Pešić za Novosti o Bori Stankoviću: Bio je vizionar, velika figura naše i svetske košarke

Vladimir Stanković

subota, 21. 03. 2020. u 21:32

Пешић за Новости о Бори Станковићу: Био је визионар, велика фигура наше и светске кошарке

Stanković dodeljuje zlato Pešiću na SP 2002. Foto N. Paraušić

Umeo je da sluša, ali je odlučivao sam. Mnogi slušaju, ali ne čuju. Bora je rado slušao druge, kaže Svetislav Pešić
KAO i svi ovih dana u Španiji, Srbiji i širom Evrope i sveta, Svetislav Pešić je bio kod kuće. Ljubazno je za "Novosti" preneo situaciju iz grada (Barselona) i zemlje, u kojima radi. Pitali smo ga da prokomentariše odlazak legendarnog Bore Stankovića...

- Žao mi je, bio je velika figura naše i svetske košarke. Prijatelj, savetnik, učitelj. Otkriću ti nešto - trebalo je da iz mog KK Pirot pređem u OKK Beograd. On me je zvao i bio sam spreman da dođem, ali je Branislav Rajačić Rajče tada prešao u Partizan, a bio je i selektor juniorske reprezentacije Jugoslavije. Verovao sam da ću lakše ući u juniorsku selekciju ako budem pred očima selektora i zato sam došao u Partizan.

O čoveku koji je prilično promenio svet košarke samo reči hvale:

- Bio je vizionar. Umeo je da sluša, ali je odlučivao sam. Mnogi slušaju, ali ne čuju. Bora je rado slušao druge. Dok sam bio selektor Nemačke, a on radio u Minhenu, često smo se viđali, znao je da mi kaže: Ajde, Bugarine, kaži šta misliš o tome i tome. Zvao me je Bugarine zbog bliskosti mog Pirota sa bugarskom granicom. Sećam se da sam mu jednom rekao da ne valja evropsko prvenstvo sa osam ekipa, da treba da igra što više zemalja, 24 ili 32. Kad se to desilo, u šali mi je rekao da je to bila njegova ideja odavno. Bora je, sa saradnicima, imao sluha za povremenu promenu pravila kako bi se igra učinila zanimljivijom. Mnogo je uradio i za žensku košarku. Ceo košarkaški svet duguje mu izuzetno mnogo.

Kada su sezone i Pešićeva Barselona u pitanju - sve je stalo. Naš trener prenosi utiske iz Španije:

- Svi smo u istoj situaciji, zatvoreni u stanovima, pratimo TV ili smo na telefonu. Nema nam druge. Klub, ne samo basket-sekcija, zatvrorio je vrata pre sedam dana, stala je sva aktivnost.

Trener je u takvoj situaciji prilično nemoćan.

- Malo toga mogu da uradim. Moji saradnici i ja napravili smo individualne programe rada za sve igrače, oni su im dostavljeni, čujemo se sa njima, pratimo, savetujemo ih...

Barsa je bila lider u ACB, dobro je stajala i u Evroligi.Pretpostavka je da prekid nije odgovarao.

- Iskreno, nije. Bili smo tamo gde smo želeli da budemo, ali šta se može. Ovo je vanredna situacija, svi moramo da se prilagodimo okolnostima. Ko te pita šta ti odgovara ili ne odgovara...

Niko ne zna kada, kako i da li će se nastaviti takmičenja.

- Komplikovano je sve. Nadam se da će se igrati negde krajem maja, u junu. Sa stručne tačke gledišta biće veoma teško dostići formu u kojoj smo bili u času prekida, ali isti problem imaće i drugi klubovi, tako da će situacija biti ista za sve. Biće to neka vrsta druge predsezone u sezoni.

Sin i ćerka su u Minhenu sa familijama.

- Svi su, hvala na pitanju, dobro. Siutuacija u Španiji je gora nego u Nemačkoj, mada se i tamo pogoršava.

BARSA STOPIRALA IGRAČE

MNOGI klubovi su pustili igrače kućama, iz Barselone košarkaši nisu otišli.
- Svi su u Barseloni, samo je Dilejni tražio da ide u SAD, ali mu nije dozvoljeno. Klub misli da je bolje, iz preventivnih razloga, da su igrači u gradu. Ostali nisu ni tražili da idu. Onima koji nisu imali sobne bicikle poslali smo ih, tako da mogu da održavaju bar osnovnu fizičku kondiciju.

DIVAC: BORO, HVALA TI ZA SVE

OD Bore Stankovića emotivno se oprostio i generalni menadžer Sakramento Kingsa Vlade Divac, koji je na "Instagramu" napisao:
- Izgubili smo još jednog veličanstvenog. Nekoga ko je promenio igru sa Dejvidom Šternom i koji je košarku učinio globalnim sportom. Hvala ti za sve što si učinio i omogućio košarci i meni. Počivaj u miru, čika Boro!Pratite nas i putem iOS i android aplikacije