SA Đokovićem ne može da se igra na "Rod Lejver areni". Jednostavno je prejak. To je utisak ne samo Fernanda Verdaska, koji je u trećem kolu širio ruke od nemoći, već i ostalih tenisera koji se nađu na Novakovom putu do završnice prvog grend slema. Ipak, četvorostruki šampion Melburna uoči okršaja osmine finala sa Žilom Milerom (10.30ponedeljak) otkrio je da nije tokom cele karijere "pucao" od samopouzdanja.

- Plašio sam se da ću ostati na samo jednom grend slem trofeju. Posle trijumfa u Australiji 2008. mučio sam se neko vreme. Godinama sam sumnjao u sebe. Nisam bio siguran da ću uspeti. Izgubio sam većinu mečeva od Nadala i Federera na najvećim turnirima - rekao je Đoković za australijske medije.

Sedam godina kasnije, ponosan je vlasnik četiri titule u Melburnu, dve na Vimbldonu i jedne na Ju-Es openu. Trijumfom na Australijan openu, izjednačio bi se sa Agasijem, Lendlom, Konorsom i drugim velikanima koji su osvojili osam grend slem pehara.

- Posle 40 uzastopnih pobeda u 2011. dobio sam krila. Shvatio sam da mogu sve. Drugačije je kad se pojavite na nekom turniru koji ste već jednom u karijeri, ili više puta, osvojili. Zato u Melburnu uvek imam dodatnu injekciju samopouzdanja, jer sam pobedio ovde četiri puta. Imam toliko divnih uspomena, koje su mi stalno u podsvesti. Pokušavam da iskoristim tu prednost - poručio je Novak, koji se uvek dobro zabavlja na prvom grend slemu.

U sklopu promotivnih aktivnosti za Australijan open,  u nedelju je svirao gitaru sa američkim muzičarom Kitom Urbanom, suprugom holivudske zvezde Nikol Kidman. Za meč protiv iskusnog tenisera iz Luksemburga spremio se uveliko pre toga. Već posle trijumfa nad Verdaskom, kao pravi "knjiški moljac" izdeklemovao je novinarima sve što je naučio o Žilu Mileru, analizirao je njegov servis, najbolje udarce, rezultate u prethodnom periodu.

- To je moj posao, svakog narednog protivnika odmah skeniram zajedno sa mojim timom. Mnogi teniseri imaju odličnu taktiku, spremni su, ali ono što pravi razliku je mentalna priprema. Zato tome posvećujem toliko pažnje - zaključio je Đoković.