ODKB ILI NATO PAKT? Lazanski o pristiscima sa zapada i vojnoj budućnosti Srbije

Novosti online

14. 04. 2021. u 19:07

AMBASADOR Republike Srbije u Ruskoj Federaciji, NJegova ekselencija Miroslav Lazanski izjavio je da Srbija namerava da ostane vojno neutralna.

ОДКБ ИЛИ НАТО ПАКТ? Лазански о пристисцима са запада и војној будућности Србије

Foto: Arhiva Novosti/Depositphotos/ilustracija

- Srbija je vojno neutralna zemlja. Ne želimo biti član bilo kog vojnog bloka - ni ODKB, ni NATO - kazao je diplomata.

Lazanski kaže da Srbija ne razmišlja o učlanjenju u ODKB.

- Ne. Ne razmišljamo o tome. Ali naša pozicija je neutralna. Mi se pridržavamo ove pozicije - rekao je Lazasnki za RIA Novosti.

Diplomata je ponovio stav Srbije da neće kupovati zapadni gas po nepovoljnijim scenama, te odgovorio na pitanje o mogućnosti zapadnih sankcija zbog takvog srpskog stava.

- Čini mi se da nije u njihovom interesu da Srbiji uvode sankcije. Napokon, sada nije 1999. godina, svet se promenio. Ako se izreknu sankcije, one se moraju uvesti preko UN-a. I tako, kada jedna država nametne sankcije drugoj, zaobilazeći UN, to predstavlja kršenje međunarodnog prava. Čini mi se da Zapadu nije u interesu da bilo kakvim ograničenjima komplikuje situaciju u Srbiji. Svaki pritisak Zapada na Srbiju gura je prema Rusiji i Kini. Mislim da na Zapadu postoje ljudi koji ovo razumeju - izjavio je Lazasnki.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Mapko

14.04.2021. 21:36

Srbija nije vojno neutralna zemlja, jel to mora biti u ustavu drzave, a ne preko neobavezne deklaracije. Jel deklaracija moze svaka vecina u parlamentu menjati, ustav malo teze. A za kraj, slazem da Srbija mora biti deo vojnog "ОДКБ", da se vise nikad ne ponovo NATO zlocine.

Mišo Peć

14.04.2021. 21:50

Zapad nas je odavno primakao Rusiji i Kini zahvaljujući njihovom banditskom ponašanju prema Srbiji,njihove zločine nećemo nikada zaboraviti.