ŠKOLA JE MIHAILU NAJBOLJA TERAPIJA: Roditelji autističnog mladića iz Niša bore se za njegovo obrazovanje

D. A.

19. 06. 2021. u 13:00

NASTAVAK školovanja i upis na željeni fakultet za Mihaila Veselinovića (20) iz Niša, mnogo je više od ispita zrelosti. Za njega i njegove roditelje to bi bila pobeda nad bolešću i korak napred ka samostalnom životu. Mihailo od rođenja ima autizam, ali i dokazani talenat u 3D projektovanju i dizajnu enterijera. Zato posle završene Umetničke škole u Nišu želi da upiše Fakultet umetnosti, ali po važećim propisima to nije moguće.

ШКОЛА ЈЕ МИХАИЛУ НАЈБОЉА ТЕРАПИЈА: Родитељи аутистичног младића из Ниша боре се за његово образовање

Srđan i Mihailo Veselinović / Foto D. Alihodžić

Naime, afirmativnim merama, propisano je da fakulteti, iz kategorija osoba sa invaliditetom, iz romske populacije ili od dece koja su rođena u inostranstvu a roditelji su im državljani Srbije, mogu da upišu jedan odsto od broja studenata upisanih na budžet. Ali, budući da niški Fakultet umetnosti prima 60 budžetskih studenata, računica pokazuje da iz pomenutih kategorija ne može da upiše nijednog.

- Mihailo je, svojevremeno, naišao na neke administrativne prepreke, prilikom upisa u srednju školu, ali smo uz pomoć tadašnjeg ministra gospodina Šarčevića i načelnika školske uprave u Nišu gospodina Geja te prepreke prevazišli. Svu tu njegovu "borbu" za upis propratila je većina balkanskih, pa i evropskih medija. A prošle godine, 23. avgusta, Mihailo je bio glavna vest sajta Ministarstva prosvete, kao uspešan primer inkluzije u Srbiji. Sada, prilikom upisa na fakultet, nailazimo na slične probleme. Obratili smo se Udruženju studenata sa hendikepom Srbije, za pomoć. Oni su prosledili molbu Fakultetu umetnosti u Nišu, ali smo dobili odgovor da fakultet nema mesta po afirmativnim merama, tj. da država to nije predvidela - očajan je Mihailov otac Srđan.

On istovremeno naglašava da nije reč o roditeljskoj ambiciji već da je Mihailo nesporni talenat.

- U crtanju i projektovanju, on nalazi sebe i beži od svog zdravstvenog problema. Njemu je Umetnička škola bila ne samo obrazovna ustanova već mu je poslužila i kao izuzetna terapija. O tome može posvedočiti stručna služba škole, kao i nastavni kadar. S obzirom na to da sam i sam pedagoški radnik, svedok sam njegovog neverovatnog napretka u svim sferama. Kao društvo smo da dobrom putu da od jednog autističnog dečaka napravimo visokofunkcionalnog mladića i stručnjaka i mislim da se ne smemo predati - kaže Srđan Veselinović, koji je pomoć i razumevanje zatražio od Ministarstva prosvete, ali i od Vlade Srbije.

FAKULTET ĆE PISATI MINISTARSTVU

PREMA odluci Vlade Srbije, na 14 fakulteta niškog Univerziteta na osnovu afirmativnih mera na budžet može da se upiše ukupno 31 student. Vladimir Đokić, rukovodilac pravne službe na Fakultetu umetnosti, potvrđuje da ovaj fakultet nije dobio nijedno mesto za upis iz kategorija predviđenih afirmativnim merama.

- Hoćemo da pomognemo Mihailu i svim studentima koji podležu afirmativnim merama, ali bez odluke Vlade smo nemoćni. Pisaćemo Ministarstvu prosvete i tražićemo da i oni sagledaju situaciju - kaže Đokić za "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZEMLJOTRES KOD NIKŠIĆA: Žarište locirano na dubini od 12 kilometara