RUČNO PRAVE PAPIR NA JAPANSKI NAČIN: U nesvakidašnjem preduzeću "Naša kuća" u Mirijevu rade osobe sa smetnjama u razvoju

Bojana Caranović

07. 01. 2021. u 21:30

VELIKI trud, mnogo rada, ali i pozitivna energija, toplina i gostoprimstvo, karakterišu nesvakidašnju radnu organizaciju - "Našu kuću".

РУЧНО ПРАВЕ ПАПИР НА ЈАПАНСКИ НАЧИН: У несвакидашњем предузећу Наша кућа у Миријеву раде особе са сметњама у развоју

Novosti

U ovom socijalnom preduzeću u kome rade i privređuju osobe sa smetnjama u razvoju prave se najukusnije poslastice, kiflice, kuvana jela, proizvodi kartonska ambalaža i ukrasne vrećice za ketering, uzgaja povrće i začini, a od nedavno i ručno pravi papir - na drevni japanski način!

Kako zakon ove ljude, koje smo nedavno u prostorijama u Mirijevu zatekli usred posla kako marljivo rade, doživotno tretira kao decu i oduzima im pravo na zapošljavanje, zaradu i samostalan život, grupa hrabrih majki odlučila je da im ponudi nešto više. Već 15 godina svoju decu osposobljava da rade, privređuju i budu korisna. Kako kažu u tome im mnogo pomažu društveno odgovorna preduzeća poput JTI - Japan Tobacco International, koji ih snabdevaju sirovinom, ili finasiraju rad, angažuju vredne zaposlenike kojima je njihov dinar mnogo više od puke plate.

Prema rečima Anice Spasov, predsednice Udruženja "Naša kuća" ovu priču su pokrenule da bi svojoj deci, jednog dana, ostavili drugu opciju od neminovnog odlaska u Dom za brigu o odraslim osobama. U dva proizvodna pogona u beogradskom naselju Mirijevo, od jutra je živo kao u košnici. U jednom se prave kutije, gajbe za ketering, pakuju čokoladice u ukrasne kesice, uvijaju trake i obilazi hidroponsko uzgajalište začinskog bilja... Iz drugog dopiru najlepši mirisi domaće kuhinje. Pandemija virusa korona je mnogo toga usporila, ali zahvaljujući prijateljima i podršci, preduzeće opstaje.

- Više od sedam godina sarađujemo sa JICA - japanskom agencijom za međunarodnu saradnju i pomoć, koji nam šalju seniore volontere da naše zaposlenike obučavaju za razne zanate i tehnologije - objašnjava Anica Spasov. - Od nedavno su članovi preduzeća obučeni za ručno pravljenje papira i trenutno smo jedini u Srbiji koji se bavimo tom tehnologijom. To je drevna japanska tehnologija i nameravamao da sa tim prozvodom budemo konkurentni na tržištu. Preko JICA smo se povezali sa JTI, koji su nam velika pomoć i podrška. Trenutno imamo dve tone u neiskorišćenim paklicama cigareta od kojih pravimo papir za slikanje, ukrašavanje ili ambalažu. Papir od kog se prave kutije za cigarete ima najviše celuloze.

Bata, Miša, Dule, Nikola, Andra, Ilija, dve Milice, Maja i Gorica već su maheri u ovom zanatu. Jedna grupa rastavlja kutije, odvaja obojeni od belog dela. Druga radije ubacuju papir u mašinu za seckanje, a zatim sve ide u veliku mešalicu, gde gde se meša sa vodom i pravi kaša od celuloze.

- Smeša se razvija u ramove, pa suši, presuje i sprema za prodaju - priča nam Anica. - Osim što mogu da zarade i privrede, osete se korisno i vredno, ovaj posao ih izuzetno smiruje. Zato ćemo da osposobimo još pet centara u Srbiji gde će se sakupljati ambalaža. Na ovaj način recikliranjem starih paklica cigareta, čuvamo prirodu. I pre svega hoćemo da pokažemo i društvu i zakonodavcima da strašno greše, jer se plaše ovih mladih ljudi, ne razumeju da imaju potrebu da rade u privređuju i ne sagledavaju ih kao ličnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna