KVAR MOTORA OTKRIVA I PO BOJI DIMA: Nikola Jovanović, učenik sedmog razreda iz Obrenovca, zasad je najmlađi auto-mehaničar u našoj zemlji

J. DINČIĆ

20. 03. 2021. u 14:00

OTKRIO je gotovo sve tajne automehaničarskog zanata, po zvuku motora i boji dima koji izlazi iz auspuha prepoznaje kvar, a mali servis za njega je postao rutina. Iako ima samo 13 godina, Nikola Jovanović, učenik sedmog razreda iz Obrenovca, za automobile je tata-mata.

КВАР МОТОРА ОТКРИВА И ПО БОЈИ ДИМА: Никола Јовановић,  ученик седмог разреда из Обреновца,  засад је најмлађи ауто-механичар у нашој земљи

Foto J. Dinčić

Ljubav prema automobilima rodila se još od malih nogu, kada je najviše voleo da se igra sa autićima i da oko njih "majstoriše". Danas, ovaj vrsni znalac automobila, svoje slobodno vreme provodi u radionici jednog prijatelja, za kojeg kaže da ima strpljenja da mu se posveti i odgovori na sva pitanja.

- Niko iz moje porodice ne bavi se mehanikom, niti je majstor, ali sam uvek gledao kad tata majstoriše oko kola, pa makar to bila i zamena sijalice - priča Nikola za "Novosti". - U početku sam tati dodavao alat, pa počeo sam da odvrćem i zavrćem šrafove, ali i da sa njim posećujem radionice. Sada sam najsrećniji dok sa alatom radim na automobilima.

Kada se otvori hauba, Nikola prepoznaje svaki deo automobila, ali osim što posmatra, on pažljivo osluškuje zvuk motora, po kojem ume da otkrije kvar.

- Mogu kvar da prepoznam i po dimu i njegovoj boji dok izlazi iz auspuha - dodaje Nikola. - Umem da uradim mali servis: tu se menja ulje, filter ulje, filter kabine... Znam da promenim filter gorivo, pločice na kočionom sistemu, kočiona klešta, a nedavno sam uspeo da rasturim i menjač za manje od sat.

 

Foto J. Dinčić

Iako je Nikolina ljubav prema mehanici velika, škola mu je na prvom mestu. Odličan je učenik sedmog razreda OŠ "Posavski partizani" u Obrenovcu. Do fakulteta još ima mnogo i već je odlučan da će biti student Elektrotehnike, ali se oko srednje škole još dvoumi:

- Volim matematiku i fiziku, uostalom, u mehanici sve zavisi od fizike. O srednjoj školi još razmišljam, ali znam da to neće biti neka mehanička škola, možda pre gimnazija. Naravno, trudiću se da steknem znanje iz mehanike, da imam i taj zanat u rukama, ali da budem školovan.

Kada završi obaveze oko škole i probe folklora, odmah oblači odelo i ide pravo u radionicu da majstoriše. Bavi se i humanitarnim radom, a jedina želja trenutno mu je da se sakupi novac da mali Gavrilo Đurđević ode na lečenje.

- Želim samo da pomognem onima kojima je novac potreban, jer novac koji zaradim radije bih usmerio na Gavrilovo lečenje, nego potrošio na automobile. Njemu to lečenje znači život. Zato uvek kada mi se ukaže prilika apelujem na sve da pošalju poruku 973 na 3030 ili da uplate novac za Gavrilovo lečenje.

Nikola u svom hobiju, ima i nesebičnu podršku porodice, a nedavno je opremio i sopstvenu radionicu, koja zasad nije profesionalna, ali za malog servisera je idealna.

ZNANjE DELI SA VRŠNjACIMA

NIKOLA je nedavno pokrenuo i svoj jutjub-kanal "Mali serviser", na kojem nesebično deli i otkriva tajne mehaničarskog zanata. Njegov stariji brat montira i edituje videe koje postavlja na jutjub-kanal, dok sestra vodi Nikolinu instagram-stranicu.

- Kanal sam otvorio da bih privukao decu mojih godina da pokušaju nešto da nauče o ovome. Ne moram da ih naučim kako tačno radi kvačilo, ali mogu da im objasnim kako da promene gumu ili zamene akumulator, kao i da vide da je automobilizam zapravo lep.

Foto J. Dinčić

OMILjENI AUTOMOBIL

MALI serviser kaže da mu je omiljeni model automobila BMVM2, zbog karakteristika koje poznaje, a o kojima je mnogo izučavao. Dodaje i da iako još nije vozač, ovaj automobil mu je posebno zanimljiv zbog karakteristika koje ispoljava tokom vožnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024