NIJE ZA PIĆE, ALI MORA DA SE PLAĆA: Poništena presuda po kojoj je Božidar Caričić iz Ravnog Sela oslobođen računa za vodu (FOTO)

Z. RAJIĆ

17. 04. 2021. u 12:30

KAO što je pre dve godine odjeknula vest da je Viši sud u Somboru potvrdio presudu Osnovnog suda u Vrbasu kojom je Božidar Caričić iz Ravnog Sela oslobođen plaćanja računa za vodu iz vodovoda, sa obrazloženjem da nije zdravstveno ispravna, tako je ovih dana primljeno rešenje Vrhovnog kasacionog suda da se postupak, po tužbi JKP "Komunalac", vraća na reviziju.

НИЈЕ ЗА ПИЋЕ, АЛИ МОРА ДА СЕ ПЛАЋА: Поништена пресуда по којој је Божидар Царичић из Равног Села ослобођен рачуна за воду (ФОТО)

Foto: Z. R. i B. G.

- Nižestepeni sudovi su propustili da utvrde za koje je potrebe tuženi Božidar Caričić koristio isporučenu vodu, te da li je dužan da plati deo računa za tu vodu, imajući u vidu da je znao da voda nije ispravna za piće i kuvanje - navedeno je u rešenju VKS, koje je potpisao predsednik veća sudija Božidar Vujičić.

Caričićev dug za vodu za 2016. godinu, za koji je bio tužen, i presudama sudova u Vrbasu i Somboru oslobođen, iznosio je 2.830,60 dinara. U toku je i spor pred Osnovnim sudom u Vrbasu povodom duga od oko 6.000 dinara, za koji ga "Komunalac" tereti za vodu potrošenu 2017. godine.

U JKP ne spore da je voda u Ravnom Selu, kao i u ostala četiri sela u opštini, hemijski neispravna, jer je 2006. odlukom pokrajinske sanitarne inspekcije zabranjena za piće i pripremanje hrane zbog 8 puta većeg sadržaja arsena nego što je dozvoljeno, ali smatraju da Caričić, kao i svi ostali potrošači, mora da je plati ako je troši, bez obzira na to što ne odgovara propisanom kvalitetu.

Argument VKS za reviziju parnice je i "potreba ujednačavanja sudske prakse", jer je "Komunalac" dostavio presude u istoj pravnoj situaciji različite od one kojom je Caričić oslobođen dugovanja.

Foto: Z. R.

Preostaje mu ekološki izvor

- Ne postoji nikakva različita sudska praksa, jer je presuda kojom sam oslobođen plaćanja neispravne vode jedina, a sve ostalo su nagodbe. Na pitanje za šta sam koristio takvu vodu, odgovaram: za toalet. Ona završava u septičkoj jami kao škart, a škart se ne plaća - rekao je Caričić.

Foto: Z. R.

Božidar Caričić

REŠENjE U BRISELU

- NEVEROVATNO je da su sudije VKS vratile na ponovno suđenje spor male vrednosti, a nisu se zabrinule što nauka kaže da je voda predozirana arsenom otrovna i kancerogena. Zato će o rešenju VKS biti obaveštena Evropska komisija u Briselu, u vezi s pregovaračkim poglavljima 23 i 24, koja se bave pravosuđem i ljudskim pravima - kazao je Caričić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024