EU BI TREBALO DA SE PONAŠA KAO SRBIJA: Slovenački političar kritikovao politiku nabavke vakcine u Evropskoj unji pa se osvrnuo na našu zemlju

Tanjug

24. 01. 2021. u 00:19

ЕУ БИ ТРЕБАЛО ДА СЕ ПОНАША КАО СРБИЈА: Словеначки политичар критиковао политику набавке вакцине у Европској унји па се осврнуо на нашу земљу

Foto EPA

BIVŠI predsednik slovačkog parlamenta i lider Slovačke narodne partije Andrej Danko pozvao je premijera Igora Matoviča da sledi primer Mađarske i počne pregovore s Rusijom o nabavci vakcine Sputnjik V, a pozdravio je i pristup Srbije pitanju nabavke vakcine poručujući da bi tako trebalo da se ponaša i EU.

On je u intervjuu rekao da je uputio poziv premijeru jer Slovaci treba da imaju mogućnost izbora među preparatima protiv virusa korona koji dolaze sa Zapada i Istoka.

- Ako to mogu da urade Mađari mogu i Slovaci - rekao je on.

Upitan kako vidi pristup srpskih vlasti koja je obezbedila pet vrsta vakcina za stanovništvo, pri čemu građani mogu da biraju kojim preparatom žele da se vakcinišu, on kaže da to samo može da pozdravi.

- Kako se ponašaju Srbi tako bi trebalo da se ponaša zrela Evropska unija i ona ne treba da se drži ni za jednu od strana - rekao je Danko.

Što se tiče reakcije Evropske komisije, Danko kaže da će se EK boriti protiv svake inicijative koja je izvan njenih okvira.

- Veoma mi je žao što gospoda u Evropskoj komisiji mile da je svet samo Zapad. Pitam ih šta će da rade ako zapadne vakcine ne bude dovoljno. To se ranije već događalo kada je bila nestašica maski i kada smo ih naručivali od Kine. Mislim da je to nerazumno i da predstavlja rizik po građane EU - smatra slovački političar.

Povodom kampanje koja se vodi protiv ruske vakcine u okviru koje se diskusije o preparatu svode na tvrdnje o ruskom totalitarizmu ili „hibridnoj pretnji“ kako je o ruskoj vakcini govorio ukrajinski ministar spoljnih poslova, Danko je ocenio da „ukrajinski političari često preteruju".

- Mislim da je besmisleno da se u borbu protiv bolesti meša politika. Uvek sam verovao da se nećemo vratiti na vreme Hladnog rata - rekao je Danko.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)