RUŽE ŠKOLOVALE TRI GENERACIJE: Već decenijama porodica Joksić u Ribaru nadomak Jagodine posvećena je kalemljenju "kraljice cveća" (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

20. 07. 2021. u 15:00

U RIBARU nadomak Jagodine, na imanju porodice Joksić, ovih dana nakalemljeno je 17.000 ruža!

РУЖЕ ШКОЛОВАЛЕ ТРИ ГЕНЕРАЦИЈЕ: Већ деценијама породица Јоксић у Рибару надомак Јагодине посвећена је калемљењу краљице цвећа (ФОТО)

Foto Z. Gligorijević

Uzgajaju ih tri generacije ove vredne porodice. Iako su temperature vazduha dostizale i 40 stepeni, Joksićima nije bilo teško da već u četiri ujutru budu u ružičnjaku da bi kalemarima, koji dolaze tri sata kasnije, pripremili pelcere. To je, kako kažu, najteži deo posla u uzgajanju ruža...

Za 45 godina, koliko je Dimitrije Joksić (70) posvećen "kraljici cveća", proizveo je više od milion sadnica ruže, kojima bi mogao da ukrasi put od Đevđelije do Sežane.

- Ruža je najjači simbol ljubavi i romantike, asocijacija na besmrtnu ljubav, svojevrstan statusni simbol. Podjednako je obožavaju u celom svetu i plemići i običan narod. Mi smo veliki zaljubljenici u ovaj cvet. Ne mogu da opišem osećaj kada uđem  i vidim ovu njihovu lepotu - kaže Dimitrije.

Objašnjava i da će sada kalemljene ruže procvetati tek u oktobru, ali ružinog cveta im ne nedostaje, jer onih u cvatu imaju 20.000 raznih sorti: dekorativnih mini-ruža, polijanti, čajevki, grmolikih i puzavica.

- Od malih nogu sam u ružičnjaku, koji je odškolavao sestru Mariju i mene. Ljubav prema ružama mom ocu je usadila njegova učiteljica. Toliko ih je zavoleo da je sam počeo da ih uzgaja u 20. godini sa rođakom Nenadom Petrovićem, takođe učiteljem u Jagodini. Kao srednjoškolka sam džeparac zarađivala prodajući rezane cvetove na pijaci i nikada se nisam stidela, jer je to za mene bilo uživanje - kaže Violeta Joksić, Dimitrijeva ćerka, učiteljica u OŠ "Rada Miljković" u Jagodini.

Kalem grančice pripremali su i Dimitrijev brat od strica Vladimir i sestra Vesna, koja kaže da žive kao jedna porodica, da su veoma povezani, da im je Dimitrije tokom odrastanja bio "zvezda Danica".

Tradiciju ne žele da prekidaju ni Dimitrijev bratanac Aleksandar i bratanica Aleksandra, treća generacija Joksića koja se bavi ružama i pomaže već dve decenije.

- Dopada mi se što od pripreme podloge od šipkovog semena do cvetanja ima mnogo toga da se uradi. Uz strica sam mnogo zavoleo ovaj jedinstven cvet. Ruža je kao žena. Mora da se neguje da bi bila posebna, kaže moj stric, a ja se apsolutno slažem sa njim - veli Aleksandar.

IZDRŽLjIVI KALEMARI

JOKSIĆI kažu da najbolji kalemari dolaze iz Bele Vode kod Kruševca, koji su veoma izdržljivi, uporni i rigorozni pri odabiru sadnica.

- Dolazimo iz poznatog kalemarskog kraja. Sezona kalemljenja ruža traje od 10. juna do 1. avgusta. U međuvremenu se bavimo kalemljenjem voća. Svako od nas ima i svoj posed voćnih sadnica - kaže Miroljub Sremčević, čije hitre ruke brzo ubacuju pelcere, dok se on vozi nakolicima sa suncobranom.

Violeta Petrović, koja vezuje kaleme, kaže da rade od sedam do sedam, da se štite suncobranima i da je lakše kalemiti voće.

NAGRADE

SVOJE ruže, Joksići su izlagali, od 1997. do 2005. godine, i na Međunarodnom sajmu holtikulture u Novom Sadu i osvojili sva priznanja koja su se dodeljivala u ovoj kategoriji.

Od obične zlatne medalje, preko velike zlatne, do velikog pehara Novosadskog sajma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)