SAČUVANO OD ZABORAVA: Zvono sa katoličke crkve, porušene pre 74 godine u selu kod Kikinde, poklonjeno muzeju (FOTO)

R. ŠEGRT

18. 07. 2021. u 20:42

NARODNI muzej u Kikindi dobio je na poklon jedinstven eksponat, crkveno zvono staro 99 godina, teško 100 kilograma, izliveno 1922. godine u radionici Antona Blazine u Zagrebu, sa serijskim brojem 793.

САЧУВАНО ОД ЗАБОРАВА: Звоно са католичке цркве, порушене пре 74 године у селу код Кикинде, поклоњено музеју (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Nekada je zvonilo sa katoličke crkve u sadašnjim Novim Kozarcima kod Kikinde. Taj hram srušen je po završetku Drugog svetskog rata, kada su katolici Nemci napustili to mesto. Zvono je prebačeno u selo Banatska Topola. Tamo je bilo kod jedne katoličke mađarske porodice sve dok ga nije pronašao Kozarčanin Milan Reljić i darovao muzeju. Veoma je dobor očuvano i u zbirci te ustanove biće jedino.

- Zvono sam slučajno pronašao još pre 12 godina kod Georga Tota u Banatskoj Topoli. On mi je rekao da ga je njegov otac davno otkupio na otpadu kao staro gvožđe. Kod Totovih je bilo u više od 30 godina. U početku su tražili otkup, ali sam im objasnio da ono pripada Novim Kozarcima, jer je deo istorije ovog sela. Te 2009. postojala je ideja da se očiste i urede dva katolička groblja koja postoje u selu, pa da se zvono, postavi, eventulano, na jedno od njih. Međutim, ideja nije realizovana. Kontaktirao sam udruženje podunavskih Švaba u Subotici da im “vratimo” zvono, ali ni to nisam uspeo, pa je ono bilo u mom dvorištu prethodnih 12 godina. Tek sa muzejem našlo se dobro rešenje – prepričava Milan Reljić.

Sadašnji Novi Kozarci nastali su posle Drugog svetskog rata, od dva katolička sela Hajfeld i Mastort. Za vreme rata bilo je pod okupacijom nemačkih snaga sve do 1944. godine kada ga je oslobodila Crvena armija. Tadašnje stanovništvo se povuklo sa nemačkom vojskom, a crkva Uznesenje Blažene Đevice Marije je porušena. Selo je naseljeno kolonistima iz više mesta Bosanske Krajine, pretežno iz opština Ključ, Kupres, Bugojno, Mrkonjić grad, Sanski Most. Mesto se u početku zvalo samo Kozarci, a 1947. dobija ime Novi Kozarci, da bi se razlikovalo od mesta sa sličnim imenom. Reljić kaže da je javnost znala za ovo zvono, jer je on o njemu pisao pre desetak godina u jednom crkvenom časopisu.

DRUGO ZVONO

DANAŠNjI Novi Kozarci nastali su od dva naselja, Hajfelda i Mastorta. Milan Reljić, penzioniani policijski službenik, tvrdi da se drugo zvono sa katoličke crkve koja je nekada bila u tom mestu nalazi u Ruskom Selu, takođe kod Kikinde. U tom selu žive i katolici Mađari, dok u Novim Kozarcima, od Drugog svetskog rata, žive samo Srbi pravoslavci. Oni su 2006. izgradili hram posvećen Svetom Iliji.

- Ovaj poklon za muzej je jako dragocen, jer je zvono jedan od retkih eksponata koji imamo a da su poreklom iz sela. Naša zbirka je poprilično siromašna sačuvanim predmetima sa sela, pa nam je ovo zvono veoma važno. Zanimljivo je da je većina zvona sa katoličkih crkava, koje su porušene posle Drugog svetskog rata, nestala, a ovo je jedno od retkih koje je “preživelo”- navodi Lidija Milašinović, direktorka Narodnog muzeja u Kikindi.

Ustanova će ovaj poklon čuvati po istom principu kao i legat slikara Zdravka Mandića, koji se nalazi u Novim Kozarcima.

- Ukoliko selo ikada pokaže interesovanje da izlaže oov zvono, muzej će ga ustupiti. I legat slikara Zdravka Mandića je poveren našem muzeju, pod uslovom da slike stalno budu izložene u galeriji u selu. Zvono je zvanično inventarisano u muzejskoj zbirci, a po potrebi se može ustupiti Novim Kozarcima za izlaganje – objasnila je Milašinović, zadovoljna dobijenim darom.

OSTALA ZVONA

- ZABELEŽENO je da je u radionici Antona Blazine u Zagrebu 1922. godine izliveno 800 zvona. To je posledica činjenice da je tokom Prvog svetskog rata većina zvona sa crkava pretapana u ratno oružje. Zbog toga je većina zvona na starim crkvama izlivena posle Prvog svetskog rata – navodi Lidija Milašinović, direktorka muzeja u Kikindi.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni