JOVANOVIĆ UPOZORIO NA REČI LAVROVA: Diplomata o opasnostima pokušaja odustajanja od Rezolucije 1244

Tanjug

21. 04. 2021. u 19:24

PREDSEDNIK Beogradskog foruma za svet ravnopravnih i nekadašnji ministar inostranih poslova SRJ Živadin Jovanović skreće pažnju da, kako kaže, šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov nije zbog neobaveštenosti ili nerealne procene dao izjavu o opasnosti "pokušaja odustajanja" od Rezolucije 1244.

ЈОВАНОВИЋ УПОЗОРИО НА РЕЧИ ЛАВРОВА: Дипломата о опасностима покушаја одустајања од Резолуције 1244

Foto: EPA/ilustracija

Jovanović je u pisanoj izjavi upitao da li se u te "pokušaje", možda, ubraja "zakulisno angažovanje Slovenije za prekrajanje granica koje pretpostavlja bar dva "odustajanja" - od Dejtona i od Rezolucije 1244.

Kaže da je izjava Lavrova tokom nedavne posete šefa sprske diplomatije Nikole Selakovića Moskvi, da "u pokušajima odustajanja od Rezolucije 1244 vidimo opasnost" kada je govorio o pitanju budućeg statusa Kosova i Metohije privukla pažnju naše javnosti.

On je, međutim, dodao da u izveštajima medija o toj poseti nema naznaka ko "pokušava da odustane" od opšte-obavezujućeg pravnog dokumenta najodgovornijeg organa za pitanja mira i bezbednosti.

Jovanović je rekao da je Lavrov ponovio podršku Rusije principijelnim stavovima i legitimnim interesima Srbije, da Kosovo i Metohija treba da ostanu prioritet SB UN, kao i da rezolucija 1244 treba da se izvrši u celini.

Naveo je i da, sudeći po izveštavanju medija, prva poseta ministra Selakovića Moskvi protekla u znaku afirmacije značajnih dostignuća u saradnji i obostrane odlučnosti da se trend jačanja strateških odnosa nastavi i u narednom periodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!