"ČEŠKA KUĆA" PRED UPRAVNIM SUDOM: Kakva je sudbina zdanja pomenutog tokom sastanka predsednika Vučića i Zemana

V. C. S.

20. 05. 2021. u 12:48

PRILIKOM susreta sa Zemanom, Vučić je prekjuče rekao da češkog kolegu očekuje u Srbiji do kraja godine, na otvaranju "Češke kuće" u Beogradu.

ЧЕШКА КУЋА ПРЕД УПРАВНИМ СУДОМ: Каква је судбина здања поменутог током састанка председника Вучића и Земана

Foto: V. N.

Dodao je i da se nada kako će država u međuvremenu rešiti komplikovane imovinske probleme oko zgrade.

Reč je o tzv. Češkom domu, u Ulici Svetozara Markovića 78, koji su izgradili pre rata beogradski Česi, od svojih para i uz pomoć Čehoslovačke. Otvoren je 28. oktobra 1928, u prisustvu najviših državnih zvanica i ubrzo postaje ne samo mesto okupljanja Čeha u Beogradu, već i mnogih Srba koji su dolazili na zabave i priredbe. Tokom Drugog svetskog rata dom prisvajaju Nemci, a 1966. raskošna zgrada u centru grada prelazi u ruke Opštine Savski venac. Tokom devedesetih godina velika sala u prizemlju pregrađena je po horizontali i vertikali, dograđeni su i stanovi, pa zgrada menja lični opis.

Ovo zdanje u postupku restitucije tražilo je Udruženje Čeha "Češka beseda Beograd". Agencija za restituciju odbila je njihov zahtev 2017, uz obrazloženje da udruženja po zakonu nemaju pravo na povraćaj imovine. Uložena je žalba, koju je Ministarstvo finansija odbilo i postupak se sada nalazi pred Upravnim sudom.

- Ukoliko država smatra da je u javnom interesu da se ova imovina da češkoj zajednici, Vlada može doneti zaključak kojim će se ona preneti u svojinu te zajednice - kaže za "Novosti" Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri