OPLJAČKANA JOŠ JEDNA SRPSKA CRKVA NA KOSOVU: Sedam svetinja obijeno za dve nedelje, ovo mora da se zaustavi

Tanjug

19. 03. 2021. u 14:00

ОПЉАЧКАНА ЈОШ ЈЕДНА СРПСКА ЦРКВА НА КОСОВУ: Седам светиња обијено за две недеље, ово мора да се заустави

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

JOŠ jedna pravoslavna crkva na teritoriji Kosova i Metohije našla se na meti pljačkaša, što je ukupno sedmi pravoslavni objekat u pokrajini, koji se u prethodne dve nedelje našao na meti vandala, saopštila je Kancelarija za KiM.

U Šilovu u opštini Gnjilane, nepoznati počinioci obili su sinoć crkvu Svetog Marka i ukrali novac iz blagajne i ozvučenje velike materijalne vrednosti. Krađu su primetili članovi crkvenog veća, koji su izrazili veliku zabrinutost zbog učestalog napada na verske objekte na teritoriji Kosova i Metohije.

Prethodno su, kao što je Kancelarija za Kosovo i Metojiju izvestila javnost, obijene i opljačkane crkve Svetih Apostola Petra i Pavla u Klokotu i Svete Trojice u Partešu i to na Zadušnice, zatim samo nedelju dana kasnije i crkva Svete Nedelje u selu Gornja Gušterica u opštini Gračanica.

Vandali se nisu ni tu zaustavili pa su dan kasnije obili i opljačkali još dve crkve u opštini Štrpce, Svetih 40 Mučenika Sevastijskih i hram Svetog Dimitrija.

Nasilnici su upali i u parohijski dom u selu Vitomirica, u opštini Peć i ukrali vredan građevinski materijal.

Sve ove pravoslavne crkve su pretrpele veliku materijalnu štetu, demolirane su, ukraden je novac i vredne crkvene relikvije.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izražava ogromnu zabrinutost zbog sve učestalijih napada na imovinu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, a intenzitet ovih nedela izaziva dodatnu sumnju u motive i cilj ovih napada.

- Zbog toga zahtevamo da se bezbednost crkvene i verske baštine na Kosovu i Metohiji podigne na viši nivo, jer za tim očigledno postoji snažna potreba. Očekujemo da nadležne institucije samouprave u Prištini, kao i međunarodne snage kojima je povereno očuvanje mira i sigurnosti na prostoru Kosova i Metohije, najozbiljnije shvatite seriju napada kojima su izložene srpske crkve - apeluju iz Kancelarije za KiM.

Kancelarija za KiM navodi da su ovakvi slučajevi izazvali nemir među srpskim narodom u pokrajini i da je zato neophodno da se hitno i bez odlaganja pronađu i kazne izvršioci ovih zlodela i da se stane na put skrnavljenju srpske verske baštine i obezbedi miran suživot svim vernicima na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)