Vučić odgovorio da li Srbija ulazi u NATO

Novosti online

18. 12. 2020. u 22:41

ALEKSANDAR Vučić, predsednik Srbije, jedan je od gostiju u večerašnjoj emisiji "Prava tema" na Prvoj TV.

Вучић одговорио да ли Србија улази у НАТО

Foto: Printscreen

Kada je u pitanju priključenje NATO-u , Vučić je rekao svoj stav.

- Srbija je vojno neutralna, mislim da je to najbolja pozicija, da samo čuvamo svoju zemlju - rekao je predsednik, negirajući da će Srbija biti članica NATO-a.

O Igmanskoj inicijativi, čiji su potpisnici i Antonijević i Visković, Vučić je pitao njih šta bi tačno promenili, tačnije šta bi od nadležnosti prebacili na koju stranu.

- Šta bi ti divni ljudi uradili, koje vi podržavate? Recite mi samo u jednoj rečenici, ili ni to nećete da nam kažete. Kada stvari postavite crno-belo, nikada nećete dobiti odgovor od njih. Ili ćete dobiti odgovor kao od Bisere Turković, da je Dodik Hitler, a Republika Srpska ne treba da postoji - istakao je Vučić.

Predsednik je naglasio da je neshvatljivo da neko predstavnika Srba u BiH, najstradalnijeg naroda na Balkanu neko poredi sa Hitlerom.

- Zato to pitam i strane predstavnike. Šta je to što ćemo da menjamo? Evo da objasnim zašto to pitam. Od uspostavljanja ustava BiH, ja sam doneo da vam pročitam da vidite nadležnosti entiteta. Nadležnosti BiH su samo carinska politika, monetarna politika, migraciona politika, i tako dalje. Sve ostalo je u nadležnosti entiteta.

Vučić je potom ponovio da se teži oduzimanju nadležnosti entiteta, što se vidi i kroz pokušaj uspostavljanja Brhovnog suda.

- Odbrana, pa i bezbednost, su u nadležnosti entiteta. A jeste li vi čuli za Vojsku Republike Srpske. Nema je, za to su zaslužni Pedi Ešdaun i ostali - rekao je Vučić, i naglasio da je za sve nas najvažnije da očuvamo mir.

- Mi poštujemo Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet BiH. Ali cela suština jeste baš u tome da se razvlasti i Republika Srpska i Federacija BiH. Ali da podsetim na jedan detalj. SDA je ozbiljna politička partija, najveća u Federaciji u svakom smislu. Oni su na svom kongresu doneli određene odluke, gde se zalažu za podelu BiH na pet ili više multietničkih regija. Nema pomena od Republike Srpske. I tu vidimo šta se sve kuva i šta se iza brda valja.

Predsednik je istakao da to jasno pokazuje da se teži ukidanju Republike Srpske, za šta je kao primer naveo i plan SDA da u teritoriju grada Sarajeva uvedu i Pale i okolinu grada koja pripada Republici Srpskoj.

Vučić je Antonijeviću rekao da politika Beograda nije destruktivna, i da je pitanje teritorijalni integritet.

- Zaista sam se trudio svih osam godina, i dao sve od sebe, da ne odgovorim na desetine uvreda i kleveta o tome kako sam snajperom ubijao u Sarajevu, i ćutao sam i pružao ruku uvek zato što mislim da BiH mora da bude najbolji partner Srbiji, i da odnosi Srba i Bošnjaka moraju da budu dobri - rekao je Vučić.

On je istakao da ne misli da je pozicija Bošnjaka lagodna, i da su jedini u Bosni stradali više od Srba, kao i da moramo da imamo pijetet prema njihovim žrtvama.

- Trudio sam se da gradimo najbolje moguće odnose. I prometom ljudi, usluga i kapitala, kao i velikim investicijama, koje nikada nisu bile ograničene samo na RS, već smo težili da spajamo ljude, i da Srbi i Bošnjaci žive zajedno.

Vučić je zatim istakao da su se stvari u Srbiji potpuno i nepovratno promenile, i da je naša zemlja od najgore ekonomije u Evropi postala najbolja po rastu.

- I u borbi sa koronom smo među najboljima u Evropi. Čini mi se da smo se navikli na to da stalno gubimo, pa čak i u politici, što više nije tačno. Sačuvaćemo da budemo svoji na svome, i da pomognemo svom narodu, u skladu sa mogućnostima.

Foto: Printscreen

On je potom govorio o Ohridskoj deklaraciji, gde su Albancima u Severnoj Makedoniji data velika ovlašćenja, iako ih procentualno ima manje nego Srba u Crnoj Gori.

- Mi nikada nismo tražili sve, samo da se poštuju elementarna prava našeg naroda - naglasio je Vučić.

Vučić je potom govorio o napadima na njega, i odgovorio Milanu Antonijeviću da upravo njega stalno nazivaju izdajnikom.

- Za mene govore da sam ubio rođeno dete, pošto za one koji ne znaju jedno dete mi je ostalo mrtvo na rukama, pa misle da sam ga ja ubio. Pa govore da mi je otac Fahri Musliu, a ne Anđelko. Nisu gospodinu Antonijeviću govorili da je izdajnik, već meni, svakog dana - naglasio je Vučić, sa čime su se složili i Antonijević i Visković, koji su rekli da napadi na bilo čiju porodicu zaslužuju najoštrije kazne.

Predsednik je potom rekao da niko nije reagovao na te napade, i naglasio da njemu ne treba zaštita, ali da neće da se za žrtve predstavljaju oni koji su napadani pedeset puta manje.

- U ponedeljak, tri najtiražnija hrvatska lista su objavila tri autorska teksta protiv mene. Jeste li vi ikada čuli, da u jednoj zemlji budu tri autorska teksta protiv predsednika jedne zemlje. Nikada! To su skinuli u utorak, a danas su ga ponovili. Nema tu ličnih uvreda, to su njihova politička sagledavanja, i ja to prihvatam. A šta bi mislite zašto je to tako. Zato što Srbija više nije bašibozuk, već ide napred silovito. Iduće godine u ovo vreme mi ćemo prvi put prestići Hrvatsku po bruto društvenom proizvodu - rekao je Vučić.

On je naglasio da je najbolji primer toga što je usred epidemije korona virusa u Srbiji otvorena fabrika "Tojo tajersa", jedne od najvećih fabrika guma na svetu.

- Fantastična investicija. Srbija će ovu godinu da završi sa 2.9 milijardi! Naravno da ćemo da smetamo mnogima, ali mi moramo da istrpimo i pretrpimo. Zato što su i nama dobri odnosti sa svima važni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (43)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna