POPLAVNI TALAS PRETI LESKOVCU: Vodostaj raste, pregled situacije u Jablaničkom okrugu (FOTO)

I. Mitić

11. 01. 2021. u 19:17

LESKOVAC je pod rizikom od poplavnog talasa, a na svim velikim rekama vodostaj je takav da zahteva vanrednu odbranu od poplava. Nivo Jablanice je 207, Južne Morave 399, a Veternice 252 centimetara.

ПОПЛАВНИ ТАЛАС ПРЕТИ ЛЕСКОВЦУ: Водостај расте, преглед ситуације у Јабланичком округу (ФОТО)

Foto: I. Mitić

Zbog trenutne situacije i izlivanja pojedinih vodotokova, na celoj teritoriji Leskovca proglašena je vanredna situacija. Obilne padavine, poplave i pojava bujičnih voda zahtevaju preduzimanje hitnih i operativnih mera zaštite i spasavanja.

U Leskovcu je palo 70 litara kiše po metru kvadratnom. Padavine su svoj maksimum dostigle tokom noći nedelja na ponedeljak, od 20 do devet časova, što je izazvalo poplave na velikom broju lokacija na području grada.

Foto: I. Mitić

U Bobištu je došlo do izlavanja kanalizacije, pa je vršeno ispumpavanje nagomilane vode. Problema je bilo i u Donjem Stopanju, Vinarcu, Priboju, Zalužnju, Pečenjevcu, Šarlincu.

- U ovim mestima je usled bujičnih voda došlo do plavljena glavnih puteva i pojedinih domaćinstava, uglavnom bašti, njiha, dvorišta i podruma. Situacija je stavljena pod kontrolom prokopavanjem kanala i pravljenjem zemljanih barijera tako da su bujični potoci odvedeni u reku. Od jutros je blokiran put prema Vlasotincu zbog izlivanja Tulovske reke. Ova reka je pravila probleme i u Nomanici, Zloćudovu i Grajevcu i tu se radi na pročišćavanju kanala – rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Vode Tulovske reke, koje su poplavile Guberevac, Gornji i Donji Bunibrod, preko polja i puta Leskovac – Vlasotince, ugrozile su i domaćinstva u naselju Ančiki gde su napravljene zemljane barijere, pa je bujica preusmerena ka kanalu Bučan i dalje ka Južnoj Moravi.

Južna Morava se izlila u Grdelici gde su ugrožene dve ulice, ali je i tu, posle intervencije nadležnih, situacija stavljena pod kontrolu. Poplavljeno je nekoliko kuća koje sada štite džakovi sa peskom. Situacija je loša i u Velikom Trnjanu, Gornjoj Jajini, Presečini i Rudaru. Poplavljena su domaćinstva, pomoćni objekti, obradive površine i putevi, a mehanizacija i ljudstvo su na terenu.

Problema je bilo i u gradu, u naselju Stara stočna pijaca i na Bulevaru Nikole Pašića, gde slivnici nisu mogli da prime velike količine padavina. Oni su pročišćeni, a stanje je stabilizovano.

Poplavljenih domaćinstava, podrumskih prostorija i nekih puteva ima i u Sinkovcu, Belanovcu i Turekovcu. Voda se sada, iz pojedinih delova povukla, a mehanizacija i ljudstvo su i ovde na terenu strahujući od reke Jablanice koja je u porastu.

Štetu su pretrpeli i putevi u Drćevcu i Lokošnici, a urušen je most u Jelašnici i to su problemi koje će morati da se rešavaju kada se stanje stabilizuje. Leskovac u svom budžetu za reagovanje u vanrednim situacijama raspolaže sa pet miliona dinara.

-  Svo raspoloživo ljudstvo i mehanizacija su na raspolaganju i trudimo se da što pre saniramo probleme. To činimo prepumpavanjem vode, prokopavanjem kanala, postavljenjem peska i popravljanjem zaštitnih bedema – zaključio je Cvetanović.

Pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice su evakuisali dvoje stanovnika Bunibroda i Guberevca. Kanal Bučan, koji je pre deset godina, izazvao veliku poplavu u naselju Bobište, je u porastu. Za nepuna tri sata vodostaj u ovom kanalu za odbranu od poplava povećao se za oko 35 centimetara.

- Prokopan je, proširen, očišćen i u jednom delu betoniran, pa  sada mnogo brže „vuče“ vodu. Svi se nadamo da će to biti dovoljno da nam se ne dogodi još jedna nesreća kakvu smo preživeli – pričaju meštani zagledani u vodotok kraj mosta u centru mesta. 

Načelnik Jablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić je istakao da je veliki broj domaćinstava i  useva poplavljen i u opštinama Medveđa, Vlasotince, Lebane i Bojnik, pa je i u ovim lokalnim samoupravama proglašena vanredna situacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)