ĐILAS I VUK BOJKOTOVALI SKUP: Deo opozicije razgovarao o platformama za dijalog sa predstavnicima vlasti, dogovor nije na vidiku

V. M.

26. 01. 2021. u 21:33

ЂИЛАС И ВУК БОЈКОТОВАЛИ СКУП: Део опозиције разговарао о платформама за дијалог са представницима власти,  договор није на видику

Domaćin sastanka bila Nova stranka

DEO opozicije u utorak se sastao u prostorijama Nove stranke, gde su razmatrali dosad predložene platforme za dijalog o izbornim uslovima.

Na sastanku su, osim Nove, učestvovali predstavnici SDS, DSS, Nove Srbije, Ne davimo Beograd... Došao je i Branislav Lečić, koga je DS izabrao za predsednika te stranke, kao i bivši predsednik opštine Stari grad i nekadašnji funkcioner Stranke slobode i pravde Marko Bastać.

Poziv na sastanak, navodno zato što je najavljen u medijima, nisu prihvatili SSP Dragana Đilasa, DS (deo veran Zoranu Lutovcu), PSG, Narodna stranka Vuka Jeremić i Dveri.

Uprkos tome što se veliki deo opozicije nije odazvao pozivu na razgovor, predsednik Nove Aris Movsesijan kaže da opozicija treba da pokaže da je dijalog moguć:

- Da bi dijalog bio moguć sa vlašću, mora da postoji dijalog opozicije i mislim da je ovo prvi korak ka tome.

Iako je jedinstven nastup prema vlasti nešto o čemu svi opozicionari govore, u poslednje vreme kolone u opoziciji se umnožavaju. Oni koji nisu prihvatili da dođu na sastanak bili su deo Saveza za Srbiju, a sada su neformalno okupljeni u tri formacije - oko Đilasove SSP, oko Jeremićeve Narodne, dok su u trećem stroju Dveri. PSG je krajem prošle godine pokrenula proces ujedinjenja sa Novom strankom, ali od toga nije bilo ništa, a sada su u odvojenim blokovima.

Korak ka ukrupnjavanju političke scene, ipak, napravila je DSS. Oni su u utorak potpisali sporazum o zajedničkom delovanju sa Pokretom obnove Kraljevine Srbije. Oni su usaglasili zajedničku političku platformu pod nazivom Nacionalna demokratska alternativa (NADA).

Predsednik DSS Miloš Jovanović rekao je da platforma predstavlja objedinjavanje nečega što ide zajedno, nacionalne komponente, odbrane nacije, njene kulture i identiteta i demokratije, odbrana pravne države i vladavine prava i izgradnje institucija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)