Kako se u školi FSS dobijaju diplome: Imamo najtalentovanije trenere (5)

J. SEKULIĆ

30. 12. 2015. u 07:21

Da treba i dalje da se razvijamo i edukujemo, to je jasno kao dan i mi tom evropskom autostradom odavno i idemo – kaže direktor Centra za edukaciju FS Srbije Dušan Savić

Како се у школи ФСС добијају дипломе: Имамо најталентованије тренере (5)

Dušan Savić foto: Arhiva VN

SRBIJA ima najtalentovanije igrače i trenere, a dokaz za to je što smo u mlađim kategorijama prvaci Evrope i sveta. A radi se o dečacima i stručnjacima koji treniraju, igraju i rade kod nas, u uslovima koji se daleko od onih koje imaju na Zapadu.

Ovim rečima započinje razgovor za “Novosti” Dušan Savić, direktor Centra za edukaciju FS Srbije. I nastavlja...

- Često nas čelnici UEFA pitaju kako je to moguće? A objašnjenje da smo talentovana nacija koja uz entuzijazam i želju za uspehom pravi neverovatne rezultate, njima nije baš najjasnije. Kao da nismo svesni kakav potencijal imamo, koliki vrede naši igrači i treneri. Da li vi znate da od kada postoji Premijer liga, nijedan engleski trener nije osvojio titulu, poslednji je bio pre 23 godine Hauard Vilkinson sa Lidsom. Pogledajte koliko danas engleskih trenera radi u Premijer ligi: Edi Haui (Bornmut), Alan Perdju (K. Palas), Stiv Meklaren (Njukasl) i Sem Alardajs (Sanderlend)...

Neće Savić da priča o tome zašto Srbija nema uspeha u seniorskoj konkurenciji, kaže, to je neka druga priča, ali tvrdi da kod nas ne postoji hiperprodukcija trenera sa profi licencom.

- Mnogima smeta broj 137, ali on samo govori da postoji toliko diploma u Srbiji. E, sada je druga priča koliko njih radi. Elem, sa tog spiska trojica trenera su se upokojila, jedan deo je iz nekadašnjih republika Jugoslavije, mislim da ih ima 12, jedan deo je u inostranstvu, neki nikada nisu ni radili kod nas, a neki neće da se vraćaju u Srbiju. Dalje, ima i trenera koji su u penziji i onih koji više neće da rade. Dakle, kada se sve sabere i oduzme, broj od 137, koji to praktično nije, odgovara našim potrebama. Pogotovo što je koeficient UEFA 1:3, a kako smo mi prijavili dve profesionalne lige sa po 16 klubova, to znači da nam je potrebno 96 trenera. Računica je jasna, a broj od 137 je takav jer nikome diploma ne može da se oduzme.

Savić je i član Komisije UEFA za razvoj i tehničku pomoć, počeo je da mu teče drugi mandat...

- Sastajemo se, iniciramo i usvajamo programske ideje - objašnjava Savić. - Obaveze nisu male, tako da sam 2013. godine na EP za mlade bio član komisije koja je radila izveštaje za UEFA. Pored mene bili su nekadašnji francuski reprezentativac Domerg, pa Dani Ruser koji je bio prvak sveta sa selekcijom Švajcarske do 17 godina i još dvojica članova JIRA panela UEFA. I tada i posle toga od evropske “kuće fudbala” naš Centar dobija samo priznanja, i ja sam na to ponosan.

I za kraj, Dušan Savić se osvrnuo na neke primedbe o kvalitetu predavača.

- Neću da polemišem, ako je UEFA javno pohvalila i teme i predavače, i u potpunosti podržala naš način rada, mislim da komentar nije potreban. A da treba i dalje da se razvijamo i edukujemo, to je jasno kao dan i mi tom evropskom autostradom odavno i idemo.

EVROPSKE PROMENE

UEFA vrlo često poseže za promenama.

- Tako je, pa će se verovatno broj trenera uskoro birati i po broju stanovnika. Švajcarska, na primer, koja kao i mi ima oko osam miliona stanovnika, ima tri puta manje diploma od malene Slovenije. Česi imaju oko 270 profi licenci, Španci preko 1.000. UEFA na osnovu kriterijuma odredi savezima, pa i našem, koliko može profi licenci da ima. I mi na osnovu toga pravimo rang-liste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Crvenkovic

30.12.2015. 11:26

Cinjenica da su srpski treneri TALENTOVANI nema nikakve veze sa FSS Centrom za edukaciju!Pored nedefinisanog Programa za edukaciju trenera, kriminalne selekcije kandidata za UEFA Pro licencu imaju odgovornost i prema nasim (najuspesnijim) trenerima koji su bili prinudjeni da se licenciraju u inostranstvu i tako postanu TRENERSKE IZBEGLICE u rodjenoj zemlji.UEFA se ne mesa u rad a Centar pogresno tumaci UEFA trenersku konvenciju koja im cak daje pravo na amandmane i prekid saradnje.Odgovornost?