DOBRA VOLJA RUŠI BARIJERE: Udruženje "Feniks" ukazuje na potrebe prilagođavanja okoline zbog lakšeg kretanja osoba sa invaliditetom

J. Gočanin

30. 11. 2020. u 11:14

PROJEKAT "Beograd bez barijera", pre pet godina pokrenulo je JP "Gradsko stambeno". Ova inicijativa omogućila je da se bilo koja od 14.000 zgrada, koliko ih je u sistemu "Stambenog", prijavi i besplatno dobije prilaznu rampu sa rukohvatima, ukoliko za to postoje tehnički uslovi.

ДОБРА ВОЉА РУШИ БАРИЈЕРЕ: Удружење Феникс указује на потребе прилагођавања околине због лакшег кретања особа са инвалидитетом

Branko Jokić

Ipak, invalidi ističu da to nije dovoljno i da barijera ima u celom gradu.

- Samo tokom ove godine 79 zgrada u prestonici je dobilo rampe. Mi podstičemo građane da u okviru svoje stambene zajednice prijave svoju zgradu, jer je solidarnost i briga o drugima osnova za kulturu stanovanja - govore za "Novosti" u JP "Gradsko stambeno".

Uprkos projektu "Beograd bez barijera", prema rečima prof. Branka Jokića, predsednika Udruženja osoba sa invaliditetom "Feniks" iz Resnika, oni se svakodnevno susreću sa preprekama koje im onemogućavaju kretanje.

- U stambenim zgradama, opštinama, domovima zdravlja, pozorištima, restoranima, prodavnicama, bankama, na ulicama, autobuskim stajalištima.... prepreke su na svakom koraku - objašnjava prof. Jokić. - Njihovo uklanjanje nama bi značilo slobodu, a pomoglo bi široj populaciji. Majkama sa decom u kolicima, starijim ljudima, ali i mladim zdravim osobama pri, na primer, unošenju nameštaja i bele tehnike jer bi zgrade imale prilaz bez stepenica i veće liftove.

Kako kaže, saradnja njegovog udruženja, ali i svih drugih ovakvih organizacija, sa nadležnim službama je kratkotrajna, obično su to manji projekti koji traju šest meseci ili godinu dana.

- Osim za uklanjanje svih arhitektonskih barijera, zalažemo se za izgradnju adekvatnih prilaza i liftova u svim stambenim zgradama i javnim objektima prvenstveno na teritoriji opštine Rakovica - objašnjava sagovornik. - Želimo adaptirana stajališta za lakši ulaz i izlaz iz vozila javnog prevoza. Železnička stanica u Rakovici nema prilaz za osobe sa invaliditetom. Zalažemo se da nam opština obezbedni specijalizovano kombi vozilo sa hidrauličnom platformom za prevoz osoba koje koriste kolica za kretanje 100 odsto invalidnosti.

Uz prijavu "Stambenom" do prilaza

Zbog toga, a prvenstveno u cilju da se ove osobe osnaže da otvoreno ukazuju na svoja prava i da se zajednica edukuje radi formiranja ispravnog pogleda na raznovrsnost, udruženje "Feniks" svakog 3. decembra kada se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom organizuje mirne proteste ili konferencije za štampu.

S druge strane, u GO Rakovica kratko su nam odgovorili samo da je postavljanje rampi za osobe sa invaliditetom nadležnost JP "Gradsko stambeno" i da opština te zahteve i molbe prosleđuje ovom javnom preduzeću.

MODEL POMOĆI

UDRUŽENjE "Feniks" iz Resnika je, prema rečima Jokića, više puta predlagalo Opštini Rakovica da omogući izgradnju ili donira prodajne "suvenir kućice" sa električnom energijom i specijalizovanim toaletom.

- U tim brvnaricama, postavljenim na prometnim mestima osobe sa invaliditetom mogle bi da prodaju svoje ručne radove i na taj način zarade novac za osnovne dažbine koje udruženje mora da izmiri prema državi i za nabavku invalidskih pomagala, lekova, vitamina - kaže Branko Jokić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)