IDENTIFIKOVANA su, do večeras, prva četiri tela iz helikoptera koji se srušio u brdima Kalabasasa i odneo devet života, među kojima je i košarkaška legenda Kobi Brajant i njegova ćerka Đijana. Među identifikovanim žrtvama su Kobi, Džon Altobeli, Sara Čester i pilot Ara Zobajan, dok su tela Đijane Brajant, Alise i Keri Altobeli, Pejton Čester i Kristine Mauzer i dalje na identifikaciji.

Zvaničnica Nacionalnog saveta za bezbednost u saobraćaju Dženifer Homendi i šerif Aleks Hamilton zvanično su se oglasili, prvi put posle užasne nesreće.

- Dobili smo informaciju da je pilot za vreme leta sa sobom imao ajped uređaj, koji je pronađen na mestu pada, uz jedan mobilni telefon. Preuzet je snimač trase puta, pronađena je sva očekivana dokumentacija, a dokumentovano je i stanje mesta nesreće. Događaj je moguće rekonstruisati. Olupina je odneta na dalje analize, u toku su razgovori sa operaterima kontrole leta. Obavljen je razgovor sa porodicama pre javnog objavljivanja i informisane su o daljim koracima. Neću komentarisati sadržaj razgovora - rekla je Homendi.

Postoje i značajni dokazi od očevidaca koji će utvrditi detalje nesreće.

- Helikopter je pao na desetak metara udaljenosti od biciklista koji su se našli na brdu. Dobili smo foto i video dokumentaciju koja će nam pomoći u utvrđivanju vremenskih prilika. Znamo da je helikopter pao u jednom komadu, pri velikoj brzini. Pad je trajao oko minut. Nemamo podatke o tome da li je moguće preživeti takav pad, biće urađena i analiza koja će uputiti na eventualnu odgovornost pilota - rekla predstavnica Nacionalnog saveta za bezbednost u saobraćaju.

LETEO SAT PRE NESREĆE

PILOT Ara Zobajan je imao veliko iskustvo u upravljanju helihopterom, i leteo je sat vremena pre tragične nesreće, rekla je Dženifer Homendi.

- Uz poštovanje privatnosti pilota, izneću podatke o tome da je bio iskusan u poslu, zaposlen deset godina u jednoj kompaniji, kao i da je leteo sat ranije, po vedrim vremenskim uslovima u odnosu na let u kom je stradao. Helikopter se nalazio na visini od oko 700 metara, padao je brzinom većom od 400 kilometara na sat, što se nalazi u kategoriji udara visokog intenziteta. Helikopter je pao na svoje levo krilo - istakla je Homendi.


CRNA KUTIJA BI POMOGLA

HELIHOPTER u kojem je nastradalo devet osoba u brdima Los Anđelesa nije imao crnu kutiju, a njeno nepostojanje bi moglo da omete istragu. To su potvrdili iz centra Nacionalnog saveza za bezbednost u saobraćaju u Vašingtonu, a letelica je bila i bez sistema koji upozorava na izbegavanje terena, što Agencija za bezbednost u saobraćaju već duže vremena predlaže da bude standard.