Nina Janković: Navijam za Partizan, a glumim zvezdašicu

J. Sekulić

nedelja, 15. 02. 2015. u 20:48

Нина Јанковић: Навијам за Партизан, а глумим звездашицу

Nina Janković

Košarku više volim od fudbala, a žene nisu vatrene kao muškarci kad bodre tim. Podjednako volim film i pozorište - kaže sjajna glumica

MLADA, lepa i uspešna. Nina Janković je “eksplodirala” 2010, kao Valerija u sada već kultnom filmu “Montevideo, Bog te video”, a pamte je i kao Becu (“Pevaj, brate”), Anu (“Igra istine”), Lanu (“Cvat lipe na Balkanu), Aleksandru Bogdanović (“Jagodići” i “Jagodići: oproštajni valcer”), pa Tijanu (“Budva na pjenu od mora”), upečatljiva je i kao Ana Karenjina. Počela je i afirmisala se u fudbalskoj sagi, uskoro ćemo je gledati i u košarkaškoj: “Bićemo prvaci sveta”.

* Posle “Montevidea”, može li film o košarkašima da privuče toliku medijsku pažnju?

- Mislim da može, mada ja ne bih spajala ta dva filma. Ipak se radi o dva potpuno različita sporta i zbog toga ih ne bih mešala. Ne mogu u ovom trenutku da pričam konkretno o filmu jer ga nisam pogledala, ali meni je bilo veoma interesantno na snimanju i zaista sam uživala. Bilo je divno.

* Šta vam je bilo teže da snimate?

- Svakako “Montevideo”, jer je to bila moja prva velika uloga. I u svakom smislu teška. U “Bićemo prvaci sveta” nije bio tako veliki zadatak, malo je i žena u filmu.

* Da li više volite fudbal ili košarku?

- Više volim košarku, gledam je uz muža koji je dugo igrao.

PREPUNA ENERGIJE * PREBUKIRANI ste i u pozorištu?
- I to nije loše, zar ne. U Zvezdara teatru igram u predstavama “Leptiri su slobodni” i “Veliki talas”, u Narodnom pozorištu u “Mizantropu”, u “Madlenijanumu” sam Ana Karenjina, u Domu omladine se igra “Upoznaj moga tasta”. Energija mi ne nedostaje, a ni želja, a kada je tako onda mi je sve potaman.

* Za koga navijate?

- Navijam za Partizan iako sam u filmu zvezdašica. Ali, to je neka druga vrsta pripadnosti, mi žene nismo tako vatreni navijači kao što su to muškarci.

* U “Montevideu” vamp slikarka, u “Bićemo prvaci sveta” “samo” košarkašica?

- I Ljubica Otašević, koju glumim, donekle je vamp žena. Ne vidi se to toliko u filmu, ali ta žena je dublirala Sofiju Loren, imala mnogo ponuda iz Holivuda, ali nije htela da ide. Kažu da su mnogi dolazili na utakmice košarkašica da baš nju gledaju. I ne samo nju, jer su zaista sve bile veoma lepe. Tako da su imali dva razloga da navijaju. Na kraju krajeva, Ljubica se udala za grofa i s njim živela u Italiji.

* Da li lepota pomaže da dobijate bolje uloge?

- Da budem iskrena, verovatno mi pomaže. U stvari, dobro je dok ne odmaže jer se brzo i lako poružni!

* Da li vas manje gledaju kao glumicu, a više kao lepoticu i ako je tako, koliko to smeta?

- Pored “Montevidea”, gde sam imala zaista veliku i zahtevnu ulogu, imala sam jake uloge i u pozorištu. I drago mi je što su komentari, pre svega, bili pozitivni i usmereni na moja glumačka ostvarenja, a tek posle je došlo ono: lepa je. I to mi prija. Kada odigrate Anu Karenjinu, a onda pročitate ili vam kažu da je bilo super, a ne pričaju ti da si lepa, onda je to ono pravo. Zadovoljna sam, na primer, tom ulogom, prezadovoljna.

* Film ili daske koje život znače?

- To su, zacelo, dve različite ljubavi. To je isto kao kada vas pitaju da li više voliš tatu ili mamu. Pa, naravno, volim ih oboje i - podjednako. Kada je film u pitanju, možete o njemu da pričate tek kada ga vidite, jer, snimate po kadrovima i na različitim destinacijama. I dok ga ne vidiš ucelo, ne znaš šta si uradio. Pozorište je nešto sasvim drugo, publika je tu, vidiš je, čuješ je, osećaš. A kada odjekne aplauz, zaista osetiš strašno zadovoljstvo koje te ispunjava.

* Volite i da igrate za decu, koliko je to zahtevno?

- Četiri godine zaredom moja klasa izvodi novogodišnje predstave. Upravo zato nam je decembar prepun, tako je bilo 2014, nadam se da se ništa neće promeniti i kada se bude bližio kraj 2015. godine. Jer, nema ništa lepše nego kada vidiš ozarena dečja lica koja se smeju, uživaju. S njima i mi zaista uživamo.

* Nikada ne zaboravite da istaknete Dragana Petrovića Pelea kod koga ste bili u klasi?

- Kako bih ga zaboravila kada je čovek genije. Pogledajte samo koliko je glumaca izašlo iz njegove škole. Stefan Blažić, koji glumi glavnu ulogu u “Bićemo prvaci sveta” iz njegove je klase. Tu su i Tamara Dragičević, pa Miloš Biković, ranije Petar Benčina, Ivana Popović, da ne nabrajam više. Zaista sam srećna što sam radila s Peleom, mnogo sam od njega naučila.

* Redovno pominjete i Natašu Ninković, Nelu Mihajlović i Tanju Bošković?

- Da, sve tri su mi jako drage, vrhunske su glumice i sjajni ljudi. Sa Tanjom sada radim u predstavi “Veliki talas” i zaista uživam. Sve više me oduševljava Ljiljana Stjepanović, volim Anicu Dobru, Vesnu Trivalić, Daru Džokić...

* Imate li vremena da svratite u Šabac s obzirom na to da ste jako vezani za porodicu?

- Naravno, uvek nađem vremena za porodicu. Evo, upravo sam pre neki dan došla iz Šapca. Volim tamo da odem. A kako mi je došla i baka iz Kruševca, zadovoljstvo je bilo još veće.

* Da li je otac, koji je i sam bio glumac, oštar kritičar? - Odmah u početku sam mu rekla da može da bude i blaži u komentarima i upalilo je. Svakako da mi je svaki njegov savet dobrodošao, dobro se slažemo i po tom pitanju.

SUSRETI SA LEGENDAMA
* U HOLIVUDSKOM “Novembarskom čoveku” imali ste samo jednu repliku, ali ste upoznali Pirsa Brosnana?
- Nisam od onih koji su opčinjeni Holivudom, mogu da kažem da Holivud polako dolazi kod nas. Verujem da možemo i mi da pravimo dobre filmove, ne u tom sjaju, ali zaista kvalitetne. Drago mu je što sam upoznala Pirsa, iako je legenda normalan je čovek, nije uobražen kako mnogi misle. Bio je to jedan dan uživanja.
* “U “Montevideu” je glumio i Armand Asante, još jedno veliko ime?
- Nisam ga upoznala tokom snimanja, ali jesam na premijeri. I on je ljudina, ima svoj stav, to se vidi na svakom koraku.

PROČITAJTE JOŠ:
VIDEO: Društvo se okupilo da igra fudbal, a onda je usledilo veliko iznenađenje...
Jovetić: Pelegrini me „ubio“
"Sport": Prve asocijacije sportista na Srbiju
Poznati srpski menadžer za „Sport“: Naplaćujemo i do 300 posto
Zanimljiva postava Zvezde: Džin i Stalone iza Tenka
Jović i Dangubić spremni za Kup
Trener Cedevite: Zvezda je favorit, ali verujem u iznenađenje
Ol star: Neverovatni letovi Lavina, Kari „cepao mrežicu“
Krunićeva: Mi nismo „Indijanci“, smara me da biram reči
Jana Kračković: Divim se Ivani Španović, ona je moj idol
Neverovatno: Fanemel oborio svetski rekord Prevca fantastičnim skokom
Arsovićeva državnim rekordom do zlata u Austriji


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Komadant Mark

15.02.2015. 21:28

To se ne moze odglumiti sestro slatka, ili se rodis sa tim ili ne! Zvezda je zivot ostalo su sitnice!!!

Zagorka J

05.03.2015. 11:28

Provincijska,izblazirana pojava...ne znam sta kao takva radi u pozoristu.Dok glumi primetno je odsustvo bilo kakvih crta plemenitosti i duha pravog umetnika.Doticna pripada estradi!E,tad se setih da je to u ovoj zemlji,gde je kultura pod "zabava" isto i dovoljno..I ostaje mi da se nadam da ce se vratiti ona nasa vremena starog glumista.