MENJA SEKRETARE DA SE NE OSILE: Zaživela još jedna od mnogobrojnih "inovacija" pape Franje u Vatikanu

J. KERBLER

11. 08. 2020. u 07:37

NAKON četiri dosadašnja lična sekretara, papa Franja u Vatikanu dobio je i petog, ovog puta Italijana Fabija Salerna. Njegovi prethodnici iz Argentine, Malte, Egipta i Urugvaja dobro su obavljali tu dužnost, ali Franja se po ko zna koji put pokazao drukčijim od dosadašnjih papa.

МЕЊА СЕКРЕТАРЕ ДА СЕ НЕ ОСИЛЕ: Заживела још једна од многобројних иновација папе Фрање у Ватикану

Papa Franja / Foto AP

Naime, njegov je stav da niko na dužnosti ličnog sekretara pape ne sme da ostane predugo, jer postoji opasnost da se osili i stvori krug oko pape koji bi mogao da bude i moćniji od samog rimskog biskupa.

Prethodnici pape Franje su sve vreme pontifikata imali istog ličnog sekretara koji su, kao u slučaju papa Vojtile i Racingera, sarađivali još iz vremena dok nisu postali pape, pa su se tako sa njima preselili u Vitikan. Kako sadašnji papa Franja ni u Buenos Ajresu nije imao ličnog sekretara, ta tradicija nije se nastavila.

Današnji papa dugo se vremena i u Vatikanu sam javljao na telefon, da bi ga na kraju ipak nagovorili da uzme ličnog sekretara. Ali kod njega lični sekretar ne radi ni puno radno vreme, obično se dvojica smenjuju u toj ulozi, jedan radi ujutro, a drugi popodne. Kada im istekne mandat vraćaju se starim poslovima.

Dosadašnji sekretari tvrde da je način rada pape Franje sasvim drukčiji od svih dosadašnjih rimskih papa. On ne robuje zvaničnom protokolu, živi van Apostolske palate, ne drži do ceremonija i ne voli da mu se povlađuje. Sluša kritike na svoj račun, otvoreno ulazi u diskusije i kada se sa sagovornicima ne slaže. Normalna rotacija ljudi za njega je svetinja, pa tako insistira i da se menjaju njegovi lični sekretari.

Ovaj sadašnji sekretar, Italijan Salerno je diplomata, radio je u Indiji i u Stalnoj misiji Svete stolice pri veću Evrope, što ukazuje da Franja ima veliki interes da se posveti evropskim poslovima. Iz dobro obaveštenih vatikanskih krugova može da se čuje da zagovara proširenje Evropske unije na jugoistok, što pre svega znači intenziviranje pregovora s Srbijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)