OSUĐEN NA TRI GODINE ZATVORA: Slobodanu Markoviću (58) smanjena kazna za premlaćivanje Biljane Keserović

O. MATAVULj

30. 11. 2020. u 09:20

SLOBODAN Marković (58) iz Banjaluke u ponovljenom postupku pred Okružnim sudom u Banjaluci osuđen je na tri godine zatvora zbog brutalnog premlaćivanja sugrađanke Biljane Keserović (53).

ОСУЂЕН НА ТРИ ГОДИНЕ ЗАТВОРА: Слободану Марковићу (58) смањена казна за премлаћивање Биљане Кесеровић

Foto O. Matavulj

Suđenje je treći put ponovljeno, a sada je došlo i do prekvalifikacije optužnice i Marković je umesto za pokušaj ubistva oglašen krivim za nanošenje teških telesnih povreda. U ranijim presudama u dva navrata je osuđen na pet godina zatvora, ali je obe presude ukinuo Vrhovni sud RS i postupak vratio prvostepenom sudu.

Zločin se odigrao 5. decembra 2016. u podzemnoj garaži zgrade u Ulici Svetozara Markovića u kojoj Keserovićeva živi.

U presudi se navodilo da je Marković detaljno isplanirao napad i pripremio sredstva za njegovo izvršenje. Pod točak žrtvinog "pežoa 3008" podmetnuo je cepanicu, kako bi je onemogućio da se isparkira. Videvši da joj nešto blokira točkove Keserovićeva je izašla iz vozila i sagnula se da pomeri cepanicu i tada je Marković nasrnuo na nju i drvenom palicom, koja je bila obmotana najlonom, udario je u glavu.

BITNE POVREDE

DBRANA optuženog u ranijim žalbama je navodila da je u prvostepenim presudama počinjen veliki broj bitnih povreda postupka, te da je optuženom nanesena nepravda. Za odbranu je najspornija bila kvalifikacija krivičnog dela, tvrdeći da to ne može biti pokušaj ubistva. Navodili su i da je palica bila obmotana debelom čohom i da se njome nisu mogle naneti ozbiljne povrede.

Bio je maskiran hirurškom maskom, a na sebi je nosio zeleni kombinezon, kačket i hirurške rukavice. Žrtva je od udarca pala, a on je nastavio da je mlati po telu, a čak joj je udarao i glavom o asfalt. Dva puta je pokušao je da je ugura u automobil u čemu nije uspeo jer mu je žrtva pružila otpor. Potom je pokušao da je uguši komadom platna, koji je ona nekako uspela da skloni s usta i počne da doziva pomoć. Njene povike čuli su prolaznici.

Marković je počeo da beži, ali su ga dva prolaznika sustigla, savladala i zadržala do dolaska policije.

Marković je bivši direktor Agencije za razvoj srednjih i malih preduzeća RS. Određeno vreme je proveo u pritvoru, ali je odlukom Vrhovnog suda RS pušten da se brani sa slobode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DUVAN: Neprijatelj zdravlja, životne sredine i ekonomije