INTERVJU Žika Gojković: Hoćemo da promenimo ceo sistem, a ne vlast

S. MATIĆ

30. 11. 2020. u 14:00

MOŽEMO da sarađujemo samo sa strankama koje su za promenu nakaradnog republikanskog sistema.

ИНТЕРВЈУ Жика Гојковић: Хоћемо да променимо цео систем, а не власт

Foto arhiva

Najbliže su nam one koje su za obnovu Kraljevine Srbije, ali i one koje imaju jasan stav da je kraljevina nelegalno i protivustavno ukinuta 1945. godine i spremne su da otvore to pitanje danas.

Ovako u razgovoru za "Novosti" lider Pokreta obnove Kraljevine Srbije, Žika Gojković, komentariše svoju nedavnu najavu o koaliciji monarhističkih stranaka.

o Koga očekujete u tom savezu?

- Kao bliske nama prepoznajemo pokret Vladana Glišića, DSS, Zavetnike i još neke stranke i udruženja umerene desnice, ali ne samo po ovom pitanju, nego i u velikoj većini drugih značajnih tema za narod i državu. Nama nisu važne funkcije, nego zajednička borba i savez svih koji imaju jasnu viziju u saradnji na programskim osnovama, a ne po principu da treba nekog srušiti, da bi se došlo na vlast.

Foto Tanjug

Tekst potpisa

o Može li se u Srbiji primeniti recept iz Crne Gore, odnosno izlazak više opozicionih lista sa jednim ciljem?

- U Crnoj Gori je postojala jasna alternativa režimu Mila Đukanovića, dok u Srbiji građani tu alternativu ne vide u opoziciji koja je bojkotovala izbore. Nama je podjednako udaljena SNS, kao i stranke Vuka Jeremića i Dragana Đilasa. Svi oni su imali priliku da pokažu šta znaju i umeju. Za istinske promene potrebna je promena sistema, a to znači promena oblika vladavine, iz republike u monarhiju.

KARAĐORĐEVIĆI

o Ko je više zaslužio da bude nastavljač monarhije - Obrenovići ili Karađorđevići?

- Nije suštinsko pitanje ko je više zaslužio, nego ko jedino to može da bude. S obzirom na to da naslednika Obrenovića i Nemanjića nema, to mogu biti samo Karađorđevići. Na kraju, sve to formalno potvrđuje Skupština Kraljevine Srbije.

o Koga ćete ubediti u ispravnost povratka krune posle više od pola veka, ako se tome suprotstavljaju čak i kafanski argumenti da prestolonaslednik ne zna srpski?

- Lepo ste rekli "kafanski argumenti". Već smo uspeli da ubedimo 47 odsto građana, koliko ih prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja podržava neki oblik obnove Kraljevine Srbije. Približan procenat još nije za tu ideju. Ako uzmemo u obzir da je 70 godina vršena propaganda protiv kralja, a monarhisti zastrašivani, ovo je rezultat koji pokazuje da je ideja monarhije i dalje duboko ukorenjena među Srbima. Postoje političari koji perfektno govore srpski, ali su uspeli da izgube sve što je kralj Petar stvorio.

o Zašto bi kralj bio garant demokratizacije društva, ako je to poredak u kojem se rođenjem stiče politička legitimacija?

- Kralj nema vlast, ali ima vrlo važnu ulogu u državi gde autoritet crpi iz naroda, to je kao da vanstranačka ličnost bude ujedinitelj svih političkih stranaka oko najbitnijih političkih i nacionalnih pitanja. I drugo, možda još važnije, kralj kao nestranačka ličnost garant je poštovanja Ustava i zakona i može da javno opomene svakog političara ako prekrši svoja ovlašćenja. Upravo zbog toga što rođenjem stiče neka prava, kralj je nezavisan od stranaka, tajkuna i drugih centara moći u zemlji i inostranstvu. To je ogromna prednost.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ZELENA BUDUĆNOST POČINJE S NAMA: Značaj i koristi zelenih ciljeva za Novu godinu