DAN SLOBODE I UJEDINJENJA: U Novom Sadu obeleženo 102 godine prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

Z. GRUMIĆ

25. 11. 2020. u 23:38

DAN prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji obeležen je u sredu u Novom Sadu polaganjem venaca kraj spomen-obeležja sećanja na 25. novembar 1918. godine. Programi koji se tradicionalno održavaju tim povodom, ove godine su izostali zbog pandemije virusa korona.

ДАН СЛОБОДЕ И УЈЕДИЊЕЊА: У Новом Саду обележено 102 године присаједињења Војводине Краљевини Србији

Miloš Vučević i Jelena Marinković Radomirović polažu venac / Foto Pres služba Grada

Pokrajinska vlada čestitala je građanima dan na koji je, pre 102 godine u Novom Sadu, odluku o prisajedinjenju jednoglasno donelo 757 poslanika Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje. Sličnu odluku Sremci su dan ranije doneli u Rumi.

- Ta odluka je najvažniji događaj u istoriji Vojvodine i jedan od najznačajnijih događaja za Srbiju u celini. Tog dana ostvareni su vekovni snovi srpskog, ali ne samo srpskog naroda o slobodi i ujedinjenju, i definitivno promenjen tok istorije - navedeno je u saopštenju Pokrajinske vlade.

Povodom dana prisajedinjenja, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednica Skupštine grada Jelena Marinković Radomirović, sa predstavnicima Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. i Bunjevačkog nacionalnog saveta, položili su vence ispod spomen-ploče na Trgu slobode.

- I posle 102 godine, kao ponosni potomci naših slavnih predaka, sećamo se ovog istorijskog datuma za celokupan srpski narod. Tog dana, doneta je ispravna, istorijski utemeljena državotvorna odluka, kojom je suštinski kapitalizovana ideja nastanka Vojvodine - izjavio je Vučević i dodao da su time ispunjene težnje srpskog kao i ostalog slovenskog stanovništva u južnoj Ugarskoj da dočekaju oslobođenje i da na kraju Prvog svetskog rata postanu deo zajedničke države.

On je poručio da moramo negovati naše različitosti koje, kako je rekao, zajedno čine kolorit narodnog i državnog jedinstva.

POGLED UNAPRED

NA novembarskoj skupštini 1918. godine učestvovale su i žene, u vreme kada u evropskim državama one nisu imale pravo glasa.

- Taj podatak svedoči o visokoj dozi političke zrelosti i sposobnosti za gledanje unapred - naglasio je Vučević.

URUČENjE NAGRADA - NAKNADNO

IAKO je Dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, praznik od pokrajinskog značaja, zbog epidemije kovida 19 nije priređena tradicionalna svečana akademija posvećena ovom važnom događaju. Najviše priznanje AP Vojvodine - nagrada "Mihajlo Pupin", i druga pokrajinska priznanja biće uručena naknadno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!