VAŠINGTONSKI SPORAZUM OSTAJE: Dijalog Beograda i Prištine biće i na agendi nove administracije SAD

V. N.

08. 11. 2020. u 22:00

SRBIJA će biti jedna od stavki na spoljnopolitičkoj agendi Bajdenove administracije, pre svega dijalog Beograda i Prištine, pri čemu se očekuje da Vašingtonski sporazum obavezuje i narednu administraciju, slažu se analitičari.

ВАШИНГТОНСКИ СПОРАЗУМ ОСТАЈЕ: Дијалог Београда и Приштине биће и на агенди нове администрације САД

Vučić, Tramp i Hoti

Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka smatra da će Srbija imati malo manji manevarski prostor sa Bajdenovom administracijom da u dijalogu ostvari nešto dobro za sebe. Direktor Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative Stevan Nedeljković smatra da se Bajden neće baviti ovim regionom punim kapacitetom, već će to preneti na nižerangirane administrativce u Stejt dipartmentu, ali da će i nova administracija insistirati na svim odredbama Vašingtonskog sporazuma.

- Najvažnija stvar koja proizlazi iz tog dogovora jeste kancelarija DFC koja je otvorena u Beogradu i koja će opstati uprkos promeni administracije u Vašingtonu, zato što je ta američka finansijska korporacija za razvoj i osnovana uz podršku i demokrata i republikanaca u Kongresu - zaključuje Krstić.

On dodaje da se ne mogu očekivati apriori milijarde, ali ukoliko srpska privreda bude kadra da obezbedi vladavinu prava i uspešne projekte za ta sredstva, može da se očekuje nešto dobro i sa sredstvima DFC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PREVIŠE TOPLO OBUČEN: Na Kelebiji zaustavljen pešak pun novca