"NOVOSTI" NA LICU MESTA: Albanci grade bazu iznad Severne Mitrovice, Srbi će im biti kao "glineni golubovi" (FOTO)

Dragana Zečević

04. 04. 2021. u 10:00

НОВОСТИ НА ЛИЦУ МЕСТА: Албанци граде базу изнад Северне Митровице, Срби ће им бити као глинени голубови (ФОТО)

Foto: AP Photo/Visar Kryeziu/Printscreen/Google maps

SRBI u Severnoj Mitrovici biće kao "glineni golubovi" kada bude završena baza za pripadnike tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga koja se gradi na uzvisini, iznad južnog dela Kosovske Mitrovice!

Pripadnike našeg naroda ogorčila je ali i uznemirila nedavna odluka predstavnika vlasti u Južnoj Mitrovici da izdaju dozvolu za izgradnju kampa na brdu Crnuša, sa desne strane magistralnog puta iz pravca Prištine, na nadmorskoj visini od oko hiljadu metara.

Do brda Crnuša, koje je prepoznatljivo po antenama za mobilni i televizijski signal, "Novosti" su došle kroz selo Šupkovac, asfaltnim putem koji vodi prema brdu. Albanske kuće nalaze se sa obe strane puta do polovine brda, a prema uzvišici, odnosno svojevrsnom poligonu i delu zemljišta ograđenog bodljikavom žicom, srećemo devojke koje odlaze u šetnju i albanske mladiće koji su automobilom došli da se fotografišu. Sa prilaza najvećem uzvišenju jasno se vide i južni i severni deo Kosovske Mitrovice, Zvečan i deo Zubinog Potoka.

- Pošto se sa visa Crnuša kao na dlanu vide gotovo sve srpske sredine na severu Kosmeta, pre svega severni deo Mitrovice, ali i okolna mesta, jasno je da izgradnja buduće baze izaziva bojazan i strah među srpskim življem - kažu nam žitelji severnog dela Mitrovice, nastanjenog većinskim srpskim stanovništvom, od koje je baza udaljena šest do sedam kilometara.

Sagovornici "Novosti" objašnjavaju da je osnovni razlog za strah činjenica da bi, ne daj bože, u slučaju da pripadnici KBS pripucaju iz artiljerijskog oružja, Srbi ovde bili veoma laka meta. Istovremeno ističu i bojazan zbog moguće kontrole puta Priština - Kosovska Mitrovica, koji nastavlja dalje ka Raški.... Dozvolu za izgradnju baze koja će se prostirati na oko 200 hektara, dale su kosovske institucije, a obrazlažući ovu odluku, gradonačelnik južnog dela Mitrovice Agim Bahtiri kazao je da je ovaj vis "strateški važan za odbranu Kosova".

BOJAZAN DA ĆE KFOROVCI OTIĆI

NA vrhu Crnuša nalazi se poligon koji je svojevremeno služio za obuku Vojske Savezne Republike Jugoslavije, pa se zato i priča da će on biti sastavni deo baze, premda je pitanje u kakvom je stanju. Poznavaoci kosmetskih prilika ističu da prištinske vlasti bazu grade nedaleko od administrativne linije jer se plaše da bi u dogledno vreme misija Kfora mogla da napusti Kosovo i Metohiju. Dodatnu bojazan Priština ima i zbog činjenice da je sve jasnije da su šanse da "njihova država" postane članica UN i drugih međunarodnih institucija sve manje i manje.

Inače, kako su odmah po donošenju pomenute odluke objavili prištinski zvaničnici, na ovoj lokaciji biće sagrađen veliki vojni kamp u kojem će biti stacionirane i američke jedinice i drugih zemalja u sastavu Kfora, odnosno NATO, na Kosovu i Metohiji. I dok Srbi sa severa Kosmeta zbog najave izgradnje baze na kojoj će, kako se nezvanično može čuti, biti sagrađene i osmatračnice i poligoni za obuku, Albanci ne samo iz južnog dela Mitrovice, već i širom Kosmeta blagonaklono gledaju na to. Veruju da ih, kako nam kažu oni koji su želeli da govore na tu temu za naš list, ali, naravno, bez pominjanja imena, ova baza može zaštititi od "eventualnog upada srpskih snaga".

Politički predstavnici Srba sa severa naše južne pokrajine podsećaju da je odavno postignut dogovor Beograda i NATO po kojem pripadnici tzv. bezbednosnih snaga ne mogu da uđu na sever Kosmeta bez odobrenja ove misije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Šator

04.04.2021. 11:29

Били смо и ми на Проклетијама па смо могли пола Албаније да покријемо, па нисмо. Ниш се брани у Скадру, ко то не конта настрада.

sunshine

04.04.2021. 11:37

Ништа страшно што не може да реши плотун батерије Тамнаве - тај рејон је удаљен 36 км од војног објекта недалеко од Куршумлије а домет Тамнаве је од 40 км до 70 км у зависности од калибра ракете, да ли 122( 25 ракета по лансеру) или 262(6 ракета по лансеру) - већ сада може да се одвоји једна батерија и да се наштелују нишанске справе

Vaske

04.04.2021. 11:55

Ništa, ajde da se dogovore Mića i Vule sa Putinom i naprave dve baze jedni u blizini Preševa, a jednu u blizini Banjaluke, realno zašto da ne.!!!!

jean

07.04.2021. 23:57

@Niko - ti rusi su bili i na aerodromu sarajeva i posle slatine u pristini u rambujeu u UN i sta su pomogli rep pod guzici i vratili se u rusiji steta sto ima jos takvih koji sanjaju tu rusiju a ona samo gleda svoje interese