Milan Marić neće biti kralj: Uskoro prva klapa serije o Aleksandru Karađorđeviću

Jl. B.

07. 02. 2020. u 18:30

Милан Марић неће бити краљ: Ускоро прва клапа серије о Александру Карађорђевићу

Zdravko Šotra i Vuk Drašković / Foto Nova S

Na proleće počinje snimanje serije o Aleksandru Karađorđeviću sa potpisom Zdravka Šotre, scenario je rađen po knjizi Vuka Draškovića. Šotra ne želi da otkriva kakva će biti glumačka podela

PROSLAVLjENI reditelj Zdravko Šotra vraća se uskoro na male ekrane i to filmom i serijom o kralju Aleksandru Karađorđeviću. Kompanija "Junajted medija" sredinom avgusta prošle godine potpisala je ugovor o ekranizaciji romana "Aleksandar od Jugoslavije" autora Vuka Draškovića. Serija pod radnim naslovom "Kralj Aleksandar", čiju režiju i scenario potpisuje Šotra, biće prikazana na televiziji Nova S.

Kako je svojevremeno Šotra kazao za naš list, reč je o vrlo složenom liku čoveka kome smo ostali dužni, te da je kandidat za glavnu ulogu Milan Marić.

- Pripreme su u toku i snimanje počinje na proleće. Nije Milan Marić u glavnoj ulozi. Eto zasad toliko - otkrio je za "TV novosti", Zdravko Šotra u kratkom razgovoru.

Reditelj, kome nije prvi put da se bavi našom istorijom ("Boj na Kosovu", "Kneževina Srbija", "Kraljevina Srbija") podsetio je da smo ovog kralja zaboravili:

- Danas na jednom pariskom trgu stoji spomenik Aleksandru Karađorđeviću, a u Beogradu on nema ni ulicu sa svojim imenom. Ovaj projekat želi da ispravi bar deo te nepravde. Priča je vrlo kompleksna, a roman Vuka Draškovića odličan. Izazov je snimiti ovu seriju.

Milan Marić u "Rađanju kraljevine"

Kako nezvanično saznajemo, u produkciji učestvuju Vision team i producent Dragan Đurković, koji su sa Šotrom radili seriju i film Santa Maria della Salute. Muziku, kao i u mnogim prethodnim Šotrinim projektima, trebalo bi da komponuje Vojkan Borisavljević.

Iz istorije znamo da je sudbina kralju Aleksandru namenila složene zadatke.

Kralj Aleksandar / Foto Vikipedija

- Imao je samo 24 godine kada je bolesni otac na njega preneo vlast. Postao je vrhovni komandant srpske vojske u pobedonosnim balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu u kojem je zadivio svet sjajnim pobedama. Aleksandar je imao složenu istorijsku ulogu - da ostvari davnašnje težnje Južnih Slovena i ujedini ih u novu državu Jugoslaviju. To se kosilo sa interesima mnogih, ne samo u zemlji. Oko Musolinija se okupljaju svi koji Aleksandru rade o glavi. U Marselju, 1934. godine, dok desetine hiljada Francuza frenetično dočekuje slavnog ratnog saveznika, ubica iz bugarskog VMRO ispaljuje smrtonosne hice. I tako Aleksandar gine kao prva žrtva fašizma u Evropi - podsetio je Šotra.

Vuk Drašković, čije delo je predložak za priču o kralju Aleksandru, izrazio je u avgustu zadovoljstvo što Šotra ekranizuje njegov roman:

Vojkan Borisavljević / Foto Arhiva

- Mislim da je njegov izbor najbolja odluka jer je u pitanju nesporno veliko ime naše kinematografije. Francuzi su imali Bonapartu, Nemci Bizmarka, Italijani Garibaldija, a mi Srbi Aleksandra. On je, po mom mišljenju, najveći državnik u istoriji Srba. Od velikog Aleksandra veće je samo naše ogrešenje o njega. Nepravda prema njemu ničim ne može biti ispravljena, ali očekujem da uskoro u centru Beograda, između Starog i Novog dvora, postavimo spomenik velikom Aleksandru, kako je i najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Vladimir

07.02.2020. 23:25

Nije Srbija ništa dužna Karađorđevićima a posebno ne Aleksandru koji se stidio što je Srbin i što je zarad masonskih ideja posle petovekovne borbe protiv Turaka, ugušio Srbiju stvarajući Jugoslaviju. Brata nabio u ludnicu da bi se dočepao vlasti.

Vjekoslav

08.02.2020. 12:01

Ovakvi filmovi potrebni su društvu. Najznačajnije ličnosti potrebno je približiti narodu a posebno one koji su na stubu srama ideološkom propagandom komunizma. Vuk je u pravu kada kaže da je najveći vladar kralj Aleksandar l

Неђо

08.02.2020. 21:16

Ево има их који све знају па и ко коме дугује или не дугује. Вероватно Јожин питомац.

Катмер

08.02.2020. 23:06

Vladimir@ Da, da, biće da Srbija sve duguje Brozu! Vožd i njegovi potomci omraženi su u Srbiji?! Zamislite vi to??! Ideš li često Vladimire u kuću cveća?