DEČANE SAD ČUVAJU KOMŠIJE: Srpsku svetinju odnedavno obezbeđuju i vojnici iz Severne Makedonije

D. ZEČEVIĆ

29. 07. 2021. u 13:00

NA glavnoj ulici Dečana nema uobičajene gužve. Da li zbog vrućine ili nedavne afere oko trovanja vodom teško je ustanoviti.

ДЕЧАНЕ САД ЧУВАЈУ КОМШИЈЕ: Српску светињу однедавно обезбеђују и војници из Северне Македоније

Foto D. Zečević

Putem koji vodi prema manastiru gotovo da ne prolaze vozila, a na prilaznom putu ka svetinji u toku su radovi na proširenju i zaštitnom bedemu. Ispred prvog punkta Kfora, nekoliko stotina metara od svetinje, žardinjere sa cvećem, nedavno postavljene kao svojevrsne barikade. Sa leve strane puta oklopno vozilo, a sa desne drveni objekat u kojem dežuraju pripadnici mirovne misije. Nekoliko njihovih vozila je i na samom prilaznom punktu.

- Dajte nam vaša dokumenta i dobićete propisnicu za ulazak u manastir. U porti i crkvi ima nekoliko posetilaca, ali vi možete ući - kaže nam na gotovo čistom srpskom jeziku vojnik Kfora, a po amblemu-zastavi na rukavu uniforme shvatili smo da je iz Severne Makedonije.

Otključava nam gvozdenu kapiju koja vodi ka glavnom ulazu u manastirsko zdanje.

- Uprkos svemu posete su svakodnevne, pojedinačne ili organizovane - kaže nam jedan od monaha.

U manastirskom konaku čija prostrana terasa gleda na ulaz u crkvu, sede dva Italijana diveći se arhitekturi ovog hrama. Kroz portu idu momak i devojka u poodmakloj trudnoći.

Kažu da su iz centralne Srbije i da su došli da se pomole Svetom kralju Stefanu Dečanskom za zdravo potomstvo. U crkvi kraj kivota sa moštima svetitelja pripadnik međunarodne misije u društvu devojke, prevodioca iz Hrvatske.

Foto D. Zečević

Nedavna afera oko trovanja vode u Dečanima, na situaciju u svetinji gde se monaštvo bavi svakodnevnim zaduženjima, kako nam rekoše nije uticala. Bratija izvršava svakodnevna poslušanja, posetioci obilaze svetinju, a vojnici Kfora je obezbeđuju.

- Ovde ljudi dolaze da potraže Božju blagodat, da se pomole za zdravlje i snagu da izdrže sve što im predstoji u životu - kaže nam jedan iskušenik.

- Jednostavno, čak i oni koji dođu više iz radoznalosti i ne znaju ništa o manastiru, zainteresuju se za njegov istorijat. U ovoj svetinji koja odiše nekom posebnom božanskom energijom napajaju se svi oni željni duhovnosti i smirenja od svakodnevnih problema i nedaća.

U NASELjU PROBLEM OTPADNE VODE

SRBI iz obližnjeg Goraždevca, najbliže srpske enklave, kojima je manastir stub opstanka, ispričali su nam da su, kada je reč o nedavnom problemu oko trovanje vode u naselju Dečani, nezvanično saznali da su otpadne vode i fekalije suštinski problem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

Donorstvo je herojstvo