PRVO JASNA VIZIJA I OZBILJNA PRIPREMA: Želite da poslujete u Dubaiju?

Danijela Strižak, pomoćnik direktora u Sektoru za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS

27. 10. 2021. u 13:55

UJEDINjENI Arapski Emirati su mlada država koja postoji tek 50 godina dok su bilateralni odnosi Srbije i UAE uspostavljeni 21. marta 2007. godine.

ПРВО ЈАСНА ВИЗИЈА И ОЗБИЉНА ПРИПРЕМА: Желите да послујете у Дубаију?

Foto: Privatna arhiva

Privredna saradnja dveju država osnažena je, pre svega, zahvaljujući dobrim političkim odnosima.

Bez obzira na današnji futuristički izgled Dubaija, činjenica je da se ovaj grad nalazi u pustinji, gde su se ljudi, do pre samo pola veka, suočavali sa osnovnim egzistencijalnim problemima. Osnovne privredne aktivnosti, a govorimo o pedesetim godinama prošlog veka, svodile su se na ribolov i vađenje bisera iz školjki. Stanovništvo je bilo organizovano u plemenske zajednice, bez razvijenog zdravstvenog, obrazovnog i privrednog sistema.

Međutim, jula meseca 1962. godine, kada je prvi tanker nafte krenuo iz Abu Dabija put Evrope, situacija se, iz korena, promenila. Snažnom inicijativom političke elite, vladara Emirata, i razvijanjem opsežnih planova koji su u fokus stavili privredu i razvoj zemlje, prihodi od nafte generisali su se u fondove čije je namensko korišćenje učinilo od Emirata jednu od najprivlačnijih poslovnih destinacija na svetu.

Od no tech države, došli su do hi-tech svetskog centra koji diktira kretanja na globalnom tržištu.

Koliko god Dubai deluje egzotično, za kompanije je važno da imaju preciznu viziju svog poslovanja u Emiratima (kako se njihov proizvod/usluga pozicionira na ovom tržištu, kakva je konkurencija, posedovanje odgovarajućih sertifikata…). Sve naše kompanije koje su ostvarile poslovni uspeh u UAE odlikovale su se proaktivnošću, odnosno imale su jasno definisan plan i razrađene studije koje su obuhvatale sve aspekte, od političkih odnosa dveju zemalja, do ekonomskih pokazatelja i demografske strukture.

Iz tog razloga, pozivamo privrednike da se obrate Privrednoj komori Srbije i našem predstavniku u Dubaiju, a mi ćemo im dati smernice kako da prođu kroz „vrata Emirata“ i pomoći u ostvarivanju kontakata sa potencijalnim partnerima.

Prava prilika za upoznavanje sa tržištem UAE je poseta „Ekspo 2020 Dubai“ i Poslovnom centru Srbije u Dubaiju (Serbia Business Hub).

Robna razmena Srbije i UAE

Robna razmena Srbije i UAE u 2020. godini, koju je obeležila pandemija, iznosila je 120 miliona dolara, što je smanjenje od 26 odsto u odnosu na 2019. godinu. Izvezli smo robu za 93,8 miliona, a uvezli za 26,2 miliona dolara. Najviše smo izvozili robu iz namenske industrije, 62 odsto, što ukazuje da naš izvoz nije u dovoljnoj meri diverzifikovan. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati