KINA ULAZI U GODINU BIKA: Deo novogodišnjeg programa iz Pekinga, sa Nacionalne televizije, večeras direktno prenosi Treći kanal RTS

M. Marković

11. 02. 2021. u 09:33

DECA će biti budilnici roditeljima. Ne samo u Kini, već u svim delovima sveta gde su ljudi iz Zemlje zmaja potražili sreću, možda i spas i utočište.

КИНА УЛАЗИ У ГОДИНУ БИКА: Део новогодишњег програма из Пекинга, са Националне телевизије, вечерас директно преноси Трећи канал РТС

Foto Privatna arhiva

Uz dar detinjstva i prvo jutarnje zvono, darovaće roditeljima sitnice, odavno pripremane i svaka ima tajnu o sreći. Uzvraća im se porukom ispisanom na traci zlatnožutom bojom ispod koje je novčić: "Ako odeš, kudgod odeš, vrati se otadžbini".

Tako je, tradicionalno, u kineskim porodicama, posle dočeka lunarne Nove godine i trpeza prepunih đakonija oko koje se okupljaju najbliži i najdraži, svanjavalo prvo jutro.

UMETNOST Figure iz 3. veka pre nove ere, Foto Privatna arhiva

Ovaj najveći i najsvečaniji praznik u Kini, praznik proleća, koji stiže u znaku snažnog i pouzdanog bika, prvi put, biće gotovo "na dodir" i u Srbiji. Kineska ambasada obavestila je da će deo novogodišnjeg, bajkovitog spektakla sa kineske nacionalne televizije emitovati večeras od 22.00 časova, na Trećem programu RTS. Cilj je, kako je objašnjeno, da i kineski prijatelji u Srbiji, kao i kineski državljani koji, zbog pandemije, nisu uspeli da otputuju kući, budu deo novogodišnje svečanosti. Tim povodom, Treći kanal će prikazati performans "Sećanje iz grada hiljadu izvora" (akrobacije dvanaest veština) s kojim su kineski umetnici osvojili više zlatnih medalja na prvenstvima sveta, spajajući lepotu starog Đinana i šarm modernog plesa.

SPEKTAKL  Čudesne akrobacije , Foto Privatna arhiva

RADOST U VUHANU

OVE godine prve lampione i prvi vatromet u Kini, povodom novogodišnjih praznika, osvetlili su Vuhan na Jangce, višemilionski grad u kome je otkriven prvi zaraženi od kovida. S prvim vatrometom, ceo grad, upisan kao početno žarište, bio je na ulicama. Vuhan je danas najbezbedniji i najčistiji grad u Kini. Nedavno je ovde doputovalo jedanaest stručnjaka kako bi istražili da li je Vuhan i prva adresa kovida 19.

U okviru ovog, novogodišnjeg programa, biće otvorena i onlajn izložba moderne kineske umetnosti Ćin: "Terakota ratnici, od davnih vremena do danas." Reč je o istoriji kineske civilizacije i drevnom narodu koji je III veku pre nove ere sabirao mudrost sveta i "uvodio inovacije" u život i opstanak.

Foto Privatna arhiva

- Oživljavajući ratnike od terakote, uz elemente kulture i turizma, a prateći ih kroz vreme i prostor, tokom epidemije, namera nam je da uživate u jedinstvenoj kineskoj novogodišnjoj onlajn "gozbi" - poručili su iz Ambasade Kine u Beogradu.

Uprkos epidemiji, veliko slavlje povodom velikog kineskog praznika počelo je nekoliko dana pre nego što su se kazaljke na satu lunarne Nove godine poklopile. Počelo je, pre, u gotovo svim delovima Kine koja je prva prošla pakao korone, ali, prva ga i otresla sa krila Zmaja zaštitnika. Ulice su osvanule pod crvenim, papirnatim lampionima, zastavama, ukrasima od bambusa... S otvorenih prozora se, prvi put, čula tradicionalna kineska muzika i povici "slavimo život".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SAMO NA 2 SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana