POBEDA "MULTI-VEKTORSKE" POLITIKE SRBIJE: Portal "Choice" o diplomatskim uspesima naše zemlje - vackine i investicije iz celog sveta

Novosti online

14. 04. 2021. u 09:47

PORTAL "Choice" ("China Observers in Central and Eastern Europe"), pisao je o iznenađujućem trijumfu srpske "multi-vektorske" spoljne politike, koja se pokazala izuzetno uspešnom tokom borbe sa pandemijom, ali i privlačenja novih investitora i realizovanja velikih infrastrukturnih projekata.

ПОБЕДА МУЛТИ-ВЕКТОРСКЕ ПОЛИТИКЕ СРБИЈЕ: Портал Choice о дипломатским успесима наше земље - вацкине и инвестиције из целог света

Foto: Tanjug/Printscreen

Autor teksta Vladimir Šopov naglašava da su, nakon što je predsednik Vučić dočekao medicinsku pomoć iz Kine u martu 2020. godine, mnogi mislili da će pružena ruka Pekinga brzo "izbledeti". Ipak, on piše da se sada ispostavilo kako je u pitanju velika pobeda i za Kinu i za Srbiju, koja prednjači po broju vakcinisanih u Evropi.

- EU je ukinula podršku za vakcinaciju zapadnog Balkana, otvarajući time put za još jedan krug zdravstvene diplomatije, pa su Kina i Rusija počele da isporučuju svoje vakcine u Srbiju. Na zaprepašćenje mnogih, ovo je omogućilo zemlji da napreduje u svom programu vakcinacije, pružajući dodatne dokaze o koristi "multi-vektorske" diplomatije - piše "Choice".

Šopov podseća da je "diplomatija vakcina" napredovalam i ne svodi se samo na prodaju i distribuciju, već da trenutno ulazi u novu fazu - proizvodnje. I "Sinofarm" i "Sputnjik" će biti proizvođeni u Srbiji, nakon čega će verovatno doći i do izvoza vakcina u Evropske zemlje.

- Iz ove perspektive, saradnja će sada dovesti do stvaranja opipljivog javnog dobra koje prevazilazi puku simboliku i ad hok pošiljke pomoći. "Multi-vektorska" diplomatija nije samo spoljnopolitički pristup, već sazreva u razvojni model. U ovom modelu, geopolitička zaštita i ekvidistanca dovode do dugoročnih, opipljivih i strukturnih koristi. Do sada, 2021. pruža dodatne dokaze o takvom pomaku, jer investitori iz svih delova sveta nastavljaju da planiraju i sprovode projekte u zemlji - ističe Šopov.

"Choice" potom nabraja najveće strane investicije u našoj zemlji, počevši od kineskog "Ziđina" i putnu i železničku infrastrukturu, preko francuskog "Alstroma" i "Elgisa" koji će graditi beogradski metro, zatim japanskih "Nideka" i "Tojo tajersa", kao i ruskih investicija u "Turski tok" i energetsku infrastrukturu Srbije.

- Ni zapadni akteri ne sede skrštenih ruku. Pre samo nekoliko nedelja, nemačka firma za auto-delove "Kontinental" otvorila je svoju fabriku u Novom Sadu, investicija vredna oko 140 miliona evra. NJihovo prisustvo temelji se na istraživačko-razvojnoj jedinici osnovanoj 2018. godine, koja zapošljava oko 600 ljudi. Kompanija je takođe izjavila da namerava da izgradi još jednu fabriku u Kaću na severu Srbije.

Autor potom ističe značaj litijumskih nalazišta u Srbiji, što može pretvoriti našu zemlju u glavnog proizvođača baterija za električne automobile, i podseća na dolazak Američke razvojne finansijske korporacije, koja se obavezala da će pomagati u razvoju naše zemlje.

Predsednik Vučić tokom dočeka kineske pomoći/Foto: Printscreen

Šopov piše da je duže vreme "srpski "multi-vektorski" pristup diplomatiji bio odbacivan kao relikt jugoslovenske spoljne politike, i da je neodrživ i neizvodljiv". Ipak, sada se čini da je Srbija u stanju da transformiše spoljnopolitički koncept u širi razvojni model u vreme brojnih globalnih problema.

- Najmanje tri dinamike su primetne u ovoj tranziciji. Prvo, Srbija je sve više sposobna da privuče ekonomske investicije od šireg kruga aktera, koristeći svoj prijateljski politički pristup i regionalnu snagu. Drugo, napredak u proizvodnji vakcina i grinfild investicije označavaju prelazak na opipljiva javna dobra i koriste široj javnosti, prevazilazeći dogovore između vlada koje se često smatraju nebitnim za građane zemlje. Treće, ova instrumentalizacija multipolarnosti omogućava zemlji da pojača svoju regionalnu ulogu dok se bavi sopstvenom "diplomatijom vakcina" i ekonomskom ekspanzijom.

"Choice" na kraju ističe da rastuća polarizacija sveta može otežati ovakvu politiku naše zemlje, ali da "multi-vektorska" diplomatija verovatno neće skoro pasti u zaborav, već može postati još privlačnija za druge države u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (79)

Bojana

14.04.2021. 10:33

Nastavlja se serija pohvala na racun Srbije. U odlicnu spoljnu politiku Vucica nikada nismo sumnjali! Vucic ima apsolutnu podrsku naroda da nastavi da nas vodi putem rasta i razvoja!

Ivana

14.04.2021. 10:34

Portal Choice je danas izrekao jednu veliku istinu. Zahvaljujuci radu i odgovornoj spoljnoj politici Vucica, Srbija je uspela,uprkos pandemiji da realizuje niz projekata i da dovede investitore!

Japanac

14.04.2021. 10:35

Ja ne znam o cemu je rec, ali gledam da dolaze fabrike i to me raduje. A sto se tice vakcina, ja sam za svaku pohvalu drzave i glasacu na izborima Vucica.

Bojan

14.04.2021. 10:35

Pohvale koje nam svakodnevno pristizu pokazuju da Vucic cini pravu stvar i da nas pandemija nije zaustavila! Vucic je definitivno pokazao svima da je pravi lider i da je zasluzan za sve uspehe Srbije!

ElezM

14.04.2021. 10:58

Prioritet naše zemlje je uvek bio jačanje diplomatskih odnosa i jačanje eknomije zahvaljujući dobrim merama i odgovornom radu i trudu naše države postigli smo veliki uspeh ovo je za svaku pohvalu.

Tole

14.04.2021. 11:00

Svi cene i poštuju našu zemlju jer vide koliko smo uspešni i odgovorni to je samo pokazuje da naša zemlja vodi dobru politiku. I rezultat svega toga je upravo ovo.

Mijo

14.04.2021. 11:02

Nižemo iz dana u dan uspehe to je rezultat velikog i napornog rada cele naše države. Vučić je odgovornim radom uradio mnogo za našu zemlju i ja mu skidam kapu na svemu tome samo dok je on predsednik ova zemlja ima budućnost i može da se nada velikim investicijama i velikim promenama.

Milena

14.04.2021. 11:05

Mudrom politikom pobedili smo kritičare, tu prvenstveno mislim na zapad. Hvala Rusiji i Kini i hvala predsedniku Vucicu na dobro izbalansiranoj spoljnoj politici.

Olja

14.04.2021. 11:48

Vođenjem politike mira i stabilnosti naša zemlja je uspešno sprovela proces masovne imunizacije uz jačanje ekonomije i privlačenje inostranih investicija.

Gorica

14.04.2021. 11:49

Dok se ceo svet nalazi na kolenima što se tiče globalne pandemije korona virusa, naša zemlja u otežanim uslovima uspešno niže uspehe na svim poljima.

Mily

14.04.2021. 12:54

Srbija je uspela da bez pomoci Zapada postane lider u regionu u procesu vakcinacije protiv korona virusa, sto mnogo vece i bogatije ekonomije nisu uspele, tako da se ponosimo nasom Vladom i ucinjenim naporom ka zastiti zdravlja svih nas tokom pandemije!

Petar

14.04.2021. 16:09

Srbija je zadala domaći zadatak svim zemljama koje su po definicije bile solidarne, demokratske i važile za globalne primere dobre prakse. Pandemija je pokazala da iako mala, Srbija je veliki borac za regionalnu bezbednost, mir i zdravlje.

Sanja

14.04.2021. 16:33

Kina je pokazala koliki je prijatelj Srbiji. Zahvaljujuci njoj smo u vrhu kada je u pitanju vakcinacija. Prijateljstvo jaca iz dana u dan sve vise i vise , sto je od velikog znacaja i za Srbiju i za Kinu.

kain889

14.04.2021. 20:42

Ne treba se previše opuštati i biti opijen ovim uspesima. Prošlost nam je pokazala kako se lako uruši privreda ako to neko sa Zapada poželi. Neće ovaj naš uzlet gledati dobronamerno na Zapadu.

Ivana

14.04.2021. 21:24

Aleksandar Vučić ima čime da se pohvali i veliki je rezultat napravio oko nabvake medicinske opreme i vakcina, hvala na svemu što se izborio za narod i državu, i što će početi sa proizvodnjom. Srbija danas ima predsednika koji voli svoj narod i državu.Srbija se ceala razvija.

Nina

14.04.2021. 21:44

Predsednik se borio i izborio na sve moguće načine, kako je znao i umeo sa nadom da će u tome uspeti. Što je najvažnije, uspeo je u svemu i postavio zemlju na noge

Joka

14.04.2021. 21:55

Srbija na čelu sa predsednikom Vučićem je napredovala na svakom polju ulaže se u infrastrukturne projekte, dolaze novi investitori. Saradnja sa Kinom je sve jača i veća.

Mirjana

14.04.2021. 22:22

Srbija je jedna od retkih zemalja koja, uprkos teškoj situaciji sa korona virusom, uspeva da privuče nove investitore i realizuje brojne infrastrukturne projekte.