VUČIĆEV "AMANDMAN" O GRANICAMA UNEO POMETNJU: Lideri regiona još nisu usaglasili novi predlog zaključaka

Novosti online

16. 05. 2021. u 11:52

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić uneo je potpunu pometnju pred Samit Procesa Brdo-Brioni, jer još nije utanačen predlog zaključaka koji bi po završetku skupa lidera regiona trebalo da prihvate svi učesnici, saznaju nezvanično "Novosti".

ВУЧИЋЕВ АМАНДМАН О ГРАНИЦАМА УНЕО ПОМЕТЊУ: Лидери региона још нису усагласили нови предлог закључака

D.Milovanović

Podsetimo, prvi čovek Slovenije Borut Pahor prilikom nedavne posete Beogradu pokušao je svom domaćinu Vučiću da podmetne kukavičije jaje u vidu usaglašenih zaključaka, a koji bi podrazumevali nepromenljivost granica u našem regionu.

Prvi čovek Srbije insistirao je međutim da se u dokument ubaci odredba o poštovanju državnih međa koje su utemeljile Ujedinjene nacije.

Foto: Tanjug

Ovaj njegov zahtev, očigledno je pomutio planove balkanskih lidera tako da još nisu usaglasili konačnu verziju teksta.

Amandman predsednik Srbije ne odgovara onim političkim faktorima koji priznaju lažnu državu Kosovo, s obzirom na to da UN ne priznaju lažnu državu, te priznaju celovitu Srbiju kao ravnopravnu članicu UN.

Samit Brdo-Brioni trebalo je da bude održan prošle godine na desetu godišnjicu inicijative prvo na proleće pa na jesen, ali je oba puta odložen zbog pandemije kovida-19.

Proces Brdo-Brioni je zajednička slovenačko-hrvatska inicijativa koju je 2010. pokrenuo tadašnji slovenački premijer Borut Pahor radi "jačanja uzajamnog poverenja i pomoći zemljama zapadnog Balkana na putu ka EU". Od 2013. sastanci se održavaju jednom godišnje, svake godine u drugoj zemlji.

Na samitu u ponedeljak lideri zemalja učesnica obeležiće 10. godišnjicu pokretanja Inicijative i, kako je najavljeno, „ponovo „potvrditi i ojačati posvećenost nastavku procesa proširenja EU“ ali i „razmeniti mišljenja o aktuelnim pitanjima u neformalnoj atmosferi“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: Izazovi i rešenja za prevenciju i kontrolu ove hronične bolesti