MILION EVRA U RAJ ZA KONJE: Otac Nikole Jokića o planovima porodice za obnovu hipodroma u Somboru

J. LEMAJIĆ

12. 06. 2021. u 12:00

DOK svi nestrpljivo pratimo dešavanja u NBA ligi i radujemo se svakom košu Nikole Jokića u dresu Denvera, njegovi Somborci ne dižu glavu od posla na još jednom od terena koji u srcu najkorisnijeg igrača NBA lige ima posebno mesto. Vođena velikom ljubavlju prema konjima koja seže generacijama unazad, porodica Jokić ulaže oko milion evra u obnovu hipodroma u Somboru!

МИЛИОН ЕВРА У РАЈ ЗА КОЊЕ: Отац Николе Јокића о плановима породице за обнову хиподрома у Сомбору

Branislav Jokić

O Nikoli Jokiću kao košarkašu zna se gotovo sve, ali javnost, izuzev njegovih Somboraca, tek nedavno je saznala i za njegovu veliku ljubav prema konjima.

Kako je ranije govorio njegov otac Branislav, koji je sinove još od malih nogu dovodio na konjičke trke, Nikola je još kao školarac obilazio i negovao konje.

- Bio je to jedan domaći konj Fantastik Lobel, koji je bio fenomenalan, iako bez nekog pedigrea i Nikola ga je veoma zavoleo. Pre škole je dolazio u štalu, da spremi oko njega i onda trčao na časove - govorio je Branislav. - Stalno je govorio da će biti konjar, a ja sam ga savetovao da bude košarkaš, pa ćemo se konjariti na neki drugi način.

Nikolin mezimac je sada Drim Kečer. Ili kako ga srpski as zove - Dragiša. Drugi način konjarenja porodice Jokić je osnivanje Konjičkog kluba "Vojvođanin", a potom i ulaženje u javno-privatno partnerstvo sa Gradom Somborom, kako bi Hipodrom u Somboru bio nalik onima širom Evrope.

Nikola obožava konje odmalena

- Naša želja je bila da svome gradu ostavimo nešto što će služiti svima, a posebno generacijama koje dolaze. Svima je poznato da je moj sin veliki Somborac, čak ga i u Americi tako zovu, a njegova želja je da po završetku profesionalne karijere dođe u svoj grad i da se ovde ozbiljno bavi konjičkim sportom - kaže Branislav, inače predsednik KK Vojvođanin.

Radovi su podeljeni u tri faze. Trenutno je u jeku druga, koja podrazumeva izgradnju tribina, padoka za prijem ljudi koji dolaze na trke sa svojim ljubimcima, i sudijskih loža. Prva faza su bili zemljani radovi, u okviru kojih je uređena staza i prostor oko nje i celog hipodroma.

- Prošle godine izgrađen je jedan deo tribina, a ove godine drugi, malo veći deo, gde se trenutno može smestiti oko 1.500 ljudi. Planiramo da ugradimo i plastične stolice i da natkrijemo gledalište kako bismo zaklonili sunce, ali i obezbedili prostor u slučaju kiše - dodaje Jokić. - Izgrađena je i sudijska tribina, kao i prostorija za snimatelje. Prostor je pokriven i internetom, kako bi cela Srbija mogla maltene uživo da prati trke. Na neki način mi se pripremamo da neka kladionica dođe i sponzoriše trke u Srbiji. Oni dolaze gde su uslovi dobri, a nadamo se da će kod nas biti.

Treća faza tek treba da usledi posle pravne regulacije hipodroma, a ona obuhvata izgradnju na parceli sadašnje buvlje pijace, gde će, kada bude preseljena, biti izgrađene štale za konje.

- Tamo želimo da napravimo jednu pristojnu štalu za 20 konja, gde bi se bavili odgojem, a tu bi trebalo da budu i pomoćni objekti kao što su magacini, senici, nadstrešnice za mašine i slično. Plan je da na tom mestu napravimo i restoran, ali i kutak za decu, gde najmlađi mogu da se igraju, da vide konje i uživaju u sadržajima namenjenim njima - najavljuje Jokić.

Rekonstrukcija hipodroma trebalo bi da bude završena u naredne tri godine, a do sada je uloženo oko 400.000 evra. Prema planu, do kraja radova biće potrošeno blizu milion evra.

Branislav Jokić

JEDNA OD NAJBOLJIH STAZA

UZ Požarevac i Suboticu, Sombor trenutno ima jednu od najboljih trkačkih staza u Srbiji. Pored glavne staze postoji i pomoćna, peščana staza, kao i još jedna staza koja se koristi za sudijski auto. Somborski hipodrom trenutno je jedini u državi koji ima tri nezavisne staze i svaka ima svoju svrhu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)