TUKLI NAS ČOBANI ALBANCI: Ispovest Miroslava Lukića iz Velike Hoče, napadnut i pretučen dok je šetao sa prijateljima

D. ZEČEVIĆ

07. 05. 2021. u 11:23

ŠETAO sam sa dvojicom drugara centrom Velike Hoče, ulicom dugom oko 600 metara, jedinoj kojom se slobodno krećemo, kada su naišla trojica Albanaca, čobani iz Orahovca.

ТУКЛИ НАС ЧОБАНИ АЛБАНЦИ: Исповест Мирослава Лукића из Велике Хоче,  нападнут и претучен док је шетао са пријатељима

Foto D. Zečević

Počeli su da nas provociraju, ali smo se mi povukli ne želeći da reagujemo.Udaljili smo se, ali je za pet minuta došao do nas beli kombi iz kojeg su izletela tri mladića i nasrnula na nas. Branili smo se koliko smo mogli, a ja sam od udaraca zadobio i prelom nosa.

Ovako Miroslav Lukić (35), iz Velike Hoče, opisuje napad koji su u ovom mestu on i njegovi prijatelji doživeli u sredu uveče oko 21.00. I dok napominje da je sa drugarima izašao da prošeta, jer u Hoči nemaju mogućnosti za neku drugu zabavu, naš sagovornik napominje da je i ranije bio na meti napada Albanaca iz obližnjeg Orahovca, pogotovu onih koji čuvaju stoku na okolnim poljanama.

- Kao predsednik seoskog odbora u Velikoj Hoči, često sam prijavljivao policiji te čobane koji su namerno usmeravali stoku prema bazenu iz kojeg se snabdevaju vodom žitelji Velike Hoče. Iako su mi iz policije obećavali da se to neće ponoviti, naravno da su uvek iznova ugrožavali našu pijaću vodu - priča Miroslav.

- Albanci se smenjuju u čuvanju stoke, pa ih je teško razlikovati, a u sredu su namerno naneli štetu meštaninu Ivici Miciću koji je sadio aroniju i koji ih je prijavio policiji.

Zbog toga su, pretpostavlja Miroslav, napadači bili ubeđeni da ih je on ponovo prijavio i napali ga. Kaže da su žitelji Velike Hoče i Orahovca mesecima na meti Albanaca koji i na njihova imanja puštaju stoku i tako im uništavaju poljoprivredne zasade. Ispričao nam je Miroslav i da ga je kosovska policija posle incidenta odvezla prvo u Dom zdravlja u Orahovcu gde nije bilo adekvatne medicinske opreme, a potom u Đakovicu gde su lekari konstatovali prelom nosa. Kazao je i da je, nakon što su ga vratili kući, autom došao do bolnice u Severnoj Mitrovici, gde je zbrinut.

- U Velikoj Hoči živim sa roditeljima, suprugom i dvoje dece od sedam i deset godina.

Glavni izvor prihoda nam je poljoprivreda. Iako nam nije lako i iako svakodnevno svašta proživljavamo, zasada ne planiramo da odlazimo iz naše Velike Hoče, gde živim sa još oko 600 Srba - odlučan je Miroslav..

UMESTO REŠENjA, ESKALACIJA PROBLEMA

POSLE napada na Miroslava Lukića, iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju saopštavaju da se na ovaj način direktno ugrožava egzistencija i opstanak Srba na području Velike Hoče i Orahovca i šalje im se poruka da na svojim ognjištima nisu dobrodošli.

- Zbog toga se ovaj problem mora najozbiljnije shvatiti i osigurati se bezbednost srpskim porodicama u ovom delu KiM - navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

- Umesto da se problem reši, on je eskalirao u veći incident, a Lukić je napadnut. Očekujemo adekvatnu kaznu za ovaj težak fizički napad na Lukića, ali i hitnu reakciju policije na zaštiti imovine srpskih porodica u ovom delu Kosmeta, kojima je poljoprivreda jedini izvor prihoda.

Napad na Miroslava Lukića iz Velike Hoče osudila je Srpska lista iz koje ističu da je krajnje vreme da se predstavnici međunarodne zajednice jasno odrede prema seriji napada na Srbe i njihovu imovinu.

Pretučen Miroslav Lukić, Foto Arhiva

- Očigledno je da kosovska policija ne želi da zaštiti Srbe, posebno južno od Ibra, jer je neverovatno da u tako maloj sredini kao što je Velika Hoča, Miroslav Lukić bude više puta napadnut, a da odgovorni nikada ne budu procesuirani - ističu iz Srpske liste, i dodaju da njihov apel nije upućen kosovskim institucijama, koje ni ne kriju da za njih Srbi ne treba da budu svoji na svome, niti ravnopravni građani kojima se garantuje bezbednost, već međunarodnim predstavnicima, pre svega ambasadama Kvinte, koji uporno ćute na nasilje kojem su Srbi izloženi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)