NOĆ posle dramatične završnice finalnog meča Kupa Koraća otvoreno je novo poglavlje srpske reprezentativne košarke. Era novog selektora Igora Kokoškova počela je okupljanjem igrača dostupnih za prve dve kvalifikacione utakmice za Evrobasket 2021, 20. februara na gostovanju Finskoj i tri dana kasnije sa Gruzijom u hali "Aleksandar Nikolić".


Na konferenciji za medije u beogradskom hotelu "Kraun plaza", predsednik KSS Predrag Danilović poželeo je Igoru sreću u četvorogodišnjem olimpijskom ciklusu, što je period obuhvaćen dogovorom sa pomoćnim trenerom Sakramento Kingsa.


- Hvala KSS i predsedniku Daniloviću na ukazanoj časti, ovo je poseban momenat u mom trenerskom životu. Hvala i legendi Dušanu Ivkoviću, koji je intenzivno uticao da do toga dođe. Naravno, hvala i Sakramentu i Divcu, koji su omogućili da budem sa timom tokom FIBA "prozora". Nisam više toliko mlad, imam i staž i iskustvo. Moramo da budemo dobri u ovim kvalifikacijama, na predolimpijskom turniru i, bože zdravlja, na Igrama. Mogu samo da obećam, u moje i ime igrača koji nose dres nacionalne selekcije, da ćemo dati sve od sebe. Nema štednje, kalkulacija, bacićemo sve na teren. Kada imaš takav pristup, dobre stvari se dese.


Dve decenije NBA staža nisu iščupale iz Kokoškova trenerske korene.


- Više od 12 godina bio sam selektor nacionalnih selekcija, pre toga sam radio sa Željkom Obradovićem, tako da nisam otišao sa ove teritorije. Sebe sam uvek doživljavao kao srpskog trenera koji radi u Americi. Daleko od toga da sebe smatram samo NBA trenerom. Bitno je da se prilagodiš timu, a ovaj se i marketinški i igrački bazira na igračima. Da ne filozofiram mnogo - cilj je da sakrijemo mane i naglasimo kvalitet. Najvažnije je da pobeđujemo.


Prvi takozvani prozor FIBA otvorio je pričom o odabiru igrača za predstojeće utakmice.


- U konsultaciji sa ljudima iz Saveza i stručnim štabom, bazirali smo se na igračima koji imaju dobre sezone, u najvišoj tački. Imamo i nekoliko "beba", momke kod kojih u ovom trenutku prepoznajemo potencijal i talenat. Možda nisu sada u najboljih 14, ali prepoznajemo to da će nositi reprezentaciju jednog dana. To su stariji treneri radili. Treći deo su veterani, koji će pomoći iskustvom i harizmom da se ne uplašimo u Helsinkiju i Beogradu. Da ne bude izgovora da smo supermladi ili superstari. Dakle, oni u najboljim godinama, veterani i "bebe" koje častimo.


Među veteranima su Novica Veličković, koga skoro deset godina nije bilo u nacionalnom timu, i Marko Simonović, kao povratnik iz reprezentativne penzije, objavljene po završetku SP u Kini.


- Dobro znamo šta Novica donosi. Kada te nacionalna selekcija pozove, ti se odazoveš. Oberučke je prihvatio poziv. Treba da radi samo ono što radi i u svom klubu. Simonović je ostavio lep trag u reprezentaciji, to što je najavio ne menja entuzijazam i želju da bude sa nama. Veoma je bitno to što sam dobio dozvolu da budem sa timom tokom "prozora", sada pravimo bazu. Ne bih potencirao moju ulogu. Selektor nije nebitan, ja donosim odluke, ali su igrači glavni.


Kaže da nije toliko bitno ni da li će doći do saradnje sa trenerom Denvera Majkom Melounom.


- Po mom imenovanju, dobio sam od njega čestitku i predlog da nam se priključi. Tako je otvorena ta mogućnost. Sve je sa naše strane urađeno profesionalno, transparentno i odgovorno. Urađeno je sve da mu poželimo dobrodošlicu, koja i dalje postoji. Ukoliko je voljan da nam pomogne, to je super, ali ne baziramo tim ni na Kokoškovu ni na Melounu. Samo na igračima.


Zahvaljuje na pitanju da li je razgovarao sa prethodnikom Sašom Đorđevićem.


- Kako da posle perioda u kojem je Đorđević ostavio trag i rezultate ne uzmem telefon da ga pozovem. Ne samo iz kurtoazije prema njemu kao igraču i selektoru. Postoji otvorena komunikacija, što pokazuju kolegijalnost i uzajamno poštovanje.


O naturalizaciji stranih igrača kaže da nije bilo ni diskusije o tome u okviru Saveza.


- Jedini momci na spisku su oni rođeni u našoj zemlji.


Ti momci će odraditi samo dva treninga u Beogradu pred put u Finsku.


- Neki su igrali finale Kupa, čestitam Partizanu na tituli i lepoj utakmici, koja je pokazatelj da igramo dobru klupsku košarku u Srbiji. Trener Finske je 15 godina selektor, trener Gruzije Zuros je tu već šest-sedam godina. Ja nastavljam proces, ali nemamo taj kontinuitet. U ovom trenutku ne znamo ko smo mi. U narednih nekoliko dana definisaćemo sebe, da znamo i ko smo i ko su oni.