ZAHTEVA SE ZSO I BEZBEDNOST ZA POVRATNIKE: U Briselu danas nova runda tehničkog dijaloga, dnevni red se utvrđuje

D. R. Đ.

10. 12. 2020. u 07:26

FORMIRANjE Zajednice srpskih opština i povratak raseljenih i njihova bezbednost biće dve teme na kojima će danas u Briselu insistirati srpska delegacija, tokom nastavka tehničkog dijaloga sa Prištinom.

ЗАХТЕВА СЕ ЗСО И БЕЗБЕДНОСТ ЗА ПОВРАТНИКЕ: У Бриселу данас нова рунда техничког дијалога, дневни ред се утврђује

Kosovska Mitrovica

Evropski posrednici nisu saopštili šta oni planiraju da se danas nađe na stolu, a ranije se pominjalo da bi trebalo da se nastave razgovori o imovini i međusobnim finansijskim potraživanjima.

Na prethodnoj rundi dijaloga, održanoj krajem oktobra, dve strane su iznele suprotne stavove oko ova dva pitanja, a uprkos tome što Beograd insistira na tome da bez formiranja ZSO ne može biti daljeg napretka u pregovorima, iz Prištine poručuju da će se Zajednicom baviti tek pošto se postigne sporazum o uzajamnom priznavanju.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji će u četvrtak predvoditi srpsku delegaciju, rekao je u sredu da nije dovoljno samo reći da Srbi mogu da se vrate na KiM i podsetio je na podatak da je od 1999. godine povratak raseljenih manji od dva odsto. On je naveo da se tokom njegove posete Kosmetu prethodnih dana desio još jedan incident, kada je u selu Dubrava u Metohiji napadnuta povratnička porodica i da će Beograd u Briselu insistirati na ZSO, ali i na bezbednosti onih koji bi se vratili da žive na Kosmetu.

- Beograd želi da pregovara i nama je dijalog prioritet, jer je u našem interesu. Kroz dijalog jedino možemo da dođemo do rešenja i mira - rekao je Petković za TV Pink, navodeći da će posrednik na današnjoj rundi biti Miroslav Lajčak, predstavnik EU za dijalog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)