VUČIĆ NAKON KONFERENCIJE O MALOM ŠENGENU: Postignuta tri važna sporazuma, Srbija ostvarila sjajne rezultate

Novosti online

30. 10. 2020. u 16:24

ВУЧИЋ НАКОН КОНФЕРЕНЦИЈЕ О МАЛОМ ШЕНГЕНУ: Постигнута три важна споразума, Србија остварила сјајне резултате

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija Siniša Mali obratili su se danas javnosti nakon video konferencije o malom Šengenu.

Vučić je na početku obraćanja još jednom izrazio saučešće svim vernicima SPC povodom smrti mitropolita Amfilohija.

Dogovor je, kaže, postignut u 3 tačke, između ostalog o tome da se zadržavanja na granici maksimalno skrate.

- Pričali smo o prelasku granice samo sa ličnom kartom, o novim investicijama, o konkretnim projektima, kao i o vrsti privredne komore regiona - rekao je predsednik novinarima.

Ističe da su rezultati veoma važni za Srbiju, a da će koristiti našim finansijskim interesima.

- Dogovorili smo da će odluke biti uvek formalizovane i suština je da smo mi svi mali, ali smo najmanji kad smo sami. Prošlo je vreme kada je svet išao mimo nas i kada nismo razumeli šta je snažna ekonomija. Srbija će imati najvišu stopu rasta 2020. godine, bez šminkanja brojeva - rekao je predsednik.

Kaže da večeras stižu brojke za treći kvartal i biće izmeđui -0,2 i +0.2, što znači da ćemo biti najbolji u Evropi.

- Zato nam je potrebno veće tržište i više povezivanja - kazao je Vučić.

- Dobro je da se Evropa polako oporavlja, srećom mi smo u ovom trenutku znatno bolji. Sada vas ostavljam da vam Siniša i Marko objasne sve - rekao je predsednik kratko.

Ministar Mali je istakao da su postignuti sjajni sporazumi, i da je mini Šengen osnova za budućnost ovog regiona.

- Ova tri sporazuma su neverovatno važna, zamislite samo kako će region izgledati kada se granice budu prelazile samo sa ličnim kartama i kada kamioni ne budu satima čekali. Sve će do dovesti do porasta životnog standarda, i ja mislim da će Srbija imati najviše koristi od toga - rekao je Mali.

Marko Čadež je istakao da su potpisani sporazumi dovesti do još većeg razvoja ekonomija na zapadnom Balkanu.

- Merljivost uspeha ove inicijative ne mogu samo da budu potpisani dokumenti, već da poslovna zajednica i kompanije koje znaju koliko kamiona čeka i koji papiri su im potrebni da upravljaju time - rekao je Čadež, i istakao da ga raduje sporazum o radnim dozvolama.

- To znači da praktično imamo uspostavljeno tržište rada, i nadam se da će i drugi partneri sa Zapadnog Balkana priključiti tome.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (31)

Luka

30.10.2020. 16:37

Ovaj projekat crpi inspiraciju iz postojecih i uspesnih modela otvorenih regiona. Krajnji cilj ovog poduhvata je da se primene neke od tih najboljih praksi koje ce konacno srusiti carinske barijere na nasim granicama i omoguciti slobodno kretanje ljudi, robe i usluga na Balkanu.

Tijana

30.10.2020. 18:27

Jos jedan rezultat saradnje sa okolnim zemljama i olaksanje da ljudi putuju bez pasosa, od velikog su znacaja za nase gradjane, a i samim tim dolazak stranaca kod nas.

Dragan

30.10.2020. 19:50

Po pitanju mini Šengena nedostaje sinhronizacija između EU i SAD, to je naglašeno i pitanje je da li ćemo moći da se oslonimo na mini Šengen kao neku akciju SAD, imajući u vidu i neizvesnost i kakva će biti situacija nakon izbora“ u SAD.

Ivana

30.10.2020. 21:13

Srbija zaista treba se otvori prema svim državama u regionu.Srbija se danas cela razvija i gradi, i na tom putu ne sme da stane. Srbiji nisu potrebne admimstrativne zabrane, niti dodatni porazi, ali bi bilo lepo da bude stalno slobodni transport kroz sve države.