PRVA KRŠTENJA POSLE JEDNOG VEKA: Važan verski obred za malene Marinkoviće, Lanu i Ognjena, obradovao i žitelje Štrbovca

D. ALIHODžIĆ

28. 07. 2021. u 09:38

RADOST na zemlji i na nebesima, radost anđela i radost meštana. Posle više od jednog veka čekanja, na temeljima Hrama Vaznesenja Gospodnjeg obavljena su prva krštenja, i to trogodišnjeg Ognjena i četvorogodišnje Lane.

ПРВА КРШТЕЊА ПОСЛЕ ЈЕДНОГ ВЕКА: Важан верски обред за малене Маринковиће, Лану и Огњена, обрадовао и житеље Штрбовца

Foto: Privatna arhiva

Ovako sveštenik Dušan Janković opisuje krštenje mališana u selu Štrbovac kod Babušnice, na ostacima hrama iz 12. veka, u kojem Svete službe, po rečima meštana, nije bilo nekoliko vekova. Otac Dušan zato kaže da je to bio događaj koji vraća ne samo veru nego i nadu da se život može vratiti i u otpisana sela. U Štrbovcu sad živi 20 stanovnika, ali je poslednjih godina obnovljeno čak 30 kuća.

Kristina i Nemanja Marinković iz Požarevca odlučili su da decu krste daleko od grada u kome žive, ali u selu odakle su njihovi koreni. Bila je to prilika da se okupe rođaci ali i svi oni koji su želeli da prisustvuju događaju koji je za ovaj kraj gotovo istorijski.

- Kada smo saznali da je dozvoljena služba na temeljima porušene crkve, nismo se dvoumili. Nije bilo lako organizovati se pre svega zbog lošeg puta do sela, ali smo imali podršku svekrve i svekra. Oni su se pre nekoliko godina vratili da žive u Štrbovcu, koji su napustili još kao deca - priča nam Kristina.

Foto: Privatna arhiva

Meštani Štrbovca svedoče da je nekada u ovom selu živelo i hiljadu stanovnika i, prema podacima iz pedesetih godina prošlog veka, godišnje se rađalo po 30 beba. Sada ih se toliko godišnje rodi u svih 36 zaplanjskih sela.

- Crkva u kojoj smo krstili Lanu i Ognjena je iz 12. veka, bila je jedna od najvećih u ovom kraju. Ne znamo zašto je napuštena, ali je izvesno da su se Štrbovčani, sigurno više od veka, krštavali i venčavali u crkvi u obližnjem Velikom Krčimiru - veli otac Dušan.

Meštani su složni i da se crkva obnovi i već se javio dobrotvor koji je spreman da uloži sredstva.

Foto: Privatna arhiva

ZA PUT ČEKAJU DOGOVOR DVE OPŠTINE

SELO Štrbovac pripada opštini Babušnica, od koje je udaljeno 18 kilometara, ali nemaju put. Jedino se može stići terenskim vozilima, ali iz pravca Gadžinog Hana. Srećom, Štrbovčani važe za složnu zajednicu, pa su uspeli da svojim novcem poprave most ali i da prikupe 11.000 evra za obnovu puta. Čeka se samo na dogovor dve opštine kako će to realizovati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a