NEDELJA PROĐE: LJubav kao inspiracija

Ivan Lovrić

12. 03. 2017. u 08:30

НЕДЕЉА ПРОЂЕ: Љубав као инспирација

Foto P. Mitić

Sinoć je bilo njegovo veče. Krenulo je emitovanje TV serije "Santa Maria della Salute" i repriza "Sivog doma". Za obe muziku je napisao Vojkan Borisavljević

SINOĆ je bilo njegovo veče. Krenulo je emitovanje TV serije "Santa Maria della Salute" i repriza "Sivog doma". Za obe muziku je napisao Vojkan Borisavljević.

Našeg proslavljenog kompozitora znamo i po pesmama "LJubav je samo reč", "Odiseja", "A sad adio". A, njegova uspešna muzička odiseja traje više od pola veka.

* Kako ste u priči o Lazi Kostiću spojili poeziju i muziku?

- Upravo ta najlepša ljubavna priča o Lazi i Lenki Dunđerski me je inspirisala da napišem muziku za film i seriju. Srećna je okolnost da sam muziku snimio uživo sa Simfonijskim orkestrom RTS-a.

* Koja vam je najomiljenija serija ili film za koji ste komponovali?

- Jedna od najdražih mi je upravo "Sivi dom". Tu bih ubrojao i Šotrinu seriju "Više od igre", a od filmova "Lajanje na zvezde".

* Na korak smo od proleća, ali velikog muzičkog "Beogradskog proleća" nema. Zašto?

- Reč je o finansijama i čini mi se nezainteresovanosti grada za taj festival. Srećna je okolnost da je Dom sindikata dobio novog vlasnika, a on planira da posle dve decenije, opet dogodine krene veliko "Beogradsko proleće".

* "Dečjeg beogradskog proleća" će ipak biti.

- Već 7. aprila biće otvorena ova manifestacija, takmičarskog karaktera zahvaljujući ljudima iz Dečjeg kulturnog centra.

* Kakva je generalno danas muzika. Ima li u njoj duše?

- Moram reći da je baš i nema. Ima tu dobrih pevača. Najveća je kriza kod mojih kolega kompozitora. Kao da niko danas ne može da napravi pesmu koja će da živi onoliko dugo koliko su živele one pesme koje su pisali Darko Kraljić, Kemal Monteno, Zdenko Runjić, Aca Korać, Kornelije Kovač, ali i ja. Ali, te naše pesme traju 30, 40, a neke od njih i 50 godina. Kada se opet budu pravile takve pesme i muzika će biti bolja.

* Prošle godine ste proslavili pola veka rada. Kakvi su vam dalji planovi?

- Planiram povratak dirigentskom radu. Pripremam nekoliko nadam se dobrih koncerata. Počinjem u Kikindi 17. marta sa Jadrankom Jovanović, a zatim u Nišu. U Kragujevcu ćemo za Dan grada 6. maja svirati pesme grupe "Smak" u simfonijskim verzijama.

* Šta vam je obeležilo proteklu nedelju mimo muzike?

- U svakom slučaju, predizborna predsednička kampanja. Utisak je da u njoj ima vrlo malo pristojnosti.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Rade

13.03.2017. 07:20

Ima Srbija , srecom, divnih i velikih ljudi kao sto je Vojkan Borisavljevic.