KOMPONUJE VOĐENA VIŠOM ENERGIJOM: Mlada novosađanka Hristina Šušak (24) izuzetnim talentom za muziku uveliko zadivljuje Evropu

Zdravko Grumić

08. 03. 2021. u 14:26

MEĐU onim uspešnim mladim ljudima koji našu zemlju širom sveta predstavljaju u najboljem svetlu i svojim dostignućima čine nas posebno ponosnima, sigurno je i Hristina Šušak (24) iz Novog Sada, kompozitorka čije kompozicije iz specifičnog i vrlo složenog muzičkog opusa izvode značajni evropski orkestri i ansambli već skoro punu deceniju.

КОМПОНУЈЕ ВОЂЕНА ВИШОМ ЕНЕРГИЈОМ: Млада новосађанка Христина Шушак (24) изузетним талентом за музику увелико задивљује Европу

Foto Walter Pobaschnig

Hristina je sa sedam godina počela da svira na violini, u osmoj je napisala svoju prvu kompoziciju, a u petnaestoj je komponovala "Preludijum i fugu" za gudački orkestar, delo koje je izvedeno na završnom koncertu takmičenja mladih kompozitora u Cirihu 2013. Te godine ona počinje studije kompozicije i muzičke teorije na Univerzitetu za muziku i izvođačku umetnost u Beču, u klasi profesora Herberta Lauermana, a 2019. ih završava i stiče zvanje magistra umetnosti.

Od tada ova mlada umetnica izlazi iz tradicionalnih okvira tonalne muzike i okreće se novim muzičkim pravcima i strukturama, u potrazi za svojim ličnim izrazom. Piše solo, kamerne i orkestarske kompozicije, kao i multimedijalnu, pop i teatarsku muziku.

- Moj muzički opus zasniva se na neprestanom razvoju i istraživanju novih muzičkih, kao i konceptualnih, filozofskih dimenzija. Na takav razvojni tok su me usmerile i navele moje ideje i afiniteti, kao i sjajni profesori, u prvom redu moja profesorka kompozicije Iris ter Šiphorst - kaže Hristina.

SARADNjA SA MARINOM ABRAMOVIĆ

HRISTINA se bavi i konceptualnom umetnošću, što joj dozvoljava da poveže sva polja svojih interesovanja - kompoziciju, matematiku, filozofiju, ples, binu... Naša najpoznatija savremena umetnica Marina Abramović lično je izabrala Hristinu 2019. godine da učestvuje na njenom masterklasu, održanom u Beogradu tokom izložbe "Čistač". Tu je pred kamerama Bi-Bi-Sija izvela svoj performans Dies Irae.

Ona je jedna od niza pedagoga i drugih uglednih ličnosti iz sveta muzike koji mladoj kompozitorki pružaju veliku podršku.

- Dela Hristine Šušak svedoče o njenoj izvanrednoj muzikalnosti, dubokoj intuiciji, jasnim idejama i temeljnom kompozitorskom zanatu. Ona se bave osnovnim antropološkim pitanjima i traže nove načine izražavanja i odgovora u mediju muzike - rekla je profesorka Šiphorst o svojoj učenici.

A šta je za Hristinu najvažnije u procesu stvaranja nekog muzičkog dela i koliko joj u tom kreiranju pomaže matematika, nauka za koju takođe od malih nogu pokazuje veliki talenat, pa je u želji da produbi svoja saznanja i te studije upisala na Bečkom univerzitetu?

- Mislim da je u komponovanju najbitnija inspiracija ili nadahnuće, kada kompozitor do svog dela ne dolazi racionalnim načinom razmišljanja nego biva vođen nekom višom energijom. Matematika tu može da posluži u nekim kasnijim koracima, u izradi materijala ili same strukture kompozicije - kaže Hristina.

IZVOĐENjE U PARISKOJ FILHARMONIJI

ZA Ansambl "Interkontemporan", jedan od najznačajnijih svetskih ansambala za modernu muziku, Hristina je napisala kompoziciju "Infans", koja je izvedena u martu 2020. u Pariskoj filharmoniji.

- Saradnja je ostvarena na preporuku Matijasa Pinčera, jednog od vodećih svetskih kompozitora i dirigenata, koji je njen rad okarakterisao kao vanserijski i kao otkriće - napominje, za "Novosti", Hristinin otac prof. dr Stamenko Šušak, poznati novosadski kardiohirurg.

Ona napominje da je najbolji primer za to savremena ruska kompozitorka Sofija Gibajdulina, koja u svojim delima često koristi proporcije Fibonačijevog niza i tvrdi da najbolja dela nastaju kada se spoje fantazija i jaka struktura.

Dodaje da u muzici i ostalim oblastima kojima se bavi ne planira mnogo, već pušta da je nose "unutrašnji impulsi i sled događaja".

- Situacija s kojom se globalno suočavamo uči nas, između ostalog, da se život ne može isplanirati. Želim da se i ubuduće bavim umetnošću, da komponujem nova dela, izvodim nove performanse a sve ostalo će doći po promislu i onako kako treba - poručuje Hristina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)