POSLE 25 godina rada na autorskim emisijama, Snežana Dakić odlučila je da promeni kurs. Prilično se, otkriva, umorila od pokušaja da osmisli format koji će da prođe kod najšire publike, odnosno da zabeleži dobar rejting i emiterima bude zanimljiv. To je bio sasvim dovoljan motiv da bez dileme prihvati ponudu Hepi TV i vodi Jutarnji program vikendom.

- Danas je vrlo teško osmisliti nešto na nacionalnoj frekvenciji što će biti interesantno publici. Sada dominiraju talent šou-programi i rijaliti programi, a ja nisam tip voditelja zabavljača. Jednostavno, bio mi je potreban otklon u neku vrstu informativnog i društevno-korisnog TV formata. U prvi mah nisam ni razmišljala o jutarnjem programu, ali što sam više gledala TV, ta mi je ideja bila bliskija. U stvari, trenutno je to možda i jedini pristojan program koji se prikazuje na našim televizijama.

* Koji vam je još bio motiv da napravite prekretnicu u karijeri?

- Poželela sam i da se vratim stvarnom životu i društvenim sferama koje se tiču svih. A to se dosta razlikuje od onog što sam ranije radila. Moje autorske emisije bile su mahom o stilu života, modi, dizajnu... Sada se bavim raznim temama, od medicine do starosne diskriminacije, mada sam zadržala i one malo ležernije o zdravim životnim navikama, hobijima, rekreaciji... Potrudiću se da sa svojim timom napravim moderan jutarnji šou-program koji će obilovati korisnim i prijemčivim informacijama.

PROČITAJTE JOŠ - Snežani Dakić pozlilo kada je videla fotografiju muža sa devojkom!

* Budući da emisije koje ste do sada radili nisu zahtevale rano ustajanje, da li vam teško pada buđenje u cik zore?

- Iskrena da budem, mislila sam da će mi teže pasti, jer još od studentskih dana nisam ranoranilac. Očekivala sam da ću posle četvročasovnog vođenja programa samo da se "isključim", ali ja čak i energetski ne padnem. Zasad se dobro držim. A i nose me entuzijazam i ushićenje zbog novog posla i novog početka.

* Kada se program radi uživo i odgovornost je mnogo veća. Jeste li u početku osećali malu tremu zbog toga?

- Što se tiče vođenja uživo, nisam imala tremu, jedino što i danas osećam jeste bojazan da se gost ne uspava ili da u poslednjem trenutku javi da neće doći. Ali zasad to dobro funkcioniše. Jednom se samo desilo da dva sagovornika otkažu u istoj emisiji, ali i to smo uspeli da prebrodimo. Ipak je reč o emisiji koja se emituje rano i to vikendom, ali je i veoma gledana, pa se gosti rado odazivaju. S druge strane, ova vrsta programa je i mnogo lakša, zato što, iako podrazumeva možda i veću koncentraciju, isključuje montažu i nema popravke. A kada imate mogućnosti da nešto menjate to oduzima dosta vremena. Iskreno, montaža je deo posla koji najmanje volim.

* Kojim idejama se vodite kada pripremate emisiju? Šta ćete promeniti da biste je učinili drugačijom?

- Mislim da mogu da donesem optimističan pogled na svet, pošaljem poruku da nije sve tako crno i da mnogo toga zavisi samo od nas. Da, postoje objektivne okolnosti u kojima živimo i viša sila kao što su teške bolesti, ali život je najviše u našim rukama i zavisi od našeg opažanja i doživljaja stvarnosti. Mislim da svakom gledaocu mogu da učinim sadržajnim jedan deo dana, i da mu svojim znanjem, iskustvom i interesovanjima usmerim misli u određenom pravcu. Uvek sam želela da posle mojih emisija ljudi imaju o čemu da razmišljaju, da ih nijedan sadržaj koji plasiram ne ostavi ravnodušnim.

* Vaša emisija "U trendu" bio je prvi TV format kod nas koji se bavio modom i stilom drugačije od drugih.

- Pojavljivale su se razne slične emisije, ali je ta moja možda imala težinu, i prefinjeniji izbor tema, a ove druge su uglavnom išle u pravcu estrade i trivijalnih stvari. Sećam se da mi je Olja Ivanjicki još davno, devedesetih godina rekla: "Gledam vaše emisije i uvek se pitam kako vi sve ono znate". Danas se sve radi površnije, zato što su informacije brže i nemaju težinu kakvu su nekad imale. Zbog ubrzanog vremena i dešavanja, svaka ekskluziva ili katastrofa vrlo brzo bude zamenjena sledećom. I knjige su nekada bile retkost, samim tim i dragocenost, a danas ih imate toliko da su na neki način "devalvirale".

PROČITAJTE JOŠ - Snežana Dakić Mikić: Miris ruža na Dorćolu

* Šta su vam, posle više od četvrt veka provedenog u novinarstvu, donela iskustva i iskušenja koja su iza vas?

- U tih 25 godina desile su se mnoge tehnološke, kulturološke, istorijske i ekonomske promene čiji smo i mi svedoci. Samim tim menjalo se i novinarstvo, kao i očekivanja, navike i potrebe publike, a mi u suštini za nju i radimo. Tako da sam se i ja lično i profesionalno mnogo menjala za sve to vreme. I kako sam radila tada, danas nikako ne bih smela, jer sada je sve sažetije, brže i konciznije. A bilo je i više iskušenja. Radila sam i u vreme rata, bombardovanja Srbije, nisam odustajala. Zapravo, bilo je nekoliko situacija u kojima bi možda neko na mom mestu to učinio. Rekao bi verovatno "ovo je previše teško, prejaka je konkurencija, a ja imam premalo podrške". Ali ja nisam posustala ni u jednom trenutku.

NISAM TV VODITELjKA

* PRIŽELjKUJETE li da vam se nešto još dogodi u karijeri?

- Ranije dok sam se, u želji da "proguram" ono u šta verujem, a da bude prijemčivo širokoj publici, borila sa svojim autorskim emisijama, priželjkivala sam da me neka produkcija pozove, servira mi sve na gotovo i da ja samo budem voditelj. I zbog toga me na neki način i vređa kada me potpisuju kao voditeljku u tekstovima, jer to je samo jedan element onoga što ja radim.


ŽENSKA TV

DA li i dalje radite na Ženskoj TV?

- Da, i dalje uređujem i vodim emisije. Pre tri godine dobila sam priliku da radim prvi lajfstajl kanal za žene. Osmislila sam program, gotovo sve formate, dala naziv televiziji i okupila ljude. I veoma sam zadovoljna kako je sve to ispalo.