KANjONI I STENE VREBAJU NEOPREZNE: Posle teške povrede planinarke oglasili se lekari Pirotske hitne pomoći

V. Ćirić

subota, 08. 08. 2020. u 17:00

КАЊОНИ И СТЕНЕ ВРЕБАЈУ НЕОПРЕЗНЕ: После тешке повреде планинарке огласили се лекари Пиротске хитне помоћи

V. Ćirić

STARA planina sa svojim vrhovima, dubodolinama, rekama, kanjonima i usecima jeste lepa, ali može da bude i veoma opasna.

O tome govori i slučaj od pre dva dana, kada je iznad Toplog Dola, u kanjonu istoimene reke, teško povređena planinarka iz Beograda, koju je, posle sedmočasovne intervencije, spasla ekipa pirotske hitne pomoći.

Četrdesetdevetogodišnja žena sa planinarom je nameravala da obiđe Piljski vodopad. U podnožju jedne strmine sa vrha se otkotrljala kamena gromada, muškarca je bukvalno odbacina u stranu, ali je pogodila ženu i odbacila ju je dvadesetak metara u provaliju. Zadobila je otvoreni prelom butne kosti i od tog trenutka počinje drama, koja je, na svu sreću, okončana na najbolji mogući način.

- Poziv sa terena na kome je inače vrlo treško uhvatiti signal mobilne telefonije, primili smo oko 15 časova i odmah krenuli na teren, ne znajući čak ni ni tačnu lokaciju - kaže dr Gizela Kurilj, iz pirotske Hitne pomoći. - Posle vožnje duge 37 kilometra do Toplog Dola sanitetom smo krenuli uz kanjon, a mobilnim telefonima su nas navodili Nenad Lazić i meštanin Ivica Golubović, koji odlično poznaje teren. Kada smo stigli, videla sam da je reč o ozbiljnoj povredi, odnosno o otvorenom prelomu butne kosti.

Naša sagovornica apeluje na sve turiste i planinare koji pohode Staru planinu, a svake godine ih je sve više, da budu izuzetno oprezni prilikom kretanja planinskim vrletima.
Ivica Golubović, koji je rođen i odrastao u Toplom Dolu, kaže da mnogobrojni posetioci i planinari olako shvataju planinu i potcenjuju opasnosti koje ona nosi.

V. Ćirić

Ivica Golubović


- Uvek im savetujem da strah ne treba da ih paralizuje, ali da moraju da budu oprezni kada se nađu u kanjonu ili na nekom vrhu, kraj nekog odrona, za vreme kiše, magle... I pored opreza uvek može nešto neplanirano da se desi, a ako su manje oprezni, šanse za to su mnogo veće - poručuje Golubović.

V. Ćirić

Akcija spasavanja


MNOGO POSLA ZA LEKARE

PIROTSKA Hitna pomoć pokriva, osim Koridora 10 i grada, i područje celog okruga i najzabačenija sela. Kako kažu zaposleni u ovoj ustanovi, svake godine se po zabitima Stare, Suve i drugih planina voze i po više hiljada kilometara po planinskim i nekategorisanim putevima, do šuma, njiva i drugih mesta gde se nalaze povređeni turisti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Nebojša

08.08.2020. 20:02

Zaista je sulido ici na Piljski vodopad bez vodica iskusnog. Bio sam nedavno i nikada vise. Prvo put do Toplog dola je uzasan, uzak a na pojedinim mestima makadam, ne mozete se mimoci jer neko mora nazad. A onda od Toplog dola makadam za teske kamione ali ne i za kola, za SUV nekako i jedva. Zainteresovao sam se zbog priloga na TV ali nisam ravunao da je montiran prilog i da u samom Toplom dolu nema nista sem kuca od blata iz 17 i 18.veka u kojem ti jadni ljudii ali hrabri i posteni zive. Zasto nema puta odgovor je u politici jer su se borili protiv opstinske blasti i nisu dali da ih zuv investitori uniste.

Nebojša

09.08.2020. 08:58

@Aleksandar - Mozda nije bilo kada si ti bio granicar za vreme druga Tita, spustali ste se kamionima i pincgauerima, pa ti ides po narodnoj provali, kakav je put, ma mogu da prodju teski kamioni, kako nr bi automobili hahahahahha bravo Pomozimo tim ljudima iznoseci istinu

Nebojša

09.08.2020. 08:55

@Travis Bickle - Pa najbolje onda da ljudi pesace 18 km do Toplog dola, jer po tebi njima ne treba put. Nisam opisivao samu stazu i penjanje na vrh jer se naravno ide pesice, ali eto ti izvoli pa idi. Ako hoces turiste i prihode, onds su potrebni PUTEVI, do tih sela a njih NEMA. Ocigledno je da nisi bio a ja ovim putrm apelujem na lojalnu vlast u Pitoru da im napravi adekvatan put do sela jer bez puta za manje od 10 godina tamo nece biti stanovnika a onda cr ove kabadahijr od tzv investitora da strpaju vodu u cevi i naprave MHE.

Nedeljko

12.08.2020. 14:07

@Nebojša - Tamo gde ima puteva, tamo je i smece. Treba rasturiti i ovo drumova sto imamo. I ne dirati dok ne stasaju generacije dostojne blaga koje imamo.

Sasa

09.08.2020. 22:29

@Nebojša - Sa svim mogu da se slozim, ali ovo u vezi Piljskog vodopada nikako. I to jos pa treba i vodic. Penjanje u jednom delu ispred vodopada zahteva opreznost, ali da je opasno i suludo, kao sto kaze, nikako. Pa i deca idu gore. Opasno je samo kad je kisa.

deki13

12.08.2020. 00:30

Izuzetno lepa priroda privlaci mnoge ljude pa i one sa nikakvim iskustvom,ja izuzetno poznajem jugoistocni planinski deo srbije a ovo je istocni koji ne poznajem ali nema nikakve razlike u terenu,teren je takav da mala nepaznja i mozes stradati opasno,ova zena je lepo prosla inace planine pored lepote imaju i druge svoje strane koje nisu bas lepe zato se pazite ako niste iskusni u penjanju i spustanju sa planine