NIŠTA OD KANONIZACIJE STEPINCA: Papa želi jedinstvo crkve, a ne sukobe, treba postići saglasnost SPC

J. Kerbler - Od stalnog dopinika iz Zagreba

23. 09. 2020. u 18:18

НИШТА ОД КАНОНИЗАЦИЈЕ СТЕПИНЦА: Папа жели јединство цркве, а не сукобе, треба постићи сагласност СПЦ

Foto: EPA

-SVETI Otac papa Franjo želi da kanonizacija kardinala Alojzija Stepinca bude trenutak zajedništva za čitavu Crkvu, a ne razlog sukoba i suprotstavljanja.

To zahteva strpljenje i od Crkve u Hrvatskoj-, poručio je u intervjuu hrvatskom katoličkom listu ”Glas koncila” kardinal Pjetro Parolin, državni sekretar Svete Stolice.

Potvrđeno je tako iz vrha Vatikana da od kanonizacije Alojzija Stepinca u dogledno vreme neće biti ništa i da treba postići suglasnost sa Srpskom pravoslavnom crkvom oko tog osetljivog pitanja. Kardinal Parolin kaže i da nema novih detalja u vezi kanonizacije ”u smislu u kojem smo to mi objasnili biskupima i u kojem su to biskupi objasnili narodu”.

-Papa je izabrao metodologiju nastojanja da se približe stajališta i kada je reč o pitanju koje razdvaja. Smatram da je takva metodologija najispravnija- kaže kardinal Parolin uz naglasak da je jedna faza razgovora Katoličke crkve i SPC ostvarena i nije postigla rezultat.

-No verujem da je to put kojim treba ići sa obnovljenom voljom.

Visoki predstavnik Svete Stolice u intervjuu kaže da je na kraju dijaloga dve crkve izražena želja da se nastavi tim putem.

-Nadamo se da će to ostvariti i doneti plodove.

Parolin je poručio da papa želi da kanonizacija Stepinca bude trenutak zajedništva za čitavu Crkvu, a ne razlog sukoba ili suprotstavljanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

S juga

25.09.2020. 06:00

Ako nece ovaj.hoce sljedeci. Inace crkvi se nigdje ne zuri. Ovaj jos nije vidio da se s SPC niti moze niti treba pregovarati pogotovo slusati njihove bajke.

buki

25.09.2020. 11:25

@S juga - Možda i sledeći bude čovek sa velikim Č, pa ni on ne pristane na sramnu kanonizaciju Stepinca. Kada bi katolici oslušnuli glas SPC , ovaj svet bi bio mnogo humaniji, pravedniji i bliži Bogu. To je Papa Franja na sreću shvatio, i neka samo poživi dovoljno dugo da to prenese ostalima.