MINISTAR VULIN IZJAVIO: "Kriminalci su u Srbiji predmet ozbiljnog rada policije"

Novosti onlajn

11. 05. 2021. u 13:19

MINISTAR unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da kriminalci moraju da znaju da će biti predmet ozbiljnog rada policije, da će biti hapšeni i procesuirani, jer kada znaju da krivična dela koja čine postaju statistika, onda se osmele i ponavljaju ih.

МИНИСТАР ВУЛИН ИЗЈАВИО: Kриминалци су у Србији предмет озбиљног рада полиције

Novosti

Ministar Vulin je na skupštinskom Odboru za odbranu i unutrašnje poslove predstavljajući izveštaj o radu MUP-a od oktobra do decembra prošle godine, naveo da je u navedenom periodu zabeleženo smanjenje ukupnog kriminala na teritoriji Srbije za 10,5 odsto.

- Iz godine u godinu postoji trend opadanja kriminalnih aktivnosti, ali statistika je statistika, može da pokaže sve. Ali mafijaško ubistvo i krađa kola nisu isto. Zato nam je važan osećaj građana i javnosti da li se osećaju bezbedno - istakao je ministar Vulin.

Ministar je istakao da je u izveštajnom periodu bilo manje krivičnih dela opšteg kriminala, krivičnih dela protiv života i tela i da su počinjena dva mafijaška ubistva koja su rasvetljena u rekordnom roku.

Govoreći o zapleni droge u izveštajnom periodu, ministrar je rekao da je policija zaplenila 1.884 kilograma različitih vrsta narkotika i da borba protiv droga nikada neće prestati.

Ministrar je ponovio da država Srbija ima jasan stav po pitanju legalizacije marihuane i naglasio da, dok god je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i dok je on ministar policije, marihuana i nijedna druga vrsta narkotika neće biti legalizovana.  

Osvrnuvši se na opaske da će se marihuana retroaktivno legalizovati zbog „Jovanjice“ , ministrar Vulin je istakao da je reč o glupostima i naglasio da je upravo država „Jovanjicu“ razrešila. 

- To osim što je u sukobu sa zdravim razumom u sukobu je i sa pravnim poretkom, jer nema retroaktivnosti u pravu - podvukao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, uspeh države i policije treba ceniti po tome da svaka organizovana kriminalna grupa, koja nastane posle kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, bude manje organizovana, opasna i kraća u trajanju.  

Ministar je istakao odličnu saradnju Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno -informativne agencije i Tužilaštva za organizovani kriminal u ovom slučaju i ukazao da sve službe sarađuju, razmenjuju informacije i ponašaju se kao jedna služba što omogućava odlične rezultate.

Govoreći o krivičnim delima nasilja u porodici, ministar je rekao da je broj ovih dela manji za 16 odsto, ali da je na državi da ohrabri žrtve da nasilnike prijave i naglasio da se u Ministarstvu unutrašnjih poslova niko i nikada neće smejati i olako prići žrtvi  kada dođe da prijavi bilo koji oblik nasilja.

Prema njegovim rečima, ljudi koji se u policiji bave ovom problematikom su obučeni, solidarni, iskusni  i naglasio da su u slučajevima silovanja koja su uznemirila javnost označeni kao najbolji deo sistema, kao oni koji su razumeli, hteli da razgovaraju, prišli na najbolji način žrtvi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati