GODINE prolaze, Srbija ima sjajne igrače, ali njihov pojedinačni kvalitet nikako ne može da se iskaže u dresu reprezentacije. Zato imamo "orlove" slomljenih krila koji nikako da dolete do evropskog ili svetskog prvenstva. Mnogi smatraju da je glavni problem što nemamo kreativne igrače koji bi osmišljavali igru, ali i bili lideri na terenu. I ide se dotle da se tvrdi da je poslednji igrač takvog kova bio Dragan Stojković Piksi.

Dragoslav Šekularac, druga Zvezdina zvezda, ona prava "desetka", dribler za sva vremena, ovako govori o tom problemu.

- Kada gledam naše igrače u inostranstvu, koji nose dresove najboljih klubova u Evropi, divim im se. A onda se pitam: kako ti fenomenalni igrači u dresu reprezentacije ne pružaju ni delić onog evropskog šmeka. A kada je tako, onda nije ni čudno što nemamo rezultata...

MATIĆ PUNI RIZNICU PRVI trofej Matić je osvojio u dresu Košica, Kup Slovačke. Zatim je na red došao FA kup sa Čelsijem, a najberićetnije mu je bilo u Lisabonu. Jer, sa Benfikom se radovao šampionskoj tituli, zatim Kupu Portugalije (još jedno finale) i Liga kupu, a igrao je i u finalu Lige Evrope. Sada, sa Čelsijem, Matić se bori na četiri fronta, pa je sigurno da će se riznica trofeja i dopuniti.

Šeki kaže da je možda staromodan, ali da smatra da odbrambeni fudbaleri ne mogu da budu vođe.

- Da me neko pogrešno ne shvati, ja zaista izuzetno cenim i Baneta Ivanovića i Kolarova, koji su sjajni igrači, ali i ljudi, ali smatram da bekovi ne mogu da budu lideri. Bez obzira na to što oni danas igraju mnogo više nego ranije - objašnjava Šekularac. - Vođa, po meni, mora da bude igrač sredine terena, jer je on taj koji kreira, daje ritam, i gore je i dole na terenu. Uvek u žiži.

Upravo zato, Šeki je vraćajući se u prošlost "eliminisao" Nemanju Vidića, a "promovisao" Dejana Stankovića.

- Ponoviću, ja sam rođen u drugom vremenu, pa se možda današnja generacija neće složiti sa mnom. Iluzorno je govoriti o čoveku koji je bio kapiten Mančester junajteda i naše reprezentacije. Vidić je ljudina i igračina, ali je štoper. Deki Stanković je, dok je još bio u kratkim pantalonama, nagovestio veliki talenat. Kasnije je preko Zvezde i italijanskih velikana postao as. Bio je kapiten reprezentacije i vođa, ali rezultati su izostali, pa se to zaboravilo.

Šekularac je uveren da i danas Srbija ima igrača koji može da "orlove" vodi u pobede.

- Uveren sam da bi Nemanja Matić mogao da bude vođa ove generacije. Bez obzira na to što u reprezentaciji ima starijih i iskusnijih od njega, nekako se prirodno nameće da on vodi igru, ali i bude onaj koji će da "rukovodi". Ono što gledam na televiziji i pratim preko medija, deluje mi nekako pitomo, kulturno, ali vidim i da se ne libi da u komentarima bude oštar i samokritičan. Eto, neka Nemanja bude moj pik lidera budućnosti fudbalske Srbije - jasan je i glasan Dragoslav Šekularac.

Ljubiša Tumbaković, najtrofejniji trener Partizana svih vremena, odmah na početku razgovora razdvaja poziciju plejmejkera i lidera.

- Svakako treba razdvojiti te dve stvari, lider i plejmejker nisu isto. Mogao bi, u najsrećnijim okolnostima, da bude, ali je sve manje igrača koji mogu da objedine te dve stvari. Lider mora da, pre svega, ima karakterne osobine, sposobnost vođe, čoveka koji ima harizmu i snagu da pokrene ekipu, ubrizga joj adrenalin, daje ritam. Istina, često je kvalitet i znanje usko povezano sa tom ulogom vođe, ali ne mora da bude.

Slaže se Tumba da je Piksi bio taj as, plejmejker, ali i vođa, lider.

- To nije sporno. Stojković je zaista bio i znalac i borac, onaj koji se nikada ne predaje, ne voli da gubi i zato je na sebe preuzimao odgovornost. I da donosi odluke i da tera sve oko sebe da razmišljaju na takav ili sličan način. Mislim da je as takvog kalibra bio i Peđa Mijatović.

Posle njih, po Tumbinom mišljenju, tu ulogu je preuzeo Dejan Stanković.

- Deki je bio i as i lider, koji se kao takav i iskazao niz godina igrajući za reprezentaciju. Mislim da i Savo Milošević spada u taj rang jer je obeležio 10-12 godina reprezentativnog staža, iako je on bio napadač, golgeter. Bilo je dosta reprezentativaca koji su imali kvalitet, ali nisu bili i vođe. Bili su, na primer, dominantni na svojim pozicijama, ali nisu imali liderske sposobnosti, niti su pokušavali da se nametnu na taj način. U svakom slučaju, malo je plejmejkera u našem fudbalu, a još ređe ima takvih igrača koji su i lideri.

Ipak, Tumbaković, baš kao i Šekularac, vidi vođu ove generacije.

- Gledajući sa ove moje pozicije, mislim da je Nemanja Matić mnogo ozbiljan momak, profesionalac od glave do pete i igrač evropskog kova. Njegov odnos prema igri i reprezentaciji je za poštovanje, bio je takav i kada nije nosio najdraži dres, a morao je, takav je i sada kada je prva violina srpskih "orlova". Pleni i ponašanjem i odnosom prema igri i ja smatram da smo dobili lidera za duži period - siguran je Ljubiša Tumbaković.

LIČNA KARTA

Ime i prezime: Nemanja Matić

Rođen: 1. 8. 1988, Ub

Visina: 1.94 m

Broja na dresu: 21

Omladinska karijera:

Jedinstvo Ub

Seniorska karijera:

2005-2007. Jedinstvao Ub 16(0)

2007-2009. Košice 70(4)

2009-2011. Čelsi 2(0)

2010-2011. Vitese (pozajmica) 27(2)

2011-2014. Benfika 56(6)

2014-2015. Čelsi 38(1)

Reprezentacija Srbije:

U21 11(2)

"A" 18(0)