KIKI ĆE DIRIGOVATI PLASIDO DOMINGO: Kristina Vasić, devetogodišnja devojčica iz Paraćina, na velika vrata ulazi na svetsku muzičku scenu

Zorana Rašić

07. 05. 2021. u 11:26

MUZIČKI dragulj iz Paraćina, srpsko saksofonističko čudo, mala Kendi Dalfer i Princeza od saksofona...

КИКИ ЋЕ ДИРИГОВАТИ ПЛАСИДО ДОМИНГО: Кристина Васић, деветогодишња девојчица из Параћина, на велика врата улази на светску музичку сцену

Foto Privatna arhiva/EPA

Tako Kristinu Vasić, devetogodišnju devojčicu iz Paraćina, predstavljaju vrhunski evropski muzičari, organizatori jednog od najpoznatijeg međunarodnog takmičenja koje se godinama održava u Budimpešti pod nazivom "Virtuozi V4+". Raskošnim zvukom saksofona ona je u decembru prošle godine blistala na sceni pred međunarodnim žirijem i višemilionskim televizijskim auditorijumom. Njeno srebro, kao predstavnice Srbije, zasijalo je poput zlata.

Nekoliko meseci kasnije entuzijazam najmlađe učesnice i zaštitnog lica "Virtuoza", favorita publike u finalu, ni u naznakama se ne stišava. Naprotiv. Uz ogromnu podršku roditelja, Bobana i Milice, Kika svakodnevno vežba. Priprema se za velike međunarodne nastupe koji je očekuju na jesen. Domaća takmičenja uživo odložena su zbog korone. U međuvremenu, "oduvala" je dve prve onlajn nagrade i prijavila se za takmičenje u Moskvi.

Podrška sa roditeljima i bratom, Foto Z. Rašić

Gala koncert koji je trebalo da bude u Budimpešti, a na koji je pozvana, odložen je za septembar. To je prvi značajan nastup u nizu koji je očekuju na međunarodnoj sceni.

- Jedva čekam da odletim za Dubai u decembru i tamo nastupam u orkestru kojim diriguje Plasido Domingo. Ne, nemam tremu kad sviram, ali kad mi se Domingo obratio u Budimpešti posle superfinala, ostala sam bez teksta - potvrđuje nam Kristina, koja je pred čuvenim tenorom i dirigentom svirala u Mađarskoj.

Trud umeće stekla sa nastavnikom  Tomislavom Milosavljevićem, Foto Privatna arhiva

U Dubaiju, na samitu svetskih lidera, ona će 20. decembra nastupiti u programu na glavnoj sceni. Pre toga, u septembru, biće učesnica pomenutog gala koncerta, a krajem tog meseca sviraće u Strazburu u zgradi Evropskog parlamenta. Tu će imati solo tačku. To su dva najveća Kikina koncerta u ovoj godini, kojima treba dodati još jedan nastup u Budimpešti početkom decembra.

- "Virtuozi" šalju svoje zvezde da uveličaju različite svetske događaje, pa otuda i ovi nastupi. Kristina će putovati sa majkom, a prevoz i smeštaj plaćeni su za sve koncerte. Čak će dobiti i honorar koji ide u kasu za kupovinu profesionalnog saksofona. Novi "selmer" košta između 7.000 i 8.000 evra, pa ako Kika muzikom ne privuče nekog sponzora, pokušaćemo da kupimo bar polovni. Zasad, svira na školskom instrumentu jer ide u drugi razred muzičke škole. Vežba sa svojim nastavnikom Tomislavom Milosavljevićem, koji je sad u penziji, ali je apsolutno zaslužan za sve njene uspehe. On joj je prvi i stavio saksofon u ruke - priča, za "Novosti", otac Boban.

NEMA ŠKOLE ZA TALENTE DUVAČE

U SRBIJI u Ćupriji postoji škola za talente za gudačke instrumente, ali ne i za duvače, niti postoji poseban program školovanja za tu nadarenu decu.

- Nikako ne uklapamo školu i muziku, a Kristina ide u treći razred. Strašno me boli kad vidim nerazumevanje i pored tolikog našeg truda da ispoštujemo i školu i instrument. U jednom momentu nešto uvek mora da trpi, pa se ljute ili učiteljica ili nastavnik saksofona - kaže Kristinina majka Milica.

Genetika nesumnjivo igra veliku ulogu u raskošnom talentu ove devojčice jer je njena majka, Milica Pošarac Vasić, klavirski saradnik u istoj školi. Tako je Kika još u maminom stomaku slušala decu koja sviraju taj instrument uz pratnju klavira. Kasnije je sve bila njena upornost i želja, što je dovelo do prve međunarodne nagrade. Osvojila ju je već sa šest godina i postala najmlađi nagrađivani saksofonista na Balkanu. Kristinin "put do zvezda", nije, međutim, bez trnja, pa tako i njena slava ima tamniju stranu.

- Od kad je Kika pre nekoliko meseci postala poznata, komšijama je odjednom počelo da smeta kad vežba kod kuće. A svira od svoje četvrte godine i tada im nije smetalo. Sad nas prijavljuju za uznemiravanje iako poštujemo kućni red, ne uzima u vreme dnevnog odmora saksofon u ruke. Zbog tih prijava, policija nam bar jednom nedeljno dolazi na vrata.

Kristina mora da vežba bar dva-tri sata svakog dana. Ima i onlajn časove sa profesorom Gaborom Bunfordom sa Akademije umetnosti u Novom Sadu. Sa jedne strane, svi je hvale, a sa druge, ne daju joj da vežba. Plaćaćemo kazne ako treba, ići ćemo i na sud! Svašta ćemo da izdržimo i da istrpimo, ali Kristina nikad neće prestati da svira i pored svih pritisaka koje trpimo - iznose "Novostima" svoju muku roditelji.

A Kika ne propušta da naglasi da treba još više da vežba.

- Mnoga takmičenja su preda mnom, moram još više da se trudim. Sviram klasiku, učim i naša kola, ali najviše volim džez. Da bih mogla da se družim i pričam sa drugima na koncertima, idem na časove engleskog. I nikad neću da odustanem od toga da budem najbolja saksofonistkinja na svetu! 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista