UZETI odmah nešto i po svaku cenu otići u inostranstvo ili biti strpljiv? Većina bira ovo prvo, talenti i njihovi roditelji sanjaju neki klub na Zapadu. Odu, ali se često mnogi veoma brzo vrate, jer se izgube i ne snađu u novom svetu. A klubovi su gladni novih nada, sa željom da ih baš oni izbruse i pretvore u zvezde koje će vredeti bogatstvo. Moraju li naši fudbalski biseri tako rano da odu, ostavljajući često klubove u kojima su se školovali bez evra obeštećenja?

Menadžere često optužuju da su glavni loši savetnici mladim igračima za brzi i prevremeni odlazak u inostranstvo u nameri da što pre zarade novac. Iskusni FIFA menadžer Zoran Stojadinović ističe da u svakoj profesiji ima raznih ljudi.

KLUBOVI MORAJU DA ZARAĐUJU STOJADINOVIĆ smatra da klubovi nemaju previše mehanizama da zadrže talente.
- Da je situacija normalna, klubovi bi zadržavajući igrače zarađivali puta pet, deset... Međutim, u opštoj besparici, oni prodaju najbolje što imaju da bi preživeli ili ne daj bože kako im ne bi otišli bez obeštećenja, što se dešava u poslednje vreme.

- Moja prvo pitanje roditeljima je: kakva vam je ideja sa detetom, vidite li ga u Zvezdi ili Partizanu? Ako ne dobijem potvrdan odgovor u 90 odsto slučajeva ne želim ni da ih zastupam jer sam ja zagovornik teze da se dobrim delom igrač postaje u Srbiji i da ne bi trebalo da se odlazi u inostranstvo pre 21 godine. Postoje i ekstremni slučajevi kad vanserijski talenti, kakav je recimo Alen Halilović, koji sa 18 godina odu iz Dinama u Barselonu - naglašava Stojadinović.

Oni koji zastupaju drugačiju tezu, da decu posle šest meseci prodaju u inostranstvo ne vodeći preterano brigu da li je to prava sredina za njih, nisu pravi menadžeri.

- Takvi, a ima ih svuda ne samo kod nas, nemaju ni vaspitanje, žive od danas do sutra. Prodaju decu uzimajući novac danas, ne misleći da će oni koje vode nisu deca u tim klubovima, već stranci koji moraju da prave razliku. Zato nam se i dešava da od deset momaka, čak osam se obavezno vrati u Srbiju jer nisu uspeli sami da se izbore sa konkurencijom u klubu, nije imao ko da ih zaštiti, savetuje...

Stojadinović svoj stav praktično izražava kroz prvotimce Crvene zvezde Predraga Rajkovića i Marka Grujića.

- Imao sam i imam nekoliko ponuda za Rajkovića, ali sam rekao da mora da bude standardan u Zvezdi, da ostavi trag u klubu, pa tek onda da ode u inostranstvo. Isto je i sa Grujićem od koga očekujem tek da u narednih godinu do godinu i po postane prvotimac, pa tek onda da razmišlja o transferu. Mnogo je važno da su i njihovi roditelji saglasni tom planu. Sve potiče od porodice, pa i uspeh - tvrdi Stojadinović.

PROČITAJTE I OVO:
* Ćurčić: Pomiriću Zečevića i Bjekovića, fudbal me ne zanima radim sa metalima
* Milosavljević: Glumio bih u spotu grupe JNA, Dalo počeo da priča i crnogorski
* Stojanović veruje u sudbinu: Bio skuplji od Piksija
* Nikolić: Deficit u odbrani rešavamo u naredna dva, tri dana
* Tragedija u Bihaću: Mladi košarkaš preminuo na treningu
* Đoković: Godinama sam sumnjao u sebe
* Milutinov ne razmišlja o rivalu u plej-ofu: Imamo šansu za Evroligu
* Šekularac: Ne može bek da bude vođa, Tumbaković: Matić ozbiljan momak