NOVOSTI NA SNIMANJU NEMANJIĆA: Stefan Nemanja se vratio kući

M. NIĆIFOROVIĆ

14. 07. 2017. u 10:28

Reporterter "Novosti" na snimanju tv serije "Nemanjići, rađanje kraljevine"

НОВОСТИ НА СНИМАЊУ НЕМАЊИЋА: Стефан Немања се вратио кући

SCENAMA sa čuvenog sabora iz 1196. godine, "dobrovoljne predaje prestola" i "krunisanja Stefana Prvovenčanog", u Petrovoj crkvi kod Novog Pazara, najstarijoj hrišćanskoj bogomolji na Balkanu, nastavljeno je snimanje poslednje četvrtine grandiozne serije RTS-a "Nemanjići, rađanje kraljevine". Reč je o projektu u režiji Marka Marinkovića, rađenom prema scenariju Gordana Mihića, a u produkciji RTS-a.

Obučeni u, specijalno za seriju krojene, "teške" srednjovekovne odore, u kojima je na plus 38 "sve ključalo", a koje na najbolji način odslikavaju duh, kulturu i običaje vladara prve srpske države, stvorene u Starom Rasu, Stefan Nemanja, Stefan Prvovenčani, Vukan Nemanjić, Sveti Sava i drugi velikani iz loze Nemanjića ponovo su, makar i nakratko, bili u "poseti" svojoj postojbini...

Likove besmrtnih i večitih Nemanjića sjajno "nose" Mladen Nelević, Vojin Ćetković, Nebojša Glogovac, Dragan Mićanović... Portom Petrove crkve prodefilovalo je, a i narednih dana će proći, još 80 glumaca i više stotina statista. Između ostalih, na setu su bili i Nada Šargin, Ivana Mihić, Goran Sultanović, Sloboda Mićalović, Dubravka Mijatović i mnoga druga poznata glumačka imena.

Što se srpske države, vere, istorije i kulture tiče, sve je počelo u Starom Rasu, gde je Stefan Nemanja, monaško Simeon Mirotočivi, udario temelje prvoj srpskoj državi.

U Petrovoj crkvi Stefana Nemanja se, nakon čuvene i danas aktuelne besede, dobrovoljno odrekao prestola u korist svog sina Stefana Prvovenčanog. Ovde se Nemanja krstio i zamonašio, u Petrovoj crkvi kršten je i Stefanov najmlađi sin Rastko, srpski velikan Sveti Sava.

- Seriju snimamo na više lokacija, a polako se bližimo završnici. Prezadovoljan sam urađenim ovde u Novom Pazaru, posebno statistima iz ovog kraja koji su nam potpuno dočarali srednji vek - rekao nam je Miško Stevanović, izvršni producent serije. - Potom ćemo se seliti ponovo u Studenicu, pa opet se vraćamo u Stari Ras, odnosno manastir Crna reka, gde ćemo snimati neke scene - otkriva Stevanović, a nosilac jedne od glavnih uloga, Stefana Prvovenčanog, Vojin Ćetković takođe je istakao da je vrlo zadovoljan svime postignutim.

- Ove godine navršava se 800 godina od prvog krunisanja srpskog kralja, Stefana Prvovenčanog. Igram istorijsku ličnost i velika je odgovornost na meni. Pored istorijskih činjenica koje znamo o njemu, postoje i mnoge stvari koje su nama bile zanimljive, a koje je Gordan Mihić stavio u scenario. Mislim da će serija biti vrlo zanimljiva za gledanje i da neće biti samo dokumentarni program - kaže Ćetković.

Prva, od 12 epizoda serije "Nemanjići, rađanje kraljevine" biće emitovana na RTS-u oko Nove godine.


GLUMAČKA PODELA

SUPRUGU Stefana Prvovenčanog, Anu Dandolo, igra Sloboda Mićalović, usvojenu sestru Rašku Nada Šargin, Vukana Nemanjića Nebojša Glogovac, Svetog Savu Dragan Mićanović, uz koje ćemo videti i Mladena Nelevića, Mikija Krstovića, Aleksandra Đuricu, Vučića Perovića...


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Aleksandar Đorđević

14.07.2017. 13:09

šteta što radoš bajić nije snimao seriju umesto 12 epizoda bilo bi jedno 100 :)))))