"PREŠLA" 55 KM, PA SE NASUKALA KOD JAGODINE: Meštani Obreža usled kiša izgubili skelu na Velikoj Moravi

S. BABOVIĆ

19. 08. 2020. u 16:36

MEŠTANI velikog sela Obrež, kod Varvarina, skelu na Velikoj Moravi koriste od 1826. godine, ali je ovo prvi put da je jure sve do Jagodine!

ПРЕШЛА 55 КМ, ПА СЕ НАСУКАЛА КОД ЈАГОДИНЕ: Мештани Обрежа услед киша изгубили скелу на Великој Морави

S. Babović

Pretpostavlja se da je neko drvo udarilo u sajlu tog 23. juna, zbog čega se skela otkačila i krenula na svoj put. Kako smo se uverili na licu mesta, "prešla" je ravno 55 kilometara i nasukala se kod Bagrdana nadomak Jagodine!

Već dva meseca, vredni poljoprivrednici Obreža pokušavaju da je vrate, jer je ta skela najbrži prevoz do njihovih plodnih njiva na drugoj obali reke.

S. Babović

- Kada je nova skela stigla u naše selo, 2003. ili 2004. godine, niko srećniji od nas nije bio! - svedoči, za "Novosti", meštanin Obreža Miodrag Miletić. - Izrađena je po engleskom nacrtu, plaćena je bila najmanje 25.000 evra, iz "Metalca" u Ražnju. Bila je malo gužva kod Ćićevca dok smo je "zaokrenuli" ka Varvarinu, ali smo je fino doterali.

Od tada je skela Obrežanima služila kao sat. Dugačka 15 metara bez rampi, sa 5,5 metra korisne širine, mogla je da preveze 25 tona. I po četiri puna traktora sa prikolicama punih povrća samo u jednom cugu! Preživela je mnoge poplave i potapanja, čak i ono najdrastičnije 2014, kada je u Obrežu pod vodom ostalo oko 300 kuća i blizu 2.200 hektara oranica.

S. Babović

- Jedno vreme rađeni su i ugovori sa zakupcima skele, bio je organizovan prevoz, a u zadnje vreme, vozio je ko je kako stigao, ali, opet nam je mnogo koristila - nastavlja Miletić. -Niko se nije nadao da će se ovo desiti.

Tog dana kada je krenula skela na Velikoj Moravi, kućice na Ibru, kod Kraljeva, trajno su stradale. Reke nisu imale milosti. Meštani Obreža su odmah po vesti da je "krenula" i njihova skela, pokušali da joj uđu u trag. Kolima, pešice, trčeći... Nekako su je stigli kod Ćuprije, tu je, svedoče, još cela bila. Ipak, izmakla im je i nastavila put Jagodine.

U Bagrdanu su uspeli da je privežu i bar malo zbrinu. Sada je bar jednom nedeljno obilaze i pumpama izvlače vodu iz nje, nadajući se da će je što pre vratiti. Poljoprivrednicima u Obrežu život je zagorčan. Za "Novosti" svedoče kako.

- Sa skelom nam je trebalo oko pola sata do naše zemlje sa druge strane obale, a sada idemo nekih 20 kilometara okolnim putem, do Varvarina, preko mosta, oko 1,5 sat u jednom pravcu - kaže, za "Novosti", Dragan Pavlović, veliki proizvođač povrća. - Dnevno sam na gubitku 50 evra zbog radnika, da ne govorimo o utrošenom vremenu. Imamo oko 10 hektara zemlje, samo četiri je pod paprikom. Idemo tamo svakog dana, da beremo, polivamo, održavamo...

S. Babović

Da se skela vrati drumskim saobraćajem potrebno je od 4.500 do 5.000 evra. Pomoć je tražena i od Vojske Srbije, jer je ideja bila i da se remorkerima "dovuče" do Obreža. Smetaju i ostaci mosta kod Ćuprije, koji su još Nemci srušili u Drugom svetskom ratu. Prepreka je mnogo, i na reci i u budžetu.

POVRATAK SKELE ČEKA JAVNU NABAVKU

OPŠTINSKO veće u Varvarinu izdvojilo je 142.000 dinara kao pomoć Obrežanima da vrate skelu. Kako je predočeno "Novostima", obraćali su se i Ministarstvu odbrane,republičkom i okružnom Kriznom štabu. Dešavalo se i da nivo Velike Morave odloži povratak skele.

- Sva je prilika da se transport skele ne može organizovati rečnim putem, pa će se ići na utovar - predočava, za "Novosti", Vojkan Pavić, dojučerašnji predsednik opštine, a sada predsednik Skupštine. - Mora se svakako sačekati realizacija postupka javne nabavke, ali verujem da će se problem rešiti.

GRANICA SA OSMANLIJAMA

SKELA u Obrežu je bila granična sa Osmanlijskim carstvom i najprometnija u Jagodinskoj nahiji. Prema nekim istorijskim podacima, knez Mileta Radojković upravljao je skelom od 1826. do 1830. godine. Prevozna taksa iznosila je po dva groša za krupnu stoku i za kola, odnosno od pet do 20 para za sitnu stoku. Zabeleženo je da je prihod od prevoznih taksa prve godine gazdovanja kneza Radojkovića iznosio 361 groš, a knez je kao nagradu dobio 100 groša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a