TAČI SE IZJASNIO PRED SUDOM U HAGU: Bivši vođa terorista negirao krivicu, skandalozne izjave njegovog advokata (VIDEO)

S. S. R. - Đ. M.

09. 11. 2020. u 15:19

ТАЧИ СЕ ИЗЈАСНИО ПРЕД СУДОМ У ХАГУ: Бивши вођа терориста негирао кривицу, скандалозне изјаве његовог адвоката (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

BIVŠI predsednik takozvanog Kosova Hašim Tači se izjašnjava danas o krivici pred sudijama specijalnog veća Haškog tribunala.

Vidno nervozan Tači u sudnici sedi bez zaštitne maske na licu, a ročištu prisustvuje i njegov branilac Dejvid Huper, kao i Specijalizovani tužilac Kosova DŽek Smit sa pomoćnicima.

16:15 - Tačijevo obraćanje na kraju ročišta

Na samom kraju ročišta sudija je još jednom dao priliku bivšem vođi terorista da se izjasni.

- Sve što sam želeo da kažem već je rekao moj branilac, tako da ja nemam šta da dodam - rekao je Tači.

16:06 - Tužilac upozorava na rizike privremenog puštanja na slobodu

Tužilac je rekao da sud mora da proceni sve rizike privremenog puštanja na slobodu Hašima Tačija, i rekli su da to može uticati na svedoke i njihovu bezbednost.

On je zatim otkrio da je Tači onog dana kada je saznao da je izdat nalog za njegovo hapšenje pomilovao svoje bivše saradnike kojima se sudilo za ubistvo.

- Mi ćemo te ljude (Bajdena i Dola) pitati:  "Da li ste bili upoznati tada kada ste to izjavili da su desetine ljudi stradale od ruke OVK, da li ste se upoznali sa porodicama žrtava, i da li ste upoznati sa odgovornošću osobe o kojoj ste govorili - naveo je predstavnik tužioca.

15:57 - Odbrana će tražiti puštanje Tačija na slobodu

- Tražićemo privremeno puštanje na slobodu gospodina Tačija u narednih nekoliko nedelja - pitao je Huper, pa zatim citirao reči, kako je rekao, DŽozefa Bajdena, budućeg predsednika SAD.

- Hašim Tači je DŽordž Vašington Kosova.

On je citirao i bivšeg senatora Boba Dola koji je hvalio Tačija da je odigrao vrlo bitnu ulogu u Rambujeu, da je stvorio mladu zemlju koja je "multikultulateralna i tolerantna, koja poštuje sve zajednice".

Tačijev advokat Dejvid Huper/Foto: Printscreen

15:54 - Advokat Hašima Tačija: Gde su optužbe za krađu organa?

Advokat Tačija Dejvid Huper je rekao da sud već šest meseci radi na optužnici:

- Tači se izjasnio da nije kriv i odbija izgled ove optužnice. Znali smo još u junu za optužnicu. Ovo što smo dobili je redigovano u velikoj meri, bilo bi korisnije da znamo sve. Pitamo gde se nalaze optužbe o krađi organa i priči o "žutoj kući", to je bio razlog zbog kojeg je ovaj sud osnovan, Nakon dramatične pola strane u knjizi Karle del Ponte, a nakon toga u izveštaju Dika Martija.

- Ništa u optužnici ne govori o strašnim optužbama o krađi organa. Vrlo energično ćemo se boriti i dokazati da je sve laž. Tražićemo privremeno puštanje na slobodu Tačija - rekao je advokat Huper.

15:43 - Tačijeva odbrana se ponovo žalila

Tačijeva odbrana se ponovo žalila na pravila suđenja, izgovarajući se epidemiološkom situacijom i činjenicom da jedan deo njihovog tima nije mogao da dobije vize.

- Zašto nema crnog orla u sudnici? - pitao je takođe Huper, aludirajući da je ovo tzv. kosovski sud, pa treba da budu obeležja u sudnici, crvena zastava za orlom.

- Onda vi treba da nosite crvenu togu, a ne crnu - odgovorio je sudija Nikolas Giju advokatu koji je bio u crnoj "uniformi".

Foto: Printscreen

15:40 - Tači negirao krivicu po svim tačkama optužnice

Bivši predsednik tzv. Kosova i vođa terorističke OVK je negirao sve tačke optužnice.

- Optužnica je bez ikakvog osnova, potpuno je besmislena, i ja se izjašnjavam da nisam kriv - rekao je bivši vođa terorističke OVK.

15:30 - Mesta u kojima su izvršeni zločini za koje se tereti Tači

Mesta zločina su : Bare, Bajgora, Lašaptica, Majace, Potok, Drenovac, Beriša, Lapušnik, Uroševac, Jablanica, Kačanik, Lipljan, Srbica, Mališevo, Volujak i Klini, Novo Brdo...

Postoji dorbo utemeljena sumnja da je Tači krivično odgovoran kao pripadnik udruženog zločinačnog poduhvata, jer je znao da je moguće da će takva krivična dela biti izvršena, ali je odgovoran i za pomaganje krivičnih dela.

15:28 - 10 tačaka optužnice po kojima se sudi Tačiju

Tužilac je zatim pročitao 10 tačaka optužnice po kojima će Tači morati da se izjasni.

  • Zločin protiv čovečnosti i progon
  • Zločin protiv čovečnosti u vidu zatvaranja
  • Ratni zločin, proizvoljno lišavanje slobode
  • Zločin protiv čovečnosti i drugi nehumani postupci
  • Ratni zločin surovog postupanja
  • Zločin protiv čovečnosti mučenjem
  • Ratni zločin mučenjem
  • Zločin protiv čovečnosti ubistvom
  • Ratni zločin ubistvo
  • Zločin protiv čovečnosti i prisilan nestanak lica

On može odmah da se izjasni o krivici ili u roku od 30 dana, na novom ročištu.

15: 25 - Žalba Tačijeve odbrane pred sudijama

Tačijeva odbrana se žalila zato što se sve desilo "iznenada", misleći tu na njegov dolazak u Hag, kao i na to da su imali malo vremena da se pripreme. NJega će braniti tim advokata iz Francuske, SAD i Britanije.

Tači je odleteo 5. novembra za Hag nakon što je dao ostavku na predsedničku funkciju.

Optužnica protiv Tačija potvrđena je 26. oktobra 2020, a on je nakon hapšenja prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća u Hagu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)